Advertentie

Hebban vandaag

Lezen /

Sneak Preview: Een vorig leven van Toon Tellegen

Deze zomer en dit najaar verschijnen er belangrijke grote romans van zowel gevestigde nationale als internationale auteurs. In de maanden juli en augustus publiceert Hebban op maandag en op donderdag een sneak preview: een voorpublicatie van belangrijke romans die binnenkort verschijnen.

"Tot mijn twaalfde woonde ik in N, een oud stadje, niet ver van zee. Het is nu lang geleden, maar vaak denk ik dat ik daar nog woon, dat ik de deur uit ga en naar school loop, langs de haven voor ons huis…"
Zo begint Een vorig leven, het nieuwe boek van Toon Tellegen dat op 18 augustus bij Querido verschijnt.

In deze novelle beschrijft de 73-jarige Tellegen het leven en de mensen van het kleine stadje waarin hij opgroeide. Middels beeldende beschrijvingen weet hij een voorbije tijd tot leven te wekken.

"Neem Jacob Laagwater, wiens voorvader als Jacopo Basso (Jacques Basseau) een vriend van Napoleon op Corsica was. Laagwater werkte in de kalkfabriek en las verhalen voor uit de Bijbel, verhalen die héél anders waren dan de echte Bijbelverhalen. Hij verliest echter steeds meer greep op de werkelijkheid. En als hij uiteindelijk brugwachter van de oude, doorzakkende Julianabrug mag worden, weten ze hem doodsbang voor de toekomst te maken: de nieuwe brug zal net zo gevaarlijk zijn als de elektrische stoel…", zo valt te lezen op de flaptekst van het boek.


Van Toon Tellegen (1941) verschijnen al 35 jaar dichtbundels, kinderboeken en romans. De schrijver is bekend om zijn allegorische dierenverhalen waarin Mier en Eekhoorn de hoofdrol spelen. Meerdere Gouden Griffels, de Theo Thijssen-prijs én de Woutertje Pieterse Prijs mocht Tellegen voor deze verhalen in ontvangst nemen. Zijn roman De genezig van de krekel werd in 2000 berkoond met De Gouden Uil en voor zijn gehele oeuvre ontving de schrijver de Hendrik de Vriesprijs 2006 en de Constantijn Huygensprijs 2007.

‘Tellegen doet met de grootste vanzelfsprekendheid niet aan genres. Hij schrijft ontroerend en geestig. Hij mag alles nog zo omdraaien, vergroten, verkleinen en verdwazen, nergens verhult hij zijn onderwerpen: herkenbaar menselijk gedrag en herkenbare menselijke emoties.’ - de Volkskrant

Benieuwd naar het nieuwe werk van Toon Tellegen?


Lees hier een voorpublicatieSneak Preview Zomer

Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Sneak Preview: Een vorig leven van Toon Tellegen

 

Gerelateerd

Over

Toon Tellegen

Toon Tellegen

Toon Tellegen schrijft gedichten, kinderboeken, proza en toneel. Hij debuteerde ...

Gesponsorde boeken