Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

Verfilming De Reünie: ijzersterke psychologische thriller

door Kees de Bree 2 reacties
Met 'De reünie' startte Simone van der Vlugt in 2004 een zeer succesvolle carrière als thrillerschrijfster. Het bezorgde haar niet alleen een miljoenenpubliek, maar leverde haar ook talloze prijzen op.

Het logisch gevolg was dat zij in de loop der jaren meerdere aanbiedingen kreeg om haar boeken te verfilmen. Door omstandigheden kwam het er nooit van, maar nu, elf jaren na haar debuut, verschijnt dan eindelijk de verfilming van De reünie met in de hoofdrollen Thekla Reuten en Daan Schuurmans. Voor de regie tekende Menno Meyjes. Een gouden trio dat eerder met elkaar samenwerkte aan de verfilming van Het diner van Herman Koch.

Verhaal

Het verhaal van De reünie draait om de 35 jarige Sabine Kroese die na een burn-out haar leven weer op de rails wil zien te krijgen. Maar het blijkt dat er op haar werk niet veel veranderd is en dat haar terugkeer niet echt gewenst is. Lichtpuntje is haar ontmoeting met de knappe Olaf, een man die ze kent uit haar schooltijd. Al snel krijgen Sabine en Olaf een relatie die overschaduwd wordt door de herinneringen aan vroeger die zich steeds meer aandienen. Een aankondiging van een schoolreünie maakt dat de nog steeds labiele Sabine meegezogen wordt in een stroom van herinneringen die haar meevoeren naar de nooit opgeloste verdwijning van haar hartsvriendin Isabelle.  Sabine wordt steeds meer gekweld door schuldgevoel. Ze heeft het gevoel dat ze meer weet over de verdwijning van haar vriendin, maar de mist in haar hoofd verhindert haar de waarheid te achterhalen. Hoe meer ze in het verleden wroet, hoe meer flarden uit het verleden helder worden, tot de angstaanjagende waarheid eindelijk boven water komt.…

 



Bemoeienis bij film

Omdat boek en film volstrekt andere media zijn lag het voor de hand dat niet alles één op één in beeld is omgezet. Maar Simone zegt erg blij te zijn met de film. “Natuurlijk is het geen letterlijke vertaling van het boek, maar dat kan ook niet. Ik heb wel laten vastleggen dat de belangrijkste verhaallijn, personages en het plot niet veranderd mochten worden. Maar verder heb ik de filmmakers veel ruimte gegeven. Ik begreep wel dat een film een ander medium is dan een boek en aan andere wetten moet gehoorzamen. Wat in een boek goed werkt komt in een film totaal niet uit de verf. Na het lezen van de scripts heb ik voorstellen voor wijzigingen gedaan. De belangrijkste hebben ze overgenomen. Overigens zijn de verhaallijnen niet volledig overeind gebleven. Er zitten scènes in die niet in het boek voorkomen, maar dat zijn geen belangrijke scènes. Soms verschillen ze op onderdelen, in de uitwerking of de dialoog. De plot is in tact gehouden maar speelt zich op een andere locatie af omdat dat mooiere beelden opleverde. Dat vond ik meteen prima.”

Simone en Thekla

Simone had overigens al in een veel eerder stadium kennis gemaakt met hoofdrolspeelster Thekla Reuten. Simone: “Ik werd ooit geïnterviewd en kreeg de vraag welke actrice de hoofdrol moest spelen als een van mijn boeken werd verfilmd. Ik noemde meteen Thekla’s naam omdat ik haar een geweldige actrice vind. Haar manager las het interview, gaf het aan Thekla en toen ging zij mijn boeken lezen. Op een dag kreeg ik een telefoontje van haar dat ze mijn boeken heel goed vond en dat ze graag de hoofdrol wilde spelen. De psychologische laag in het verhaal sprak haar aan. Ze vond het erg goed dat het niet alleen een thriller was, maar ook het verhaal van een vrouw die de confrontatie met haar verleden moet aangaan.
Thekla en ik hebben elkaar een paar keer ontmoet en toen A Film zich meldde voor de rechten van De reünie liet ik ze weten dat ik de hoofdrolspeelster al had. Eerst leken ze wat op hun hoede maar toen ik zei dat het Thekla was, klaarden de gezichten erg op.”

Locaties

“De grote verschillen met het boek zijn eigenlijk vooral de locaties. Dat heeft ook te maken met het krijgen van toestemming om ergens opnames te maken. Je mag niet zomaar met een filmploeg ergens neerstrijken. Ook komt Sabines werkomgeving, het kantoor, wat minder aan bod dan in het boek. Haar terugkeer naar haar verleden krijgt de meeste nadruk. Anders was het een film van drie uur geworden. Wat karakters betreft zit het grootste verschil in het feit dat mijn hoofdpersoon veel nadenkt. Voor alle monologue interieurs heeft men aparte scènes moeten bedenken. Veelal flashbacks. Maar ze zijn wel op heel natuurlijke manier in de verhaallijnen verwerkt.”



Verschillen

Bij elke verfilming zijn er scènes toegevoegd die een verrijking zijn of die minder goed uitvallen. Een typisch voorbeeld van een verrijking vindt Simone de scène waar de volwassen Olaf, Daan Schuurmans, de sirtaki danst in een Grieks restaurant terwijl Sabine, oftewel Thekla, zich daar heel ongemakkelijk bij voelt. “Dat is een grappige scène.” Maar wat vooral opmerkelijk anders is, is dat de film zich concentreert op de gebeurtenissen in het verleden, zo vertelt Simone. “In mijn boek ligt de nadruk op het heden. Er zijn dus veel scènes bijgeschreven, omdat ze in het boek bestaan. De feestjes en de manier waarop Sabine en Isabel met elkaar omgaan, dat vind je op deze manier niet terug in het boek.”


Inspiratie De reünie

Zowel het boek als de film kennen meerdere motieven: vrouwenvriendschap, pesten, jaloezie, verraad. Simone: “Ik heb de De reünie geschreven omdat ik op een bepaald moment parallellen in mijn leven ontdekte. Ik moest weerbaarder en assertiever worden, net als Sabine. Daarbij is er altijd veel aandacht voor pesten op school maar over pesten op de werkvloer hoor je veel minder. Dat leek me een mooi thema voor een boek. Het had ook een roman kunnen worden maar ik heb voor een thriller gekozen.”

Strand

Het boek speelt zich voor een deel af op het strand van Den Helder. In de film is dat vervangen door het strand van Bloemendaal. Het heeft een duidelijke bedoeling. Simone:
“Het was de bedoeling dat tussen Isabel en Sabine een standsverschil zou zijn, met Isabel als het rijke meisje en Sabine afkomstig uit een doorsnee milieu. Dat komt in het boek niet voor, maar leverde wel weer andere beelden op qua huizen. De locatie had natuurlijk ook best Den Helder kunnen zijn, maar Bloemendaal was aannemelijker. Overigens is de film op het strand van Schoorl opgenomen en staat die school in Den Haag.

Succes

Het succes van een film is altijd moeilijk te voorspellen, maar De reünie is een ijzersterke psychologische thriller geworden. Ziet Simone een eventueel succes van de film als een persoonlijke bekroning? “Nee, dat zou ik alleen zo voelen als ik het script had geschreven. Maar het zou wel fijn zijn als de film een succes wordt. Overigens heeft dezelfde producent , tegelijk met De reünie, de rechten van Het laatste offer gekocht. En binnenkort volgt nog ander leuk nieuws, maar daar mag ik nog niets over zeggen.”

De film De reünie is vanaf donderdag 16 juli 2015 in de bioscoop te zien.

Meer boekverfilmingen op Hebban

  • De laatste buzz over verfilmingen van Nederlandse boeken vind je hier
  • Klik hier voor een overzicht van alle Nederlandse boekverfilmingen

 



Over de auteur

Kees de Bree

98 volgers
23 boeken
0 favorieten
Auteur


Reacties op: Verfilming De Reünie: ijzersterke psychologische thriller

 

Gerelateerd

Over

Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt (Hoorn, 1966) hoort bij de top van de Nederlandse thrillera...