Hebban vandaag

Nieuws /

Schrijver Frans Pointl overleden

De Nederlandse schrijver Frans Pointl is vanochtend op 82-jarige leeftijd overleden. Dit maakte zijn uitgever Nijgh & Van Ditmar bekend. Pointl vergaarde de meeste bekendheid met zijn verhalenbundel 'De kip die over de soep vloog'.

De verhalenbundel verscheen in 1989 en werd in datzelfde jaar genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. De verhalen uit De kip die over de soep vloog zijn grotendeels gebaseerd op de (oorlogs-)jeugd van Pointl, die zoon was van een Joodse moeder en Oostenrijkse vader. Het titelverhaal beschrijft een etentje waarop hoofdpersoon David zijn moeder trakteert. De kippensoep kan de goedkeuring van zijn moeder niet wegdragen: de kip is in haar ogen slechts over de soep gevlogen.

Pointl debuteerde echter al in 1959 met een verhalenbundel, maar kreeg pas echt succes na een televisieoptreden in het programma 'Hier is Adriaan van Dis'. In zijn laatstverschenen boek De laatste kamer (2013), verwees de auteur ook letterlijk naar de laatste kamer in het bejaardenhuis waar hij woonachtig was. Hij leed al enige jaren aan een zenuwaandoening.

Zijn uitgever Nijgh & Van Ditmar zegt Pointl te herdenken als een auteur 'van een klein, maar bijzonder oeuvre.'Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Schrijver Frans Pointl overleden

 

Gerelateerd

Over

Frans Pointl

Frans Pointl

Frans Pointl (1933-2015) was een Nederlands schrijver. Pointls verhalenbund...

Gesponsorde boeken