Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

Regenboog 100 | Hebban interviewt Martijn Kamphorst van lifestyle magazine Winq

door Wilke Martens 5 reacties
Toen Martijn Kamphorst opgroeide bestonden er misschien niet eens honderd regenboogboeken. Gelukkig zijn de tijden veranderd en gaat het de goede kant op met de representatie van LHBTIQ+ personen in de literatuur. Hebban.nl sprak de chef redactie van queer lifestylemagazine Winq over de samenwerking voor de Regenboog 100, over de betekenis van literatuur voor queer mensen en over zijn eigen leesliefde.

Winq motiveert mensen zichzelf te zijn en van het leven te genieten. Intrinsiek levensgeluk laat zich niet in hokjes plaatsen. 'Onze missie is het informeren en inspireren van queer personen met relevante content die past bij de lifestyle van deze unieke community. Wij willen onze positie als autoriteit, kenniscentrum en partner op het gebied van diversiteit omarmen en verder uitbouwen. Trends en ontwikkelingen volgen wij op de voet waarbij het contact met, en het belang van onze veelzijdige community voorop staat.'

winq.nl

Even voor de mensen die Winq nog niet kennen, wat voor magazine is het eigenlijk?

Winq is het grootste queer lifestylemagazine van Nederland. Het begon zeventien jaar geleden als magazine voor mannen die op mannen vallen en was toen vooral gericht op gay lifestyle. Het medialandschap was in die tijd heel anders. Er waren meer media die zich richten op de diverse lagen van de LHBTIQ+-gemeenschap, maar veel van die titels en platforms zijn inmiddels weggevallen. Winq is daardoor geëvolueerd van nichemagazine naar een breder platform voor de hele regenbooggemeenschap.

'Als er in de mainstream media over LHBTIQ+ mensen wordt geschreven, gaat het toch vaak over problemen.'

Was die ontwikkeling een bewuste keuze?

Voor mij wel. Ik ben vier jaar geleden begonnen als chef redactie bij Winq en vind dat we een belangrijke maatschappelijke functie hebben. Bij Winq willen we laten zien hoe leuk het kan zijn om tot de regenbooggemeenschap te behoren. Als er in de mainstream media over LHBTIQ+ mensen wordt geschreven, gaat het toch vaak over problemen. Bijvoorbeeld hoeveel procent van de samenleving er moeite mee heeft als mannen hand in hand over straat lopen. Bij Winq gaan we de negatieve aspecten niet uit de weg, maar we willen vooral laten zien hoeveel mooie verhalen er zijn!

Waar kunnen we die mooie verhalen lezen?

Winq verschijnt zes keer per jaar als tijdschrift. Zo ‘queeren’ we het magazineschap. Je kan dagelijks terecht op onze website en sociale media. We organiseren ook evenementen. Zo reiken we elk jaar de Winq Diversity Awards uit aan mensen die zich hard maken voor de LHBTIQ+ community.

Hoe is de samenwerking met Hebban.nl voor de Regenboog Top 100 tot stand gekomen?

We zijn door Hebban.nl benaderd voor deze samenwerking. De belangrijkste vraag was of we de groslijst van vorig jaar konden aanvullen, zodat geen belangrijke titels over het hoofd gezien zouden worden. In elke editie van Winq bespreken we regenboogboeken. Als je al die titels van de afgelopen zeventien jaar opsomt, ontstaat een mooie bloemlezing. Samen met Hebban.nl hebben we ervoor gezorgd dat er zoveel mogelijk mooie regenboogboeken van alle tijden op de lijst staan.

Welke boeken horen er volgens jou sowieso in de Regenboog Top 100?

Voor mij is het heel belangrijk dat er kinder- en jeugdboeken met een regenboogthema in de lijst staan. Die boeken zijn fantastisch om cadeau te doen aan kinderen of jonge ouders, omdat ze niet zo snel automatisch bij iedereen op de boekenplank belanden. Gelukkig is er tegenwoordig heel veel geschreven waar queer jongeren zich in kunnen herkennen. Er verschijnen steeds meer boeken, films en series waarin LHBTIQ+ personages voorkomen, zonder dat daar onnodig nadruk op wordt gelegd of dat hun verhalen geproblematiseerd worden. Het verhaal van queer mensen is zoveel breder dan alleen het stukje ellende dat sommigen aan het begin van hun zoektocht naar hun identiteit ervaren. Toen ik op school zat, ik ben nu 32, was er nog niet zoveel keuze. Ik las heel erg veel, ik deed vaak mee aan voorleeswedstrijden, maar er was weinig waarin ik mezelf herkende. Gelukkig zat op een gegeven moment het boek De dagen van de bluegrassliefde van Edward van de Vendel in het pakket Lijsters. Dat was fantastisch, omdat ik zo als zoekende jongere een queerboek kon lezen zonder meteen het gevoel te hebben dat ik mezelf daarmee outte.

En voor niet-queer mensen? Hoe belangrijk is regenboogliteratuur voor hen?

Ik zou ervoor pleiten om standaard een of meerdere regenboogboeken in de Lijsters op te nemen, mocht dat nog niet het geval zijn. Voor niet-queer jongeren is het een kans om zich te verdiepen in een wereld die ze misschien nog niet kennen. Dat zorgt voor meer begrip. Maar dat geldt net zo goed voor volwassenen natuurlijk. Ik merk dat Confettiregen van Splinter Chabot ook door niet-LHBTIQ+ mensen veel gelezen wordt. Splinters verhaal laat zien hoe zelfs iemand uit een progressief, creatief gezin het lastig kan vinden om uit de kast te komen. Want ook dan heb je te maken met alle stemmen buiten dat gezin.

'Splinters verhaal laat zien hoe zelfs iemand uit een progressief, creatief gezin het lastig kan vinden om uit de kast te komen.'

Dus, lezen om een wereld of persoon te leren begrijpen waar je misschien niet zo snel mee in aanraking komt?

Ik denk dat dat überhaupt de reden is om boeken te lezen. Als je een magisch-realistische thriller van Stephen King leest, dan lees je ook over een wereld die je niet kent. Je bent zelf waarschijnlijk geen detective, of heks. Maar als iemand zo’n wereld goed aankleedt, dan is het fantastisch om te lezen. Als je alleen maar boeken zou lezen over je eigen leefwereld, dan zou het maar saai zijn.

Zelf ben je in de leefwereld van politicus en mensenrechtenactivist Boris Dittrich gekropen, als ghost writer voor zijn memoires?

Klopt, vorig jaar werd ik door uitgeverij Ambo|Anthos benaderd met de vraag of ik dat wilde doen. Boris schrijft zelf ook, maar zag ertegenop om misschien wel een jaar van zijn leven over zichzelf na te denken en soms pijnlijke herinneringen op te halen.

Hoe ging je te werk?

Ik heb hem heel veel geïnterviewd en veel research gedaan. Ik heb bijvoorbeeld videomateriaal bekeken van zijn vader, die professor was aan de Universiteit Utrecht. Zo probeerde ik een beeld te krijgen van hoe hij was. En natuurlijk heb ik veel gelezen over die tijd. Ik moest allerlei situaties schetsen, zonder dat ik ze ooit heb meegemaakt. Ik ben twee keer zo jong als Boris Dittrich. Hij heeft in een heel andere tijd dan ik zijn zoektocht naar zijn identiteit afgelegd. Toch zag ik veel parallellen als het om die zoektocht gaat. Het mooie is dat hij zich heeft ingezet voor veel rechten die ik nu heb, rechten die soms misschien vanzelfsprekend lijken. Dit boek schrijven was een mooi en spannend proces.

'Het mooie is dat hij zich heeft ingezet voor veel rechten die ik nu heb, rechten die soms misschien vanzelfsprekend lijken.'

Smaakt het naar meer?

Het schrijven van Mandaat was een hele kluif, dus ik ben wel even toe aan een schrijfpauze. Ergens was het ook veilig, want ik schreef het verhaal van iemand anders. Dat ligt dicht bij mijn werk als journalist. Maar ik heb nu wel ervaren hoe leuk het is om een boek te schrijven, dus wie weet!

Heb je een leestip terwijl we daarop wachten?

De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmaker. Ik vond het een buitengewoon humoristische nieuwe stem. Ik was echt omvergeblazen door dat boek.

Meer Regenbooginterviews

Win een regenboogboekenpakket

Heb jij gestemd op één of meerdere van jouw favoriete queerboeken? Dan maak je gedurende de hele stemperiode kans op een regenboogboekenpakket! Vul na het stemmen het winactieformulier in via onderstaande knop. Om te stemmen heb je geen Hebban-account nodig, om mee te doen aan de winactie wél. Maak er hier eentje aan.

Bekijk de winactie

Auteursafbeelding: Celso de SandersOver de auteur

Wilke Martens

76 volgers
75 boeken
4 favoriet


Reacties op: Regenboog 100 | Hebban interviewt Martijn Kamphorst van lifestyle magazine Winq