Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Thrillerschrijvers bloggen: Best friends forever (43)

Schrijven kan af en toe best eenzaam zijn (oké, soms ook niet, als de personages de hele dag in je hoofd tegen elkaar en jou kakelen), maar over het algemeen gaat het om jou en je computer. En aangezien partners, familie en vrienden ook andere dingen te doen hebben dan naar jou te luisteren, leek het Ingrid Oonincx en Anita Terpstra een goed idee om elkaar als klankbord te gebruiken. Leef mee met de ups en downs in hun schrijverschap en de opofferingen die ze ervoor doen. Maar lees ook over het plezier dat ze hebben in het schrijven en profiteer van de schrijftips die ze tussen neus en lippen door geven. | Een nieuwe blog iedere zaterdag in de oneven weken.

Anita: Mijn karakters komen in feite voort uit het verhaal.


In de maanden juni en juli bloggen Anita en Ingrid speciaal voor www.estamagazine.nl. ‘Best friends forever’ is de vijfde blog.

Amy en zij, een jaar of tien. Ze speelden op de overkapte tribune van het voetbalveld, met een paar meisjes uit de straat. Er ontstond ruzie, zo eentje die alleen meisjes kunnen hebben, en een van de meisjes rende weg om alles aan haar mama te vertellen. Amy en Kirsten wisselden een blik. Amy kwam overeind en pakte haar hand. Ze renden het meisje achterna. Amy was sneller en liet het meisje struikelen.

Vriendinnen
Amy en Kirsten zijn de hoofdpersonages van mijn derde boek, dat waarschijnlijk begin 2013 zal verschijnen. De alinea hierboven vind je niet terug in het boek, maar schreef ik om me een beeld te vormen van het gezamenlijke verleden van de vriendinnen. Dat verleden heb ik nodig om te begrijpen wie ze nu zijn, waarom ze in het heden doen wat ze doen.

Cliché
Hoofdpersonages mogen van alles niet zijn: cliché, eendimensionaal, ongeloofwaardig. Wat dan wel? Het moeten ‘echte mensen’ zijn. Het is dat je van een hoofdpersonage houdt (of haat), dat je verder wilt lezen. Wat gaat ze doen? Hoe loopt het af met haar? O nee, hoe kán ze nou zo stom zijn! Kortom, ze moeten op papier tot leven komen. En da’s best een gruwel. Het duurt bij mij een tijdje voordat ik de personages in de vingers heb. Amy 1.0 is héél anders dan Amy 14.0. Het verhaal ontwikkelde zich, en zij ook.

Reislustig
Mijn karakters komen in feite voort uit het verhaal. Hmm, klinkt dat vaag? Mijn verhaal dwingt af dat Amy het reislustige type is. En reislustige types zijn niet bang aangelegd. Ze is stoer. En sportief. Wat voor beroep past daar bij, vroeg ik me af. Een fysiotherapeut, besloot ik. Haar vriendin Kirsten liet zich wat moeilijker kennen. Ik worstelde met haar personage, maar zo langzamerhand leer ik haar steeds beter kennen. Dat zit ’m, onder andere, in de details. Een voorbeeld. Kirsten parkeert een auto. Doet ze dat netjes? Of komt ze schokkend tot stilstand?

Terras
In het boek wisselen de vriendinnen door omstandigheden geen woord met elkaar. Toch moet je als lezer een beeld krijgen van hun vriendschap. Amy en Kirsten komen in een extreme situatie terecht, maar hoe zou een gesprek verlopen als ze samen ergens op een terras zouden zitten? Het hielp me om me een beeld van ze te vormen. Iets anders wat je kunt doen is een moodboard van je personages maken. Hoe zien ze eruit, wat dragen ze, waar houden ze van? Pak er oude kranten en tijdschriften bij en ga op zoek naar passende woorden en beelden.

Iets heel anders: Ingrid, wat is jouw ideale schrijflocatie?Over de auteur

Hebban Crew

1911 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Thrillerschrijvers bloggen: Best friends forever (43)

 

Over

Anita Terpstra

Anita Terpstra

Anita Terpstra (Hallum, Friesland, 1974) is een Nederlandse thrillerauteur en te...