Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

Strips en de Nederlandstalige klassiekers

door Natasza Tardio 1 reactie
Zoals als we al eerder bespraken op de Hebban Young Adult Portal in het dossier 'Strips' lezen jongeren heel graag graphic novels. Gewoon om lekker even te ontspannen, maar ook om iets van op te steken door het lezen van bijvoorbeeld een literaire strip, waarbij de boekversie is omgezet in een beeldverhaal.

Strip uit: Mooi is dat! (Strip: Van den vos Reynaerde - door Jeroen Funke)

Waarom strips?
Er zijn verschillende redenen om een strip te willen lezen. Gewoon om lekker even te ontspannen, of om op een toegankelijke manier iets te lezen, wat voor veel jongeren in de 'normale' boekvorm lang niet zo prettig is. Dat strips en wereldliteratuur een gouden combinatie vormen moge bekend zijn. Strips kunnen helpen om op om op een toegankelijke manier iets te lezen, want voor veel jongeren is lezen in de 'normale' boekvorm lang niet zo prettig, vooral als het literaire klassiekers betreft, zoals: Van den vos ReynaerdeKarel ende ElegastDe vier Heemskinderen en ga zo maar door.

De uitdaging
Om te kijken hoe dit zou uitpakken werden Nederlandse en Vlaamse stripmakers voor het boek Mooi is dat!, geschreven en samengesteld door stripjournalist Gert Jan Pos, uitgedaagd voor een te gekke opdracht. De tekenaars moesten hun favoriete klassieker in één strippagina weergeven.

Bijna zestig striptekenaars namen de uitdaging vol enthousiasme aan. Onder hen net beginnende tekenaars, maar ook doorgewinterde veteranen. Ieder met hun eigen stijl en favorieten, maar het verstrippen van een klassieker bleek geen lastige opgave voor de tekenaars. Zoals in in het boek te lezen is:

'De meeste striptekenaars hebben geen tekst nodig om grote meesterwerken te verbeelden. Zelfs in November  van J.C. Bloem, één van de treurigste gedichten in het Nederlands, wordt geen letter geciteerd.' (uit: Mooi is dat!)

Strips en klassiekers
In het boek Mooi is dat! komen romans, verhalen, toneelstukken en gedichten aan bod – van Vondels Lucifer en Hildebrands Camera Obscura tot Knielen op een bed violen van Jan Siebelink en Tirza van Arnon Grunberg in beeld. Maar ook: Hebban olla vogala, Van den vos ReynaerdeSara Burgerhart en Anne Frank

De tekeningen zijn in zwart-wit, kleur, digitaal, geschilderd, met krijt, pastel, inkt, kool en op nog veel meer manieren vormgegeven en geven een goeie indruk van wat er mogelijk is door middel van strips. Een uitgelezen kans om jongeren te laten lezen en te laten genieten van boeken die een aantal van hen anders hoogstwaarschijnlijk links laten liggen.

Of het nu strips of reguliere boeken zijn; uiteindelijk gaat het er niet om hoe en wat jongeren lezen, maar dát ze lezen. Strips kunnen hier zeker een rol in spelen. Mooi is dat! helpt hierbij en geeft ouders, leraren, jongeren en gewoon iedereen die van literatuur en strips houdt, hier een heel mooi beeld van.

Naschrift:
Hebban.nl heeft zijn naam te danken aan de oudste literaire zin: Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?
Dit is een Nederlandse zin, ook al is hij op het eerste gezicht nauwelijks meer te begrijpen. Het is niet de eerste Nederlandse zin die we kennen, dat is een een zin uit een wetsartikel uit de 8e eeuw. Hebban olla vogala is de eerste Nederlandstalige literaire zin en stamt uit ongeveer 1100. Letterlijk staat er: Hebben alle vogels nesten begonnen behalve ik en jij; wat wachten we nu, oftewel: 'Alle vogels zijn al aan het nestelen, behalve jij en ik; waar wachten we nog op?' Het zijn waarschijnlijk twee regels uit een liefdesliedje; de oudste Nederlandstalige lovesong, zou je kunnen zeggen.

Strip uit: Mooi is dat! (Hebban olla vogala - door Marcel Ruijters)



Over de auteur

Natasza Tardio

267 volgers
280 boeken
34 favoriet
Auteur


Reacties op: Strips en de Nederlandstalige klassiekers

 

Gerelateerd

Over

Gert Jan Pos

Gert Jan Pos

Gert Jan Pos, naast (strip)journalist en vertaler van strips ook intendant strip...

Pieter Steinz

Pieter Steinz

Pieter Steinz (1963-2016) was directeur van het Nederlands Letterenfonds en werk...

Overig

Strips voor Young Adults

op 28 november 2014 door Natasza Tardio 4 boeken 1 volger 0 reacties