Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Lezen /

Prentenboek Top 10 | Het bos van Muis

door Hebban Crew 4 reacties
Tijdens De Nationale Voorleesdagen van 24 januari tot en met 3 februari staat de Prentenboek Top 10 centraal, tien voorleesboeken die zijn gekozen door bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten. Elke dag lichten we één prentenboek uit deze top 10 uit en geven we extra voorleestips. Vandaag het prentenboek 'Het bos van Muis' van Alice Melvin.

Tijdens De Nationale Voorleesdagen stimuleren we het voorlezen aan kinderen van 0 tot 6 jaar, die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. Er worden herinneringen voor het leven gemaakt, of je nu voor het slapengaan een mooi verhaal voorleest of overdag samen een prentenboek bekijkt. Creëer die voorleesmomenten in je hectische leven: samen kijken, luisteren, praten en lachen. Voorlezen gaat voor!

De Nationale Voorleesdagen

Het prentenboek

Het bos van Muis

Geschreven en geïllustreerd door Alice Melvin, vertaald door Jeanette Kramp

Muis maakt een reis door het bos. Hij wil al zijn bosvrienden opzoeken en onderweg geniet hij van het wisselen van de seizoenen. En misschien, als je goed kijkt, zie je ook de eerste tekenen van de lente, de zomer, de herfst en de winter. Samen met Muis ga je het hele jaar door.

Over de auteur
Alice Melvin is een bekroonde illustrator en ontwerper. Ze woont in Schotland. Voor de illustraties van Het bos van Muis heeft ze een jaar lang schetsen gemaakt van planten en dieren in hun natuurlijke omgeving.

Voorleestip

Lees rustig voor, praat duidelijk en kijk je kind regelmatig aan

Je wil je kind zoveel mogelijk bij het verhaal betrekken tijdens het voorlezen, zodat ze hun aandacht er goed bij houden en jullie een fijn leesmoment creëren. Dat gaat niet altijd vanzelf, vooral niet bij kinderen die moeite hebben zich te concentreren en snel afgeleid raken. Gelukkig kun jij als voorlezer daar een handje bij helpen. Lees rustig voor en praat duidelijk, zodat je kind goed begrijpt wat er gebeurt, wie iets zegt en wat de sfeer is. Daarvoor hoef je geen verschillende stemmetjes op te zetten, het is genoeg om te praten op een toon die bij het verhaal past. Kijk je kind regelmatig aan om te peilen of ze het verhaal nog kunnen volgen. Zie je dat de aandacht van je kind begint te verslappen? Stel tussendoor eens een vraag over het verhaal en maak ze nieuwsgierig naar wat gaat volgen.

Meer voorleestips

Meer boekentips

In Het bos van Muis gaat Muis op reis door zijn geliefde bos om zijn vrienden op te zoeken. Er valt heel wat te zien en beleven, waarmee kinderen wegwijs worden gemaakt in de natuur. Omdat de seizoenen verstrijken, leren kinderen hoe het bos eruit ziet in de lente, zomer, herfst en winter en welke veranderingen daarbij horen. In onderstaande vier prentenboeken vind je dezelfde thema's.

(1)
Een meisje en haar hond reizen samen in één dag door de lente, zomer, herfst en winter. Op elke bladzijde staat een muzieknoot, zodat het seizoen tot leven komt met muziek van Vivaldi.
(1)
Van 9 lieveheersbeestjes die kruipen over net opgekomen plantenstengels tot 27 ganzen die naar het zuiden vliegen. Van lente naar zomer naar herfst naar winter.
(0)
Hop en Dop houden van de natuur. Van de lente, als alles groen kleurt. Van de zomer als alles zoemt. En van de herfst, als de blaadjes verkleuren. In de winter zijn ze goed voorbereid op de kou.
(10)
Een eikel valt uit een grote eik, rolt en stuitert, tot een steentje hem tegenhoudt en de eikel langzaam begint te ontkiemen. In dit voorleesboek volg je zijn reis door de seizoenen heen.

Voorleeschallenge

Vaker voorlezen willen we allemaal. Daarom organiseert Hebban in samenwerking met De Nationale Voorleesdagen de Voorleeschallenge 2024 om voorlezen nog leuker te maken. Stel jouw doel in en klik op de knop 'Start je challenge'. Maak samen een boekenlijst aan door je Wil ik lezen-plank te vullen en start met voorlezen. Wil je graag meedoen maar kun je wel wat prentenboekentips gebruiken? Vanaf 7 februari tipt Hebban je elke week een mooi voorleesboek: #woensdagvoorleesdag!

Naar de VoorleeschallengeOver de auteur

Hebban Crew

2529 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Prentenboek Top 10 | Het bos van Muis

 

Gerelateerd

Over

Alice Melvin

Alice Melvin

Alice Melvin is een bekroonde illustrator en ontwerper. Ze woont in Schotland. V...