Advertentie

Hebban vandaag

Lezen /

Sneak Preview: 'Vluchteling' van Alan Gratz

Als voormalig docent Engels weet schrijver Alan Gratz precies hoe hij de aandacht van jongeren vast kan houden. Dat doet hij wederom met zijn dertiende jeugdboek ‘Vluchteling’, waarin hij drie verhalen van vluchtende kinderen met elkaar verweeft. Op Hebban lees je vast een fragment.Voor Alan Gratz fulltime schrijver werd – hij heeft inmiddels veertien romans op zijn naam staan – was hij docent Engels. Die drang om mensen iets te leren is na zijn carrièreswitch niet verdwenen: in vrijwel al zijn boeken probeert de schrijver zijn lezer iets bij te brengen. Tegelijkertijd zijn de verhalen spannend en aangrijpend, en ook nog eens historisch correct. Voor zijn boeken doet de auteur dan ook uitgebreid onderzoek. Zo schreef hij o.a. De jongen die tien concentratiekampen overleefde en een ander boek over de Tweede Wereldoorlog: Projekt 1065.  

In zijn laatst vertaalde roman, door Carla Hazewindus, speelt Gratz in op een actueel thema en wel door de verhalen van drie kinderen die op de vlucht zijn met elkaar te verweven. Over eerder werk van Gratz oordeelde recensent Ilja heel positief; ze prijst de manier waarop hij feit en fictie met elkaar weet te combineren: ‘Gratz heeft veel onderzoek gedaan naar de activiteiten en propagandalessen die in de tijd van Nazi-Duitsland werden gegeven. […] Dankzij deze perfect uitgewerkte details krijgt de lezer het idee een waargebeurd verhaal te lezen,’ zo zegt ze over Projekt 1065.   

In Vluchteling kiest de Amerikaanse auteur voor drie periodes waarin vluchten voor veel mensen een noodzaak was en nog steeds is. Zo maak je kennis met de joodse Josef, die leeft het Duitsland van de jaren 30, met Isabel, die opgroeit op het Cuba van de onrustige jaren 90, en met Mahmoud uit Syrië, waar in 2015 geweld de overhand krijgt. Alle drie laten zij alles wat vertrouwd is achter, om zo te zoeken naar een plek die hen hopelijk een betere toekomst zal bieden.

Vluchteling verscheen op 15 september. Benieuwd? Lees hieronder een fragment.    

Lees hier de Sneak Preview

Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.

Literatour

Literatour, de Boekenweek voor jongeren, duurt van 16 t/m 24 september. Iedere dag vind je op Hebban een artikel speciaal voor de jeugd. Bekijk hier voorgaande artikelen:Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

765 volgers
385 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Sneak Preview: 'Vluchteling' van Alan Gratz

 

Gerelateerd

Over

Alan Gratz

Alan Gratz

Alan Gratz (1972) studeerde aan de Universiteit van Tennessee, waar hij eerst z...

Gesponsorde boeken