Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

Tien vragen aan Ernest van der Kwast

door Hebban Crew 2 reacties
In de rubriek 'Tien vragen aan ...' ondervragen we auteurs met recent nieuw werk of schrijvers die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd over hun leesleven. Welke titel ligt op hun nachtkastje, wat maakte recentelijk veel indruk en op welke plek lezen ze het liefst? Vandaag de ontboezemingen van Ernest van der Kwast.

Ilyas is een keiharde, kleurrijke roman over botsende partners, buren en culturen. De ontslagen conservator Peter Lindke helpt een jongen die schulden heeft en uit zijn huis dreigt te worden gezet, maar misschien kan hij beter zijn huwelijk redden. De roman gaat over Rembrandt, Tarzan (de vibrator), een hardcore huwelijkscrisis, licht, donker, schulden, ongelijkheid, gentrificatie, de rammenas (een knol die je kunt koken maar ook rauw kunt eten), en de vraag waarom we iemand moeten helpen die we niet kennen, die niet op ons lijkt.

vraag-1

Welk boek ligt er nu op jouw nachtkastje?

Er ligt een hele stapel boeken. Een van de boeken die er al een paar jaar op ligt, is Ver van de boom van de Amerikaanse schrijver Andrew Solomon. Het is een levenswerk, een magnum opus. Het boek is een zoektocht van ouders en uitzonderlijke kinderen naar hun identiteit. Aangrijpend, moedig, prachtig. Ik lees er zeker één keer per week in.

vraag-2

Welk boek maakte recentelijk veel indruk op je?

Ik las Koffie en sigaretten van Ferdinand von Schirach, en werd toen zo nieuwsgierig naar zijn andere boeken dat ik ook meteen Schuld heb gelezen. Het was lang geleden dat ik zulke ijzersterke verhalen heb gelezen. Von Schirach is een Duitse advocaat en heeft van waargebeurde misdaden grote literatuur gemaakt. Heel grote.

vraag-3

Wel eens moeten huilen om een boek? Zo ja, om welk boek?

O, ja wel, hoor. Dat gebeurde vroeger bij de boeken van Konstantin Paustovski die ik zo mooi vind, maar een paar jaar geleden ook bij Alles wat is van James Salter. Ik herkende me in een van de personages, en het leek alsof er een waarheid werd getoond, iets wat ik nog niet van mezelf wist, of durfde toe te geven.

vraag-4

Waar lees je het liefst?

In de natuur. In een hangmat of in het hoge gras. Op het strand of in de bergen. Buiten lezen vind ik heerlijk. Toen ik in Italië woonde, boven op een berg, had de begraafplaats van het dorp het langst de zon, en ging ik daar in de namiddag naartoe met een boek. Een rustige plek ook om te lezen.

vraag-5

Wat is het mooiste compliment dat je ooit over jouw werk kreeg?

Er kwam ooit bij een lezing uit De ijsmakers een man op mij af en die zei dat het heel moeilijk moet zijn geweest om in een familie te zijn opgegroeid van ijsmakers, maar dat hij het geweldig vond dat ik toch schrijver was geworden. De roman was blijkbaar zo geloofwaardig geschreven dat de man was gaan denken dat ik zelf uit een familie van ijsmakers kwam!

vraag-6

Welk boek vind jij van maatschappelijk belang?

Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat van Reni Eddo-Lodge. Ik denk dat haar boek nog vele ogen kan openen.

vraag-7

Als je een fictief hoofdpersonage naar de echte wereld kon halen, welk zou dat dan zijn?

Ik zou wel espresso willen drinken met Elizabeth Costello, en ik wil dansen met alle jonge vrouwen uit het oeuvre van Meir Shalev. En naar bed met? Ja, ik zou willen vrijen met Camilla Lopez uit Ask the Dust.

vraag-8

Lees jij boeken in periodes dat je met eigen werk bezig bent?

Ja, heel graag. Ik wil geïnspireerd worden, aangeraakt worden door schoonheid. Ik wil dat mijn vingers gaan tintelen. En dat gebeurt alleen als ik andere boeken lees. Ik zou niet zonder ze kunnen.

vraag-9

Je uitgever vraagt je om je volgende boek onder pseudoniem te schrijven. Doe je dat wel of niet en waarom?

Mijn uitgever heeft daar helemaal niets over te zeggen. Nou ja, als ze twee miljoen euro biedt, kunnen we er altijd over praten.

vraag-10

Met welke auteur zou je graag eens willen samenwerken?

Rachel Cusk. Eigenlijk ben ik een beetje verliefd op haar boeken.


In 2020 verschenen bij uitgeverij De Bezige Bij.

Ilyas van Ernest van der Kwast

Er is een nieuwe Rembrandt ontdekt, een portret van een onbekende jongeman. Conservator Peter Lindke is het niet eens met de toeschrijving en wordt ontslagen na een televisieoptreden. Thuis komt hij erachter dat hij in een huwelijkscrisis zit, maar ook dat hij een schoonmaakster heeft met grote problemen. Hij ontfermt zich over haar en weet haar leven weer op de rails te krijgen. Maar als de schoonmaakster vervolgens met Ilyas aankomt, een jongen met het gezicht van een gekwelde dichter én bijna dertigduizend euro schuld, aarzelt Peter Lindke. Moet dit betekenis geven aan zijn leven? Het helpen van anderen, van mensen die hij niet kent. Of kan hij beter zijn huwelijk redden?

Ernest van der Kwast (1981) werd geboren in Bombay, India. Hij brak door met zijn autobiografische roman Mama Tandoori (2010), die in Nederland en Italië een bestseller werd. In 2012 verscheen de novelle Giovanna's navel, en in 2015 de roman De ijsmakers, die aan zeven landen is verkocht. Ilyas is zijn meest recente roman, verschenen in 2020.


Auteursfoto © Stephan Vanfleteren via De Bezige Bij



Over de auteur

Hebban Crew

2545 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Tien vragen aan Ernest van der Kwast

 

Gerelateerd

Over

Ernest van der Kwast

Ernest van der Kwast

Ernest van der Kwast (1981) werd geboren in Bombay, India. Hij brak door met zij...