Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Van eigen bodem: de veelbelovende debuten van april (2018)

door Daphne van Rijssel (crew) 28 reacties
Op Hebban zetten we nieuw schrijftalent graag in de schijnwerpers. Daarom spotten we iedere maand de veelbelovende, te verschijnen debuten én kun je alvast een fragment lezen. Dit zijn de veelbelovende Nederlandstalige debuten van april. Maak kennis en lees!

Moeders van anderen van Mirthe van Doornik

Mirthe van Doornik is documentairemaker en journalist en bewees haar schrijftalent in 2016 met het winnen van de vakjuryprijs van de NPO Boekenweek Schrijfwedstrijd én de Scheltema Schrijversacademie. Met Moeders van anderen debuteert ze met een verhaal over een disfunctionele familie met een groot verlangen naar het leven.

De zusjes Nico en Kine groeien op in de jaren negentig en hebben hun eigen regels om de wereld bij elkaar te houden. Zo moeten ze altijd in de voorste metrowagon staan en dragen ze altijd een groene trui op donderdag. De belangrijkste regel is echter dat ze nooit over hun moeder praten; nooit over haar drankgebruik en nooit over de dingen waar ze bang voor zijn. De zusjes kijken reikhalzend uit naar het moment dat ze een scooter kunnen kopen. Terwijl ze hun wereld langzaam uitbreiden, lijkt vooral Kine zich te ontplooien. Nico raakt daarentegen steeds meer vervreemd van haar leeftijdsgenoten. Nauwkeurig analyseert ze de rampen die er om hen heen gebeuren, tot ze in haar fatalisme niet meer overziet welke ramp er werkelijk op hen afkomt. 

'Twee zussen verstrikt in het drama van een drinkende moeder: aangrijpend, vol humor en met een continue onderliggende dreiging - een debuut van formaat'.

- Thomas Rosenboom

 Moeders van anderen ligt vanaf 10 april in de boekhandel.


Lees hier een fragment

Concept M van Aafke Romeijn

Ook Aafke Romeijn is journalist. Ze werkt onder andere voor Vrij Nederland, maar is ook actief als muzikant en schrijver. Daarnaast twittert en blogt ze over politiek, feminisme, haar kat Henk en pulp-tv, zo valt te lezen op haar website. Haar debuut Concept M is volgens Uitgeverij De Arbeiderspers 'een spannende sciencefictionroman over radicalisering, terrorisme en politieke schandalen. Een geëngageerde ambitieuze ideeënroman.'

Concept M speelt zich af in 2020, in een Nederland dat sterk lijkt op het onze. Hoofdpersoon is de vijfentwintigjarige Hava. Haar haren zijn grijs, haar huid doorschijnend en haar ogen diepzwart. Ze lijdt aan de mysterieuze ziekte kleurloosheid die de maatschappij steeds verder ontwricht. Medicatie is voor particulieren onbetaalbaar en de overheid kan de kosten nauwelijks nog dragen. Hava raakt bevriend met een groep radicalen die voorspellen dat de kleurlozen binnen een paar jaar in de meerderheid zijn - het einde van de Westerse wereld. Ze begint aan haar eigen bestaansrecht te twijfelen en besluit dat het tijd is voor actie. 

Concept M verschijnt op 10 april bij De Arbeiderspers.


Lees hier een fragment

Ik ken je nog van Alice Fokkelman

Wat als de pestkop van vroeger weer naast je woont? Het overkomt Manon in het thrillerdebuut van Alice Fokkelman, Ik ken je nog. Vanaf de dag dat haar beste vriendin verhuist en de nieuwe buren hun intrek nemen, verandert het leven van Manon onomkeerbaar. Ze heeft nooit verteld over de jongen die haar jeugd gruwelijk verpestte.

Terwijl haar man met de nieuwe buurvrouw aanpapt, zinkt Manon steeds dieper en dieper weg. Is buurman Wessel nog steeds de manipulator die hij vroeger was? Of wordt ze geterroriseerd door waanbeelden in haar hoofd? Het verleden lijkt Manon in te halen.  

'Ik ken je nog is een verslavende thriller vol psychologische spanning waarbij de woede, paniek en machteloosheid van de pagina's afspatten. De lezer blijft zich afvragen wie het echte slachtoffer is', belooft Uitgeverij Xander. 

Ik ken je nog is vanaf 12 april verkrijgbaar.



Lees hier een fragment

Erfenis van Apotheker & Van Dissel

Henk Apotheker is natuurlijk geen nieuweling binnen het thrillergenre, maar samen met actrice en presentatrice Kirsten van Dissel debuteert hij wel als het schrijversduo Apotheker & Van Dissel. De schrijvers verenigden hun ervaring en kennis rondom misdaad en verwerkten die in een gelaagde thriller over een spoorloos verdwenen kind en een wanhopige vader. Ben je een liefhebber van Penoza? Dan is dit boek volgens Uitgeverij Luitingh-Sijthoff wat voor jou!

Erfenis is het eerste deel in een reeks rondom privédetective Chris Meyer. Sinds ze voor zichzelf is begonnen, laat ze geen sporen meer na. Niet in de echte wereld, maar ook niet digitaal. Chris is privédetective, ze is een kameleon en computers hebben geen geheimen voor haar. In plaats van haar eigen leven aan te pakken, lost ze liever problemen voor andere mensen op. Als ze door internetmiljonair Mirko Noorman wordt gevraagd om zijn verdwenen zoon op te sporen, lijkt dat een onmogelijke missie. Chris waagt zich al gelijk op verraderlijk terrein en als haar jonge informant Danny doos onder een flat wordt gevonden, is er geen weg meer terug voor Chris. Ze komt in aanvaring met de beruchte misdaadfamilie De Soete en dan blijkt haar turbulente verleden een onverwachte rol te spelen. De drie jaar oude ontvoering loopt uit op een persoonlijk drama.

'Hier kijk ik echt naar uit voor 2018: kennis van misdaad en de opsporing en schrijftalent gecombineerd in nieuwe thriller'.

- Ellie Lust, woordvoerder politie Amsterdam en bekend van tv.


Erfenis ligt vanaf 16 april in de boekhandel.

Lees hier een fragment

Vogelvrij van Kasper van Beek

'Een verrassend en ambitieus debuut van een groot nieuw Nederlands thrillertalent', zo kondigt Uitgeverij Cargo Vogelvrij van film- en televisieproducent Kasper van Beek aan. Ditmaal geen spannend verhaal op het witte doek, maar op papier.

Wanneer Olaf een groene envelop tussen zijn post vindt, wordt zijn rustige leven volledig op zijn kop gezet. De envelop bevat een foto van hemzelf, lachend aan de oever van een bevroren meer, met zijn armen om de schouders van een andere man. Olaf herkent de man niet en heeft geen enkele herinnering aan het moment waarop de foto is genomen. Nergens lijkt hij antwoorden te kunnen vinden, maar zijn argwaan wordt gewekt als zijn familie zegt dat het een grap is en dat hij de foto maar moet vergeten.

Met collega Mila, die zo haar eigen redenen heeft om Olaf te helpen, begint hij een zoektocht naar de onbekende man op de foto. Het leidt hem van Amsterdam naar Helsinki en de nachtmerries die Olaf in toenemende mate teisteren blijken verrassend dicht bij de waarheid te komen. Hoe meer Olaf en Mila ontdekken, hoe gevaarlijke de belagers worden die hen achtervolgen. Van wie is de foto afkomstig en waarom is deze gestuurd?

Volgens Chris Kooi, redacteur bij Cargo, is Vogelvrij een boek dat je niet mag missen: 

'Misschien wel het beste debuut waar ik aan heb gewerkt als redacteur, en sowieso een van de meest ambitieuze thrillers van de laatste tijd. Kasper van Beek komt uit de filmwereld, en dat merk je meteen als dit boek begint te lezen. Vanaf de eerste hoofdstukken intrigeert en fascineert het verhaal volkomen. Als lezer weet je net zo weinig als hoofdpersoon Olaf, maar de beklemmende sfeer en subtiele plotwendingen zorgen er voor dat je niet kan stoppen met lezen.' 


Vogelvrij is vanaf 16 april te koop. Je kunt je tot en met 15 april inschrijven voor een Hebban leesclub met dit boek.

Lees hier een fragment

Het houten bestek van Tessa IJzermans

Tessa IJzermans, psychotherapeut en nu ook schrijfster, dook voor haar autobiografische debuutroman Het houten bestek in de geschiedenis van haar vader, voormalig dwangarbeider tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze schreef een verhaal over een overlever die oorlog zag als een leerschool en schetst een niet eerder beschreven beeld van een strafkamp.

Over de oorlogservaringen van Mathildes vader, Mart, wordt thuis niet gesproken. 'Zijn verhaal is heel gewoon. Ik heb ook geleden, maar nu kijken we vooruit', antwoordt moeder als Mathilde ernaar vraagt. Wanneer een gebeurtenis 22 jaar na de oorlog ervoor zorgt dat vader zichzelf in zwijgen opsluit, dwingt zijn vrouw hem een verzetsuitkering aan te vragen. Mart wordt getoetst door psychiater Brakmeijer, aan wie hij voor de eerste keer vertelt over zijn gruwelijke tijd als dwangarbeider in Duitsland, en over zijn vlucht terug. Omdat Mathilde het zwijgen van haar vader wil doorbreken, leest ze op hetzelfde moment in het geheim zijn oorlogsdagboek.

"We moeten weggaan om thuis te kunnen komen. Ik vond geen thuis. Mijn oude leven was verdampt, mijn ouderlijk huis werd opgeheven. Een mens moet thuis zijn bij zichzelf, in zichzelf. Dat is wat ik heb geleerd."


Beetje bij beetje wordt de indringende geschiedenis van haar vader als overlever onthuld. Dat Mathilde het verhaal van haar vader eindelijk kent, sterkt haar in het zetten van stappen op weg naar haar eigen vrijheid. 

Het houten bestek is volgens de uitgever een 'Ode aan de veerkracht van de mens' en verschijnt op 17 april bij De Geus.

Lees hier een fragment

Flashback van Mariëtte Middelbeek

Zes romans, zes bundels met waargebeurde verhalen en vijf jeugdthrillers heeft Mariëtte Middelbeek al op haar naam staan. Met haar nieuwe boek Flashback maakt ze nu ook haar debuut als thrillerschrijfster. 

'Ik had van meet af aan al dit idee in mijn hoofd en de afgelopen twee jaar heb ik gebruikt om het verhaal uit te denken en uit te werken. Het voelt ergens wel heel spannend om in de voetsporen te gaan stappen van andere grote Nederlandse thrillerschrijfsters als Marion Pauw, Esther Verhoef en Saskia Noort', zegt Middelbeek in de voorjaarsbrochure van Marmer. Uitgever Marc van Gisbergen heeft alle vertrouwen in de kwaliteit van deze debuutthriller:

'We kunnen je één ding beloven: Flashback pakt je vanaf de proloog bij de strot, bevat soms huiveringwekkende scènes, maar het belangrijkste is dat je blijft lezen van de eerste tot de laatste pagina.'


Flashback vertelt het verhaal van vier vriendinnen, Ilona, Sanne, Bregje en Anouk, allen begin 30. De vriendschap die op de middelbare school zo hecht was, is in de loop der jaren verwaterd. Als in de duinen bij Haarlem het lichaam van Céline Landgraaff wordt gevonden - de vijfde vriendin uit groepje die net na het eindexamen verdween- komt Bregje met het idee een reünie te organiseren. Maar voor het zover is slaat het noodlot ongenadig toe. Sinds de vondst van Céline blijkt het verleden dichterbij dan ooit.

Flashback is vanaf 17 april verkrijgbaar.

Lees hier een fragment


Naar welk debuut van eigen bodem kijk jij uit?



Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Van eigen bodem: de veelbelovende debuten van april (2018)

 

Gerelateerd

Over

Mirthe van Doornik

Mirthe van Doornik

Mirthe van Doornik (1982) is journalist en documentairemaker. In 2016 vestigde z...

Aafke Romeijn

Aafke Romeijn

Schrijver, muzikant.

Alice Fokkelman

Alice Fokkelman

Alice Fokkelman (1966) volgde een lerarenopleiding Nederlands en Engel...

Apotheker & Van Dissel

Apotheker & Van Dissel

Henk Apotheker is schrijver en scenarist van onder andere De Turkenflat en de su...

Tessa IJzermans

Tessa IJzermans

Tessa IJzermans studeerde in Breda aan de kunstacademie St. Joost. Na diverse fu...

Kasper van Beek

Kasper van Beek

Kasper van Beek (1985) is film- en televisieproducent. Hij is medeoprichter van ...