Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Sneak preview: Alleen dapper te zijn (met leesclubinschrijving)

door Hebban Crew
Journaliste Edith Tulp debuteerde in 2016 met de roman De bushsoldaat. Vandaag verschijnt haar nieuwe roman, Alleen dapper te zijn. Het is geinspireerd door haar eerste reis (van velen) door Afrika, dwars door de Sahara naar West Afrika, in 1989. Op Hebban lees je een gratis hoofdstuk en kun je je direct inschrijven voor de Hebban Leesclub met deze roman, waarvoor we vijftien leesexemplaren beschikbaar hebben. Doe je mee?

Alleen dapper te zijn

Voor Simone Jastein zijn een losse opmerking van een groepstherapeut en een reisbrochure genoeg om zich in te schrijven voor een reis van drie maanden door de Sahara naar West-Afrika. Ze heeft geen idee waaraan ze begint. De reisgenoten, die haar verwend vinden, vallen bitter tegen en de reisleider blijkt een bullebak. Na een zandstorm die haar bijna het leven kost, besluit ze zich aan te passen. Ze raakt in de ban van de onmetelijke woestijn en later de kleurrijke jungle, die in schril contrast staan met de somberte van de kleigronden waar ze vandaan komt. Simone verandert, maar dat neemt niet weg dat naarmate de reis langer duurt en de vermoeidheid toeneemt, de onderlinge verhoudingen onder druk komen te staan. Ondertussen wordt ze verliefd op Koen Eisenga, de chauffeur die haar gedurende de hele trip op haar huid zit.

Terug in Amsterdam, ontwikkelt zich tussen hen een moeizame relatie. Net wanneer eindelijk alles goed lijkt te gaan en ze zelfs aan samenwonen denken, besluit Koen voor een hulporganisatie af te reizen naar Liberia. Impulsief als altijd volgt ze hem, een wrede oorlog in, die beiden tot het uiterste drijft en Simone voor de grootste uitdaging in haar leven stelt.

Ze ging op reis. Ze had het vannacht besloten. En nu niet zo’n lullig tripje naar Italië, nee, een echte reis. Een avontuur dat heel lang duurde, zodat ze maanden van huis zou zijn. Het was toch wel heel toevallig dat die Niels de Sahara noemde en dat ze nu met een folder over een reis naar die woestijn in haar hand zat.
Wat was toeval? De reis door al die hopen zand voerde naar West-Afrika en duurde drie maanden, las ze. Drie maanden! De Sahara was één grote zandbak, meer wist ze er niet van. Eenmaal daar doorheen, kwamen ze in West-Afrika. Afrika kende ze van die hutjes op de tv waar hongerige zwarte mensen en kinderen met vliegen op hun wangen woonden. Niet echt wat ze zich bij een droombestemming voorstelde, maar de reis was goedkoop.

Lees hier een fragment

Echt gebeurd! (of niet?)

Lees ook Ediths column Echt gebeurd! (of niet?): 'Verbeelding kan zoveel meer zeggingskracht hebben dan non-fictie. Fictie is namelijk niet iets wat je verzint, maar een werkelijkheid die ontstaat en zich ontwikkelt daar waar ruimte is, namelijk in het hoofd van de schrijver.'

Hebban Leesclub

Wil je dolgraag verder lezen na dit fragment? Schrijf je dan in voor de Hebban Leesclub en maak kans op een exemplaar van Alleen dapper te zijn. Je hebt tot en met 9 september de tijd. Lees ook: Een Hebban Leesclub - hoe werkt dat precies?

Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Sneak preview: Alleen dapper te zijn (met leesclubinschrijving)

 

Gerelateerd

Over

Edith Tulp

Edith Tulp

Edith Tulp studeerde af aan de School voor Journalistiek te Utrecht. Naast tal v...

Hebban Spots

Alleen dapper te zijn

15 volgers

Welkom bij de leesclub rond Alleen dapper te zijn, een roman van Edith Tulp (Uitgeverij In De Knipscheer). Onze hashtag is #hebbanleesclub. Heb je een vraag over deze leesclub, mail dan naar:...

Gesponsorde boeken