Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Uitgever maakt met worstjes en spinazie portretten van schrijvers

door Hebban Crew 3 reacties
Soms kan een boterham zo opmerkelijk getekend uit een broodrooster springen dat men er het gezicht van Jezus in denkt te herkennen. Maar toen de Noorse uitgever Christian Kjelstrup in een pan met worstjes het konterfeitsel van de Portugese schrijver Fernando Pessoa zag, besloot hij er een project van te maken. Schrijversportretten van spinazie, pesto, uien en toast.

Van Fernando Pølsoa – een pølse is een worstje in Noorwegen tot Margaret Spinatwood, Doris Dressing en Charles Duckens. Christian Kjelstrup heeft met etenswaren zo'n honderd portretten gemaakt, waarbij hij ook niet te beroerd was om een woordspeling van de auteursnaam te maken. De kunstwerken zijn samengebracht in een boek, getiteld Uroens Kokebok. Het boek is een onverwachte hit in Noorwegen. Sinds de publicatie in december zijn er al tweeduizend exemplaren verkocht, vertelt Kjelstrup in The Guardian. 

'Mijn kinderen hebben veel van deze portretten al opgegeten', lacht Kjelstrup. Hij maakte ze meestal midden in de nacht. De uitgever noemt pesto als een fijn materiaal om mee te 'schilderen'. 'Het is compact, met een mes kan ik het gezicht tekenen. Kjelstrup gebruikte onder meer pesto bij het maken van het portret van Fjodor Pestojevski, een verbastering van Dostojevski.

In augustus 2015 maakte hij zijn eerste portret, dat van Pessoa, zette het op Facebook en kreeg onverwacht veel respons. Hij besloot elke vrijdag een portret op zijn pagina te zetten en realiseerde zich gaandeweg dat de portretten het heel goed zouden kunnen doen in een boek. De portretten moesten wel gemaakt zijn van ingrediënten die in (de verbastering van) de auteursnaam voorkwamen. Zo gebruikte hij voor Honning Makrell (oftewel Henning Mankell) honing en makreel, sap voor James Juice (Joyce) en toast voor Leo Toastoy (Tolstoj, zie foto). 

Het succes van het boek heeft hem verrast, zegt Kjelstrup. 'Ik wist niet wat ik ervan moest verwachten. Ik werk zelf in de boekenbranche en ik maak mee dat er duizend boeken worden verschijn en uit die grote stapel zijn er slechts tien waarover wordt gesproken.' De eerste dag verkocht ik vijftig exemplaren, de volgende dag stonden mensen in rijen om het boek te kopen. Het ligt zelfs op stapels iop het vliegveld van Oslo.'

Bron: The GuardianOver de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Uitgever maakt met worstjes en spinazie portretten van schrijvers

 

Gesponsorde boeken