Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Sciencefiction top 10 van Charles den Tex

door Hebban Fantasy 7 reacties
Charles den Tex is schrijver van dertien thrillers en winnaar van drie Gouden Stroppen. Behalve van spanning houdt hij ook van de fantastische genres, met name van sciencefiction.

Bij zijn benoeming tot Juryvoorzitter van de Paul Harland Prijs schrijfwedstrijd voor fantastische verhalen zei hij daar het volgende over: “Sciencefiction en fantasy waren de eerste boeken die ik met echt plezier las. Ik ben lezer geworden met Frank Herbert, Isaac Asimov, J.G. Ballard en Alfred Bester. Het is dan ook een eer voor me om nu juryvoorzitter te mogen zijn.”

Voor Hebban Fantasy heeft hij een lijstje samengesteld van zijn tien favoriete titels.

The Atrocity Exhibition van J.G. Ballard

Een roman in verhalen, waarin de hoofdpersoon door een zenuwinzinking zichzelf in allerlei verschillende rollen terugvindt. Hij probeert zijn verstand te behouden door verschillende namen en identiteiten te doorleven.  

Tiger Tiger van Alfred Bester

Een onopvallende werkman is de enige overlevende van een ruimteschipbreuk. Als er na maanden een ander schip van zijn eigen bedrijf langskomt en zijn roep om hulp negeert, zweert hij wraak. Dit boek is een voorloper van de cyberpunkideeën over megacorporaties die net zo machtig zijn als overheden. Dit boek is later heruitgegeven als The Stars my Destination.  

The Eyes of Heisenberg van Frank Herbert

In een verre toekomst regeren de onsterfelijke Optimen de wereld door het Volk met genetische manipulatie en onvruchtbaar makend gas eronder te houden. Dan wordt er een embryo onderzocht dat heel andere eigenschappen heeft dan zou moeten.  

We van Yevgeni Zamyatin

Deze dystopische roman was een inspiratiebron voor o.a. George Orwell’s 1984 en Aldous Huxley’s Brave New World. Hoofdpersoon D-503 leeft in een stad met alleen maar glazen gebouwen, waar iedereen in de gaten gehouden wordt door het Bureau van Beschermers.  

More than Human van Theodore Sturgeon

Een roman in drie delen (gebaseerd op een eerder gepubliceerd verhaal) over de volgende stap in de menselijke ontwikkeling: de homo gestalt.  


Fahrenheit 451 van Ray Bradbury

In een dystopische toekomst zijn ‘firemen’ belast met het verbranden van alle boeken. Eén van hen begint te twijfelen aan zijn levensinvulling en hij steelt een boek vlak voordat het huis inclusief de boekeigenaresse in brand wordt gestoken.  

Pattern Recognition van William Gibson

Deel één van de Blue Ant serie. Een advertentie-expert raakt steeds dieper verwikkeld in het zoeken naar de makers van een serie eigenaardige videoclips, gepubliceerd op het internet.  

The Hitchhikers Guide to the Galaxy van Douglas Adams

Het boek en de serie volgen de bizarre avonturen van een simpele aardbewoner, die door zijn vriend Ford Prefect meegesleept wordt het universum in. Liftend ontsnappen ze aan de vernietiging van de Aarde en komen ze zowel aan het einde van het universum als bij het ontstaan van de Aarde terecht.

The view from the Stars van Walter M. Miller

Een bundel met negen verhalen van Walter Miller, de schrijver van A Canticle for Leibowitz.  Het gehele oeuvre van Philip K. Dick

Van Do Androids Dream of Electric Sheep tot A Scanner Darkly en van The Man in the High Castle tot We can remember it for you Wholesale


Veel van deze boeken zijn klassiekers en een aantal is verfilmd. Hoeveel ervan ken je van naam? En hoeveel heb je er daadwerkelijk gelezen? Laat het ons weten.  Over de auteur

Hebban Fantasy

309 volgers
20 boeken
0 favorieten


Reacties op: Sciencefiction top 10 van Charles den Tex

 

Gerelateerd

Over

Frank Herbert

Frank Herbert

De Amerikaanse auteur Frank Herbert (1920-1986) was oesterduiker, fotograaf, tv-...

William Gibson

William Gibson

William Ford Gibson (1948) is een Amerikaans sciencefictionauteur en de 'va...

Douglas Adams

Douglas Adams

Douglas Adams (1952-2001) was een humoristische SF-auteur. ‘Het transgalac...