Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Senia leesclubboek van de maand - Gaan, ging, gegaan

door Senia 2 reacties
Op Hebban presenteert Senia haar Leesclubboek van de Maand. Deze keer is dat de roman Gaan, ging, gegaan van de Duitse schrijfster Jenny Erpenbeck. Het boek staat dit seizoen op de leeslijst van de Senia-leesclubs die Nederlandse en vertaalde moderne literatuur bespreken en van de leesclubs Duitse literatuur.

Over Stichting Senia
Stichting Senia brengt mensen met culturele belangstelling bij elkaar. Senia organiseert culturele excursies (stadswandelingen, museumbezoeken) maar vooral leesclubs. Momenteel zijn er in Nederland ruim 1000 Senia-leesclubs actief, onderverdeeld in leesclubs Moderne Literatuur (Nederlands en vertaald), Klassiekers, Geschiedenis, Filosofie, Biografieën, Engels, Frans, Duits en Kunstgeschiedenis. Per seizoen selecteert Senia voor elk van deze leesclubs een aantal titels waarbij leeswijzers gemaakt worden. Deze bevatten een analyse van het boek, discussievragen en achtergrondinformatie over de schrijver en zijn werk.

Waar gaat het boek over?

Na een lange loopbaan als professor klassieke talen aan de universiteit van Berlijn probeert Richard grip te krijgen op zijn leven als gepensioneerde. Als hij op het nieuws ziet dat een groep vluchtelingen in Berlijn in hongerstaking is gegaan, begint hij zich in hun situatie te verdiepen. Hij stelt een lijst van vragen op en zoekt contact met vluchtelingen om antwoorden te krijgen.

Naarmate hij de vluchtelingen beter leert kennen, kan hij zijn kennis over het verleden en over de Griekse mythologie aan de verhalen van de mannen verbinden. Hij realiseert zich dat hun lotgevallen nauwelijks verschillen van wat Homerus in zijn Illias en Odyssee vertelt. Ook het feit dat hij als kind in de DDR heeft gewoond, zorgt ervoor dat de verhalen over onvrijheid en vervolging Richard raken.  

Het contact met de vluchtelingen heeft veel impact op Richards dagelijks leven. Hij raakt met enkele vluchtelingen bevriend en vindt een zinvolle invulling van zijn bestaan in het contact met en de hulp aan hen.  

VIDEO - Jenny Erpenbeck over Gehen, ging, gegangen naar aanleiding van de nominatie voor de Deutscher Buchpreis 2015 (Duitstalig).

Wie schreef het boek?

Jenny Erpenbeck is in 1967 geboren in Oost-Berlijn, de DDR dus. Haar vader was filosoof en schrijver, haar moeder vertaalster. Het schrijversbloed in de familie gaat nog verder terug, want ook haar grootouders van vaderskant waren schrijvers.

Na een studie theaterwetenschap en muziektheaterregie ging Erpenbeck werken als operaregisseur. In 1990 begon ze met het schrijven van toneelstukken en in 1999 verscheen haar eerste roman, in het Nederlands verschenen onder de titel Het verhaal van het oude kind. Inmiddels geldt ze als een van de belangrijkste hedendaagse Duitse auteurs.

Bij uitgeverij Van Gennep verschenen meerdere boeken van Erpenbeck in vertaling. Het meest bekend is de roman Een handvol sneeuw, waarvoor ze in 2015 de Europese Literatuurprijs kreeg.  

Wat valt er te bespreken?

Nicky de Boer schreef voor de Senia-leesclubs een uitgebreide leeswijzer over Gaan, ging, gegaan waarin ze veel vertelt over de thematiek en motieven in de roman, de structuur van het boek en de achtergronden van het verhaal. Ook reikt ze een flink aantal vragen aan waaruit je een keuze kunt maken als je dit boek in een leesclub bespreekt. Zo kun je onder andere in gesprek gaan over het beeld dat Erpenbeck schetst van de vluchtelingenproblematiek, over de situatie van Richard en zijn beweegredenen en over de manier waarop de Duitse geschiedenis in de roman is verwerkt . Aanknopingspunten genoeg voor een bespreking!

Wat vonden Hebban-lezers van Gaan, ging, gegaan? Lees de recensies!

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de Senia-nieuwsbrief.

Een leesclub: iets voor jou?
Hou je van lezen, praat je graag over boeken en heb je overdag tijd? Dan is een Senia-leesclub misschien iets voor jou. Het hele jaar door organiseert Senia introductiebijeenkomsten voor mensen die belangstelling hebben om deel te nemen aan een leesclub. Er zijn aparte introductiebijeenkomsten voor de diverse Senia-programma’s. Kijk voor data en locaties op de website van Senia en klik op de provincie van je keuze. Wil je je aansluiten bij een al bestaande groep? Kijk dan op de pagina’s van de diverse programma’s (Literatuur, Geschiedenis, enz.) om te zien welke groepen plaats hebben voor nieuwe leden. Je bent van harte welkom!Over de auteur

Senia

22 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Senia leesclubboek van de maand - Gaan, ging, gegaan

 

Gerelateerd

Over

Jenny Erpenbeck

Jenny Erpenbeck

Jenny Erpenbeck werd in 1967 geboren in Berlijn. Ze werkt daar nu als schrijver ...

Gesponsorde boeken