Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Lezen /

Prentenboek Top 10 | Beer zoekt een beste vriend

door Hebban Crew 1 reactie
Tijdens De Nationale Voorleesdagen van 24 januari tot en met 3 februari staat de Prentenboek Top 10 centraal, tien voorleesboeken die zijn gekozen door bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten. Elke dag lichten we één prentenboek uit deze top 10 uit en geven we extra voorleestips. Vandaag het prentenboek 'Beer zoekt een beste vriend' van Petr Horáçek.

Tijdens De Nationale Voorleesdagen stimuleren we het voorlezen aan kinderen van 0 tot 6 jaar, die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. Er worden herinneringen voor het leven gemaakt, of je nu voor het slapengaan een mooi verhaal voorleest of overdag samen een prentenboek bekijkt. Creëer die voorleesmomenten in je hectische leven: samen kijken, luisteren, praten en lachen. Voorlezen gaat voor!

De Nationale Voorleesdagen

Het prentenboek

Beer zoekt een beste vriend

Geschreven en geïllustreerd door Petr Horáček, vertaald door Johanna Rijnbergen

Zwarte Beer zoekt een vriend. En als hij Bruine Beer tegenkomt, wil het toeval dat ook hij een vriend zoekt. Dus zoeken ze samen. Maar het is bepaald niet makkelijk om een vriend te vinden. Of is die dichterbij dan ze denken?

Over de auteur
Petr Horáček groeide op in Tsjecho-Slowakije en woont tegenwoordig in het Verenigd Koninkrijk. Hij is illustrator en prentenboekenmaker en maakt veel gebruik van collagetechnieken. Zijn werk is ook vertaald naar onder andere het Spaans en het Duits.

Voorleestip

Lees hetzelfde boek een paar keer voor

'Nog een keer!' Het is een veelgehoorde kreet wanneer je aan het voorlezen bent. Keer op keer en dag na dag hebben jullie hetzelfde boek opengeslagen omdat je kind er maar om blijft vragen. Wist je dat het voor kinderen juist belangrijk is om hetzelfde verhaal een aantal keer te herhalen? Bij de eerste keer is je kind geboeid. Bij de tweede keer herkennen ze het verhaal. En bij de keren daarna ontdekken ze de details. Zo slaan ze bij elke lezing weer wat nieuws op en leren ze een verhaal echt kennen. Begrijpend lezen, dus.

Ook voor jou hoeft het niet saai te zijn om hetzelfde verhaal vaker voor te lezen. Bespreek elke keer iets anders na het lezen, zoals het onderwerp of de personen. Leg een nieuw moeilijk woord uit en zoek manieren om dat woord te gebruiken in andere zinnen of verhaaltjes. Vraag je kind of ze zich in het verhaal herkennen. Wil je er liever een spelletje van maken? Verander dan na een aantal keer voorlezen een zin of een woord en laat je kind ontdekken waar jij zogenaamd de mist in gaat of hen probeert te foppen. Dat zorgt gegarandeerd voor plezier en je kunt elkaar steeds meer gaan uitdagen.

Meer voorleestips

Meer boekentips

Het draait allemaal om vriendschap in Beer zoekt een beste vriend, en natuurlijk ook een beetje om goed kijken en zien wat er voor je neus staat. Het is niet altijd even makkelijk om een beste vriend te herkennen. Grappig is het verhaal ook, want wat zijn het toch een sufferds, Zwarte Beer en Bruine Beer. In onderstaande vier prentenboeken vind je dezelfde thema's.

(20)
De rat spoelt aan op een strand waar een meisje zit dat haar moeder kwijt is. Hij besluit haar te stelen. Hebbes. Ze is het mooiste dat hij ooit gestolen heeft. Maar dan komt haar moeder haar zoeken.
(1)
Krokodillen zijn stom, vindt Konijn, dus mogen ze niet meedoen. En konijn zelf? Is hij dan zo fantastisch? Misschien is Krokodil wel een veel leuker speelkameraadje dan hij denkt ...
(1)
Draak, Poes, Octopus en ik zijn beste vrienden, en in ons fijne vriendengroepje is nog een plekje vrij voor de maan. Maar hoe word je vrienden met de maan? Schrijf je een liedje? Gaan jullie picknicken?
(51)
Mevrouw Das geeft meneer Ping wat plantjes en hij legt een tegelpaadje voor haar aan. Zo keren hun tuintjes langzaam om en ruilen ze zelfs van huis. Maar eigenlijk willen ze gewoon samen zijn.

Voorleeschallenge

Vaker voorlezen willen we allemaal. Daarom organiseert Hebban in samenwerking met De Nationale Voorleesdagen de Voorleeschallenge 2024 om voorlezen nog leuker te maken. Stel jouw doel in en klik op de knop 'Start je challenge'. Maak samen een boekenlijst aan door je Wil ik lezen-plank te vullen en start met voorlezen. Wil je graag meedoen maar kun je wel wat prentenboekentips gebruiken? Vanaf 7 februari tipt Hebban je elke week een mooi voorleesboek: #woensdagvoorleesdag!

Naar de VoorleeschallengeOver de auteur

Hebban Crew

2529 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Prentenboek Top 10 | Beer zoekt een beste vriend

 

Gerelateerd

Over

Petr Horáçek

Petr Horáçek

Petr Horáček groeide op in Tsjecho-Slowakije en woont tegenwoordig in het Vereni...