Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Utrechtse Manuscripta verdient een herhaling

Het literaire seizoen is definitief weer geopend. Niet in de Amsterdamse Westergasfabriek maar in de Utrechtse grachtengordel, waar duizenden boekenfans zich zondag in een comfortabele nazomerzon koesterden terwijl ze in te kleine zaaltjes naar auteurs uit binnen- en buitenland luisterden. Naar een nieuwe generatie schrijvers, die naar aandacht hunkert.

Een gemoedelijke drukte bij Manuscripta, waar zo’n 15.000 boekenliefhebbers zich op de Utrechtse grachten verenigden om auteurs te ontmoeten, boeken te laten signeren, optredens bij te wonen en de nieuwste boeken te kopen. Het literaire seizoen is weer geopend. 

Het programma was gevarieerd, voor ieder wat wils. Van de wakkere muis Geronimo Stilton tot absurde poëzie van Erik Bindervoet. Internationale grote namen op Manuscripta waren dit jaar de chicklit auteur Jill Mansell, bestsellerauteur John Boyne en Europese Literatuurprijs winnaar Jérôme Ferrari.

Maar ook de nationale auteurs waren goed vertegenwoordigd, met onder meer Auke Hulst, Joris Luyendijk, Isa Hoes, Tomas Ross, Elle van Rijn, Esther Gerritsen en Ingmar Heytze.

De auteurs trokken volle zalen, overvolle zalen. Zo was het even proppen in de tuinzaal om een plaatsje te bemachtigen voor het interview met ‘Young Folks’ Philip Huff, Thomas Heerma van Voss en Hanna Bervoets. De scherpe vragen en nóg scherpere antwoorden van de jonge auteurs maakten echter veel goed. Thomas Heerma van Voss vertelde over zijn nieuwste verhalenbundel De derde persoon, die afgelopen vrijdag bij Uitgeverij Thomas Rap verscheen. Hanna Bervoets beantwoordde vragen over haar nog te verschijnen roman Efter, een verhaal dat zich afspeelt in de nabije toekomst en waarin verliefdheid als een psychische aandoening wordt beschouwd. Philip Huffs eveneens nog te verschijnen roman Boek van de doden gaat over de generatie van nu, de generatie die hunkert naar aandacht. 

Een groot succes was het interview met de Ierse John Boyne, de schrijver van het wereldwijd bekende en verfilmde De jongen in de gestreepte pyjama (2006), die ook na het interview ruim de tijd nam om zijn nieuwste roman, De jongen die zijn vader zocht, te signeren.

Wie geluk had kon het interview met Kees van Beijnum en Adriaan van Dis bijwonen: al ruim voor de aanvangstijd stonden meer mensen buíten de zaal dan ín de zaal vanwege ruimtegebrek, zo ook de redactie van Hebban literatuur & romans.  

Herman Koch mocht een Platina Boek in ontvangst nemen voor de 500.000 exemplaren die van zijn roman Het diner zijn verkocht. De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson en En uit de bergen kwam de echo van Khaled Hosseini gingen meer dan 250.000 keer over de toonbank en werden daarom bekroond met een Gouden Boek.

Een primeur op Manuscripta was de lancering van LeesID, een digitiaal leesinitiatief van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). LeesID maakt het voor iedere e-booklezer mogelijk om een digitale boekenkast aan te maken en stimuleert en vereenvoudigt digitaal lezen. ‘Zo creëren we maximale keuzevrijheid in waar men zijn e-books koopt en op welk apparaat het boek wordt gelezen. Een eerlijk en consumentvriendelijk systeem waarmee we verwachten dat digitaal lezen een nog grotere groeispurt zal doormaken in Nederland en Vlaanderen’, zo stelt Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van Stichting CPNB.

Hebban kijkt terug op een geslaagd Manuscripta en verwacht een rijk literair seizoen!Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Utrechtse Manuscripta verdient een herhaling

 

Gerelateerd