Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Uitslag van de Nebula Awards

Er zijn drie grote, internationale prijzen voor fantastische literatuur: de Nebula, de Hugo en de World Fantasy Awards. Gisteren werd de eerste van het jaar uitgereikt in Chicago: de Nebula Awards. De winnaar van 'best novel' was niet lang geleden in Nederland om zijn boeken te promoten.

De Nebula Awards worden uitgereikt door de Science Fiction Writers of America (SFWA), die optreedt als een soort vakbond voor sciencefiction- en fantasyauteurs. Onze eigen Floris Kleijne en Grayson Bray Morris zijn lid van deze prestigieuze club. De leden van de SFWA stemmen over de nominaties en bepalen de winnaars. Anders dan de Hugo Award is het dus niet een publieksprijs en het is ook geen juryprijs zoals de World Fantasy Award.

De Nebula's werden op zaterdag 6 juni gepresenteerd, tijdens het Awards Weekend. Dit is de uitslag:

Roman (meer dan 40.000 woorden)
Annihilation, Jeff VanderMeer (gepubliceerd door FSG Originals; Fourth Estate; Harper Collins Canada en in vertaling als Vernietiging door De Bezige Bij)

Novelle (17.500 tot 40.000 woorden)
Yesterday’s Kin, Nancy Kress (gepubliceerd door Tachyon)

Novelette (7.500 tot 17.500 woorden)
“A Guide to the Fruits of Hawai’i,” Alaya Dawn Johnson (gepubliceerd in F&SF 7-8/14)

Kort verhaal (tot 7.500 woorden)
“Jackalope Wives”, Ursula Vernon (gepubliceerd in Apex 1/7/14)

Naast de Nebula werd nog een aantal Awards uitgereikt, zoals: de Ray Bradbury Award for Outstanding Dramatic Presentation aan Guardians of the Galaxy, de Andre Norton Award for Young Adult Science Fiction and Fantasy aan Love Is the Drug, Alaya Dawn Johnson, de Solstice Award aan Joanna Russ (postuum) en Stanley Schmidt en de Kevin O’Donnell Jr. Service Award aan Jeffry Dwight.

Tenslotte werd aan Larry Niven de Damon Knight Grand Master Award ('lifetime honor') van 2015 toegekend.

Kijk op de website van Tor.com voor alle genomineerden en de volledige uitslag.

Vernietiging was vorige week ook al één van de acht vijfsterrenboeken van de VN Thrillergids, Jeff VanderMeer is 'on a roll'!

(Her)lees hier het Hebban Fantasy interview met Jeff.

De andere twee grote, internationale sf- en fantasyprijzen worden later in het jaar uitgereikt, tijdens de twee grootste conventies van de fantastische genres. Hugo's worden uitgereikt tijdens de World Science Fiction Convention (19-23 augustus) in Spokane, USA (dat wordt vast een interessante en beladen ceremonie). De World Fantasy Award is de derde grote prijs die jaarlijks uitgereikt wordt, tijdens de World Fantasy Convention (dit jaar van 5 tot 8 november in Saratoga Springs, USA).Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

468 volgers
777 boeken
21 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Uitslag van de Nebula Awards

 

Gerelateerd

Over

Jeff VanderMeer

Jeff VanderMeer

Jeff Vandermeer (1968) is een Amerikaans auteur van science fiction en fantasy. ...

Larry Niven

Larry Niven

Laurence Niven (Los Angeles, Californië, 1938) is een Amerikaanse sciencefi...

Gesponsorde boeken