Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Lezen /

Prentenboek Top 10 | Aan zee

door Hebban Crew 3 reacties
Tijdens De Nationale Voorleesdagen van 24 januari tot en met 3 februari staat de Prentenboek Top 10 centraal, tien voorleesboeken die zijn gekozen door bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten. Elke dag lichten we één prentenboek uit deze top 10 uit en geven we extra voorleestips. Vandaag het prentenboek 'Aan zee' van Noëlle Smit.

Tijdens De Nationale Voorleesdagen stimuleren we het voorlezen aan kinderen van 0 tot 6 jaar, die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. Er worden herinneringen voor het leven gemaakt, of je nu voor het slapengaan een mooi verhaal voorleest of overdag samen een prentenboek bekijkt. Creëer die voorleesmomenten in je hectische leven: samen kijken, luisteren, praten en lachen. Voorlezen gaat voor!

De Nationale Voorleesdagen

Het prentenboek

Aan zee

Geschreven en geïllustreerd door Noëlle Smit

Een zomerse stranddag aan de Noordzeekust waarbij van alles te herkennen valt: van het moment dat je vanaf de duinen de zee ziet, het warme zand onder je blote voeten tot het zoeken naar schelpen en krabbetjes. Iedere tekening van dit zonnige kijkboek doet meteen verlangen naar de strand en zee. Was het maar altijd zomer!

Over de auteur
Noëlle Smit (1972) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en illustreerde al tientallen kinderboeken. Ook maakte ze een eigen reeks tekstloze prentenboeken, waaronder Aan zee. In 2021 won ze een Zilveren Griffel voor Vuilnisvarkens Job en Bob.

Noëlle Smit schrijft het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2024. Lees hier meer.

Voorleestip

Maak van het voorleesmoment een gewoonte

Kinderen vinden het fijn om op het voorleesmoment te kunnen rekenen. Ze gedijen bij structuur, ook wanneer het gaat om leuke dingen. Kies een vast moment dat jullie beiden uitkomt. Dat kan in de ochtend zijn, als jullie voor school nog even lekker op de bank knuffelen, maar ook 's avonds in bed voor het slapengaan. Je kunt ook besluiten om voor te lezen tussen de middag, of elk willekeurig ander moment waarvan je weet dat je er dagelijks tijd voor hebt.

Zodra het routine is, wordt het voor jou ook makkelijk om je aan de afspraak te houden en het zelf ook te gebruiken als een moment van ontspanning. Lees voor op een plek waar je kind niet bezig kan zijn met iets anders en maak het gezellig. Kruip samen weg op een fijn plekje, pak er een knuffel of kussen bij en zorg ervoor dat je aandacht hebt voor elkaar. Dan wordt voorlezen al snel een gewoonte waar je samen elke dag weer naar uitkijkt.

Meer voorleestips

Meer boekentips

Bij het tekstloze prentenboek Aan zee draait het om beleving: je ziet, ruikt en voelt de zee en het strand tijdens het lezen al bijna. Wat gebeurt er op de pagina's, wat valt er allemaal te beleven en ontdekken? Ook prentenboeken zonder tekst hebben wel degelijk een verhaal, maar gebruik je eigen stem om het te vertellen. In onderstaande vier prentenboeken vind je dezelfde thema's.

(26)
Moon is een ruimtewezen dat de aarde bezoekt. Een meisje dat hem ziet landen, leidt hem rond door haar thuis. De aarde schittert in kleur en vorm, beweging en avontuur.
(514)
T is van tandarts, een teckel, die met een tang een tand trekt van een tyrannosaurus rex. Bekijk alle letters van het alfabet in hun oneindige mogelijkheden.
(15)
Een bont dierengezelschap komt samen. Ze schrikken als een roofvogel hun spullen steelt, maar er gebeurt nog meer. Vind de gestolen voorwerpen terug en zoek bij wie ze horen.
(18)
Een jongen die niets liever doet dan tekenen, krijgt een grote doos met kleurpotloden. Zijn fantasie wordt ontketend en hij vult zijn hoofd en de wereld met kleur.

Voorleeschallenge

Vaker voorlezen willen we allemaal. Daarom organiseert Hebban in samenwerking met De Nationale Voorleesdagen de Voorleeschallenge 2024 om voorlezen nog leuker te maken. Stel jouw doel in en klik op de knop 'Start je challenge'. Maak samen een boekenlijst aan door je Wil ik lezen-plank te vullen en start met voorlezen. Wil je graag meedoen maar kun je wel wat prentenboekentips gebruiken? Vanaf 7 februari tipt Hebban je elke week een mooi voorleesboek: #woensdagvoorleesdag!

Naar de VoorleeschallengeOver de auteur

Hebban Crew

2529 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Prentenboek Top 10 | Aan zee

 

Gerelateerd

Over

Noëlle Smit

Noëlle Smit

Noëlle Smit (1972) studeerde illustratieve vormgeving aan de Hogeschoo...