Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Tom Clancy in de voetsporen van Ludlum

Zijn naam prijkt op de nieuwe technothriller 'Support and Defend', terwijl Tom Clancy er geen letter aan heeft meegeschreven. Dat kon ook niet, want hij overleed tien maanden geleden. Clancy's naam is nu onderdeel geworden van een franchiseformule.

Bijna 4,5 centimeter groot prijkt de naam van Tom Clancy op de cover van Support and Defend, een thriller over Amerikaanse spionagegeheimen die in handen dreigen te vallen van de Russen. De échte schrijver van het boek, Mark Greaney, moet zich tevreden stellen met vermelding van zijn naam in nog geen 1,3 centimeter grote letters. Maar de laatste zal zich nu eenmaal hebben te schikken naar de traditie waarin series de naam krijgen van inmiddels overleden bestsellerauteurs. Want Clancy is niet de eerste naar wie een reeks wordt genoemd, Ian Fleming en Robert Ludlum, geestelijk vaders van respectievelijk James Bond en Jason Bourne, gingen hem voor.

Support and Defend is de eerste thriller die is geschreven 'in de traditie van Tom Clancy's grootste vertellingen', aldus uitgever Putnam. In het boek wordt de hoofdrol vertolkt door geheim agent Dominic Caruso, de neef van Clancy's bekendste personage Jack Ryan. En Ryan was de held in Clancy's debuut The Hunt for Red October uit 1984. In latere thrillers bekleedt Ryan het hoogste ambt in de Verenigde Staten, dat van president. In verfilmingen van Clancy's thrillers kropen acteurs als Harrison Ford, Alec Baldwin en Ben Affleck in de huid van Ryan. Caruso draafde op in zes van Clancy's thrillers, waarvan aan drie werd meegeschreven door Mark Greaney.

In Support and Defend maakt Caruso jacht op een stafmedewerker van de Nationale Veiligheidsraad, die een geheugenkaart heeft gestolen waarop de operaties over de gehele wereld staan vermeld van de Amerikaanse geheime diensten. Volgens een woordvoerster van Putnam is co-auteur Greaney er uitstekend in geslaagd om de drie fundamenten waarop een grootse Clancy thriller is gebouwd in het nieuwe boek gestalte te geven: 'de geweldige karakters, de uitstekende actiescènes en de vooruitziende blik op wereldgebeurtenissen'.  

(Bron: USA Today)Over de auteur

Hebban Crew

1639 volgers
3 boeken
3 favoriet


Reacties op: Tom Clancy in de voetsporen van Ludlum

 

Gerelateerd

Over

Tom Clancy

Tom Clancy

Toen Tom Clancy (1947-2013) in 1984 debuteerde met zijn The Hunt for Red October...