Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

Thriller Weken 2023 | Zes vragen aan Lex Noteboom

door Hebban Crew 18 reacties
De Thriller Weken zijn in volle gang en dat betekent van 26 mei tot en met 18 juni heel veel aandacht voor het spannende boek in al haar facetten. Hebban legde verschillende Nederlandstalige thrillerauteurs zes vragen voor over de spannende boeken die ze zelf het liefst oppakken. Vandaag is het woord aan Lex Noteboom.

Lex Noteboom

Lex Noteboom (1987) werd voor zijn audiodramapodcast The Deca Tapes genomineerd voor een Webby Award en won de grootste prijs voor digitale creativiteit in Europa: een Lovie Award. In eigen land werd de podcast genomineerd voor BNR’s Dutch Podcast Award. De man met duizend gezichten is zijn debuut als auteur en tevens zijn eerste Nederlandstalige verhaal.

1.

Hoeveel thrillers heb je de afgelopen twaalf maanden gelezen?

Ik heb drie of vier thrillers gelezen het afgelopen jaar, en heel veel sciencefiction.

2.

Waarom vind je het (wel of niet) belangrijk om als thrillerschrijver zelf ook spannende boeken te blijven lezen?

Een goede thriller is een verhaal dat je niet loslaat. Voor mij is het belangrijk om zoveel mogelijk soorten verhalen te lezen, te zien en te beluisteren om nieuwe technieken te leren die kunnen helpen dat effect te bereiken.

Omdat mijn boek De man met duizend gezichten zich afspeelt in een fictief land, moest ik plot en expositie constant in balans brengen met elkaar. Ik wilde een geloofwaardig en rijk land neerzetten, maar ook een toegankelijk en spannend verhaal schrijven. Een goed voorbeeld van een techniek die ik daarvoor tegenkwam, is van Alfred Hitchcock – de meester van spanningsopbouw. In een interview schetst hij een scenario waarin twee mannen aan tafel zitten en een gesprek hebben. Na een paar minuten ontploft er opeens een bom en zijn ze dood. Die scène is verrassend, maar niet spannend. De minuten voor de ontploffing gebeurt er niets interessants. Hitchcock zegt dat je de kijker aan het begin van de scène moet vertellen dat er een bom onder de tafel ligt. Op die manier neem je als kijker de informatie tot je die de mannen uitwisselen en is de hele scène ook nog eens spannend. Een geniale techniek.

Ik las laatst Duin opnieuw en herkende diezelfde techniek. Dat verhaal is niet voor niets nog steeds succesvol. Dat komt onder andere omdat de kijker al vrij snel weet dat de hoofdrolspelers in gevaar zijn: de familie Atreides zal aangevallen worden. Terwijl de lezer wordt voorgesteld aan alle personages, en leert hoe de complexe wereld van Duin in elkaar steekt, hangt er spanning in de lucht. Want je weet dat er een tikkende bom onder de tafel ligt. Dat houdt het momentum in de plot en je kunt toch een hoop expositie kwijt.

Makkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk. Maar een goed voorbeeld van de manier waarop ik – en waarschijnlijk veel thrillerschrijvers – naar zoveel mogelijk soorten plotten kijken, van film tot sciencefiction epos, om inspiratie op te doen.

3.

Welke thriller heeft meest recentelijk indruk op je gemaakt en waarom?

Ik ben Pelgrim van Terry Hayes. Toen ik bij A.W. Bruna Uitgevers tekende, heb ik dat meegekregen en met open mond gelezen. Het plan van een van de hoofdrolspelers is volledig onrealistisch, maar toch geloofde ik ieder plotpunt. En ondanks de gigantische schaal en ambitie van het verhaal, las het moeiteloos. Een meesterwerk.

4.

Wat is je favoriete thriller aller tijden en waarom?

Toen ik net iets te jong was voor het geweld, de seks en het vervreemdende surrealisme in het boek, las ik De talisman van Stephen King. Het maakte zoveel indruk op me dat ik nog precies voor me zie waar we op vakantie waren toen ik het las. In die herinnering is het boek ongeëvenaard intens. Dus zolang ik de verleiding kan weerstaan om het nog eens open te slaan, is dat het spannendste boek ooit geschreven.

6.

Welk boek van jezelf zou je heel graag (nog eens) onder de aandacht brengen van thrillerlezers opβ€―Hebban?

Mijn debuut heet De man met duizend gezichten. Het is een thriller over de Nederlandse Michelle, die op het punt staat om met haar man Daniel en hun gezin op vakantie te gaan, als ze te horen krijgen dat Daniels tweelingbroer is verongelukt. Vigo Lechkov was de president van Kazichië en Daniel keert voor het eerst in twintig jaar terug naar zijn geboorteland in om bij de begrafenis te zijn. Als ze daar komen wil Michelle zo snel mogelijk terug naar huis. Maar in het oosten van de voormalige Sovjetstaat is een rebellenleider opgestaan die het volk verenigt in een opstand tegen het regime.β€―Niemand weet wie hij is of hoe hij aan zijn middelen komt, maar hij heeft een rebellenleger achter zich en begint aanslagen te plegen.

In de twee weken voor het boek uitkomt, verschijnt de achtdelige thrillerpodcast 'De vrouw met duizend gezichten' op alle podcastplatformen. Dat is een losstaand verhaal over dezelfde mysterieuze rebellenleider in Kazichië. Het is als een film voor je oren, gespeeld door complete cast, met state of the art sound design en een originele soundtrack.

De man met duizend gezichten

Lex Noteboom

Michelle staat op het punt om met haar man Daniel en hun gezin op vakantie te gaan, als ze te horen krijgen dat Daniels tweelingbroer is verongelukt. Vigo Lechkov was de president van Kazichië en Daniel keert voor het eerst in twintig jaar terug naar zijn geboorteland om bij de begrafenis te zijn. Daar aangekomen ziet Michelle algauw dat haar man onder druk wordt gezet om zijn broer op te volgen als president. Ze wil zelf zo snel mogelijk terug naar Amsterdam, maar dat blijkt niet eenvoudig. In het oosten van de voormalige Sovjetstaat is een rebellenleider opgestaan die het volk verenigt in een opstand tegen het regime. Niemand weet wie hij is of hoe hij aan zijn middelen komt, maar hij heeft een rebellenleger achter zich en pleegt aanslagen. Terwijl de Russische geheime dienst en de CIA zich met het conflict bemoeien, en Michelle alles op alles zet om haar gezin veilig thuis te krijgen, gaat Daniel de strijd aan met de ongrijpbare rebel, die bekendstaat als de Man met Duizend Gezichten.

De Thriller Weken

In aanloop naar de zomer staan tijdens de Thriller Weken spannende boeken centraal in de boekhandel en de bibliotheek, onder anderen met de Top 10 die speciaal door boekhandelaren is samengesteld. Bij lezerscommunity Hebban zijn extra interviews met thrillerauteurs te vinden, listmania’s en thrillerleesclubs. Ook biedt Hebban het gratis Thriller Weken e-book aan. De Thriller Weken is de opvolger van de Thriller Tiendaagse en vindt plaats van 26 mei tot en met 18 juni.

Naar de Thriller Weken

Auteursafbeelding: © Nathalie DekkerOver de auteur

Hebban Crew

2540 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Thriller Weken 2023 | Zes vragen aan Lex Noteboom

 

Gerelateerd

Over

Lex Noteboom

Lex Noteboom

Lex Noteboom (1987) studeerde moderne geschiedenis aan de Universiteit van Amste...