Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

Sander Verheijen: 'Ik kan alleen maar blij zijn met meer en langer aandacht voor het thrillergenre'

door Hebban Crew 34 reacties
In plaats van een jubileum, de tiende editie van de Thriller Tiendaagse, is over precies een maand tijdens de Avond van het Spannende Boek de aftrap van iets nieuws: de Thriller Weken. Een interview met initiatiefnemer en Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen.

Blij of toch een piepklein beetje teleurgesteld?

Als thrillerfan en -auteur kan ik vanzelfsprekend alleen maar blij zijn met meer en langer aandacht voor het genre. Het is natuurlijk goed nieuws dat het vak, met name boekverkopers en uitgevers, hun behoefte hebben uitgesproken: een langere campagne die tot in juni zou doorlopen. We hadden al plannen om de Thriller Tiendaagse naar de boekhandel te brengen. Nu zullen vanaf 26 mei tot en met Vaderdag (18 juni, red.) honderden boekhandels en bibliotheken in het teken staan van spannende boeken. Dan kan ik niet teleurgesteld zijn.

Maar dat betekent geen jubileumfeestje…

Dat klopt, geen jubileum maar we trakteren onze thrillerfans wel op een bijzonder cadeautje. Tijdens de Thriller Weken staat er voor iedereen een gratis ebook klaar met leesfragmenten van een door thrillerspecialisten samengestelde Thriller Top 10, het winnende verhaal van de Goeken Prijs en vijf nooit eerder gepubliceerde korte verhalen van populaire thrillerschrijvers. Jeroen Windmeijer, Eva Nagelkerke, Dana Smit en René Appel werken speciaal voor deze bundel aan nieuwe verhalen en gelegenheidsduo Marieke Damen en Jens Vern schrijft samen een verhaal.

Zo maak je er toch nog een klein beetje een eigen feestje van?

(Lacht) Ja, ik vind dat als je auteurs vraagt een bijdrage te leveren aan iets wat je gratis weggeeft, dat je dan zelf als schrijver niet kunt achterblijven (onder de naam Jens Vern schreef Verheijen twee thrillers, red.). Maar ik wilde het niet alleen doen. Ik had heel veel behoefte om het werken aan mijn derde thriller even af te wisselen met een kort schrijfproject met iemand anders. Toen ik auteurs benaderde begon het bij mijzelf ook te kriebelen. Ik benaderde Marieke en ondanks de rap naderende deadline voor haar derde thriller zag ze onze samenwerking meteen zitten.

Wat gebeurt er nog meer tijdens de Thriller Weken?

We starten natuurlijk met de uitreiking van de Nederlandse Thrillerprijzen en de Avond van het Spannende Boek in de fantastische Bibliotheek aan het Neude in Utrecht. Het is de derde keer dat we het organiseren samen met de Stichting Gouden Strop en de bibliotheek, hoewel de eerste keer alleen in een online versie vanwege corona. Ik ben trots op het programma dat we hebben neergezet. We hebben een bijzondere internationale gast, Karin Smirnoff, de schrijver van het zevende deel in Stieg Larssons succesreeks 'Millennium', maar het podium is natuurlijk vooral voor thrillerauteurs van eigen bodem.

Hier op Hebban kun je tijdens de Thriller Weken ook niet om het spannende boek heen. We publiceren veel interviews met en leestips van thrillerauteurs, Spanningsblog-hoofdredacteur Peter Kuijt komt met een uitbreiding op de 77 beste Nederlandstalige thrillers en natuurlijk is er aandacht voor de winnaars van de Hebban Thrillerprijs en de Goeken Prijs.

We weten nog niet precies wat er in de boekhandels en bibliotheken in het land allemaal staat te gebeuren, maar een groot aantal van hen heeft promotiemateriaal besteld. Ik ga er eigenlijk stilletjes van uit dat veel van onze favoriete thrillerauteurs boekhandels zullen bezoeken voor lezingen en signeersessies.

Voor wie zou je zelf de Avond van het Spannende Boek bezoeken?

Allereerst voor het weerzien met de trouwe Hebban-achterban, een aantal lezers en auteurs ken ik al sinds Crimezone (de thrillersite die Verheijen in 2002 oprichtte, red.). Maar het affiche van de Avond zelf met namen als Corine Hartman, Marion Pauw, Mathijs Deen en Jeroen Windmeijer, teveel om op te noemen, is sowieso voor een breed publiek interessant. Persoonlijk kijk ik uit naar het interview met AD-journalist Angelique Kunst over het boek dat ze schreef over de ondernemer Gerard Sanderink, non-fictie, maar het leest als een thriller. Angelique heeft er ook een heel fijne podcast over gemaakt die ik iedereen kan aanbevelen. Zelf modereer ik een panel waarin we op zoek gaan naar het dunne lijntje tussen fictie en feiten met Carina van Leeuwen, Roel Janssen en Bas Haan. Daar heb ik erg veel zin in!

Wanneer zijn de Thriller Weken voor jou geslaagd?

Het is geen staatsgeheim dat het spannende boek het wat moeilijker heeft in de boekhandel. Als de zichtbaarheid van het thrillergenre in de boekhandel, bibliotheek, maar ook online en in de media toeneemt tijdens de weken, en er daardoor meer spannende boeken worden verkocht en uitgeleend dan is de campagne succesvol. Op Hebban zelf zijn er andere succesfactoren meetbaar. Het aantal downloads van het ebook, lezers van artikelen, nieuwe recensies.

Ik hoop natuurlijk ook dat de winnaars van de Hebban Thrillerprijs en de NBD Gouden Strop (net als vorig jaar) keihard De Bestseller 60 in denderen.

Sander Verheijen is sinds 2014 hoofdredacteur van Hebban. Al in 2002 stond hij aan de wieg van Crimezone.nl, de eerste lezerscommunity voor spannende boeken. Met de Zilveren Vingerafdruk (later de Crimezone Award) was hij grondlegger van de eerste thrillerpublieksprijs. Samen met Kim Moelands stelde hij twee Crimezone anthologieën samen. Verheijen werkte als acquirerend redacteur spannende boeken, marketing manager en vormgever bij en voor verschillende grote uitgeverijen alvorens hij terugkeerde bij Crimezone en onder andere het tijdschrift Crimezone Magazine en de Crimezone Canon van de Misdaadliteratuur opzette.

In 2014 organiseerde hij de eerste Thriller Tiendaagse op Hebban. In 2020 werd de Hebban Thrillerprijs voor de eerste keer uitgereikt. Samen met collega Martijn Lindeboom ontwikkelde hij in 2021 de eerste grote schrijfwedstrijd voor spannende verhalen (Zilveren Strop) die sinds dit jaar onder de naam de Goeken Prijs wordt georganiseerd. Onder pseudoniem Jens Vern schrijft Verheijen zelf ook thrillers. Met zijn debuut De macht van K. sleepte hij een Gouden Strop-nominatie in de wacht. Dit jaar is hij jurylid van de Hebban Thrillerprijs en de Goeken Prijs. Samen met Nicolet Steemers en Michael Berg stelde hij het podiumprogramma van de Avond van het Spannende Boek samen.

Win vrijkaarten

Zou jij als echte thrillerfan wel naar de Avond van het Spannende Boek willen gaan? Hebban en Bibliotheek Utrecht geven 2x twee vrijkaartjes weg. Omcirkel de datum 25 mei 2023 in je kalender en schrijf je in voor de Hebban winactie om de felbegeerde toegangskaarten te winnen. Kijk snel hoe je mee kunt doen.

Naar de winactieOver de auteur

Hebban Crew

2459 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Sander Verheijen: 'Ik kan alleen maar blij zijn met meer en langer aandacht voor het thrillergenre'

 

Overig

Shortlist Hebban Thrillerprijs 2023

op 28 maart 2023 door Hebban Crew 5 boeken 2 volgers 0 reacties