Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Uitgelicht: Sinterklaas bestaat - Een kijkje achter de schermen door de enige echte Sint

Vijf december. De dag dat een groot deel van Nederland Sinterklaasavond viert. Twee jaar geleden schreef Bram van der Vlugt het boek: 'Sinterklaas bestaat'. Een primeur, want voor het eerst na 25 jaar kan Van der Vlugt vrijuit spreken over de geheimen van de Goedheiligman.

In 1986 mocht Bram van der Vlugt voor het eerst de tabberd van Sinterklaas aantrekken, of zoals hij het zelf noemt: 'vaste raadgever van Sinterklaas in televisieaangelegenheden' zijn. Hij tradt op in vele televisieprogramma's. Uiteraard bij de jaarlijkse intocht en het daarbij aansluitende Sinterklaasjournaal, maar ook in De Club van Sinterklaas, programma's van Paul de Leeuw, Ik hou van Holland, Ahoy en de Jaarbeurs, liet de Goedheiligman zijn gezicht zien. 

In Sinterklaas bestaat wordt de Sinterklaastraditie onder de loep genomen. Beginnende met de Sint van decenia geleden tot de Sinterklaas die elk jaar een stukje moderner lijkt te worden en sinds een dag zelfs wordt bijgestaan door een Pieten-Sinterklaas.

Het boek is voorzien van mooie kleurenfoto's  waar Van der Vlugt op zijn eigen humoristische manier commentaar op geeft. Hij neemt ons mee in een wereld waar hij 25 jaar deel van uitmaakte en belicht allerlei verschillende kanten van dit traditionele volksfeest. Vooral de enorme hoeveelheid anekdotes zijn erg leuk om te lezen, net als zijn kritiek op hulpsinterklazen die het werk niet zo goed uitvoerden. Dat Van der Vlugt er verstand van heeft moge duidelijk zijn. Vijfentwintig jaar Sint zijn heeft zijn sporen achtergelaten en van deze 'vaste Sint-raadgever' een expert gemaakt.

Inmiddels is Bram van der Vlugt al drie jaar met Sinterklaaspensioen, maar dit boek is een mooi document dat iedere Sinterklaasliefhebber, van wie velen inmiddels volwassen, in zijn of haar kast moet hebben staan. Een prachtig boek, met mooie foto's en goed leesbare tekst. Een glimlach wordt er gratis bijgeleverd, want Sinterklaas bestaat zit vol humor en geeft bovenal de zekerheid dat de oude man nog springlevend is en zoals het boek al stelt; inderdaad bestaat. 

 Over de auteur

Natasza Tardio

259 volgers
280 boeken
34 favoriet
Auteur


Reacties op: Uitgelicht: Sinterklaas bestaat - Een kijkje achter de schermen door de enige echte Sint

 

Gerelateerd

Over

Bram van der Vlugt

Bram van der Vlugt

Van 1986 tot en met 2010 kroop Van der Vlugt jaarlijks in de huid van Sinte...

Gesponsorde boeken