Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Verslag Kinderboekenparade & uitreiking Nederlandse Kinderjury

Zondag 21 juni werd voor de vierde keer de Kinderboekenparade gehouden in en rond het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Met interactieve voorstellingen, workshops, meet & greets en vele literaire acts was het ook dit keer weer een spectaculair festival met als hoogtepunt de uitreiking van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury.


De Kinderboekenparade
Zondag was het ook Vaderdag en daarom trapte Dennis van der Geest - speler van het Vaders Voor Lezen elftal - de Kinderboekenparade af met een grote VaderVoorleesEstafette.

Zo’n 4.500 bezoekers konden zich de hele dag vermaken rond een voorleestheater en vier podia met optredens, voor klein (onder meer ‘Kikker’ en ‘Dikkie Dik’) tot groter (populaire schrijvers als Paul van Loon, Jacques Vriens en Anna Woltz). Naast de nodige signeersessies waren er workshops van auteurs en illustratoren en had Niki Smit een heuse fashion corner ingericht. Zo viel er behalve luisteren en kijken ook zelf van alles te ontdekken en doen rond verhalen. Leesbevorderende organisaties als de Bibliotheek, 2Samen en de VoorleesExpress zorgden eveneens voor een aansprekend workshopaanbod. Lekker dwalen door het Kinderboekenmuseum, die dag gratis toegankelijk, behoorde ook tot de mogelijkheden. In het MediaLab konden de nieuwste e-books en literaire apps getest worden en er werd met heuse graffiti-artists een megamuurschildering gemaakt.

De uitreiking
De Kinderboekenparade werd feestelijk afgesloten met de uitreiking van de prijzen en pluimen van de Nederlandse Kinderjury.

Prijs van de Nederlandse Kinderjury 6-9 jaar:
Geronimo Stilton met Fantasia IX: De fenomenale reis (uitgeverij De Wakkere Muis)
Prijs van de Nederlandse Kinderjury 9-12 jaar:
Jeff Kinney met Gedumpt: Het leven van een loser (uitgeverij De Fontein)

Pluim van de Nederlandse Kinderjury 6-9:
Janneke Schotveld met Superjuffie in de soep (uitgeverij Van Holkema & Warendorf)
Pluim van de Nederlandse Kinderjury 9-12 jaar:
Niki Smit met 100% Coco. Paris (uitgeverij De Fontein)

De Nederlandse Kinderjury is de publieksprijs voor kinderboeken. Tot 20 mei 2015 konden kinderen stemmen op hun favoriete boek. De Senaat, waarin elk jaar andere kinderen uit alle provincies zijn vertegenwoordigd, is de spreekbuis van de Nederlandse Kinderjury. De Senaat van de Nederlandse Kinderjury reikte de Prijs uit in twee leeftijdscategorieën en mocht bovendien tweemaal zijn eigen prijs uitreiken: de Pluim van de Senaat. Doelstelling van de Nederlandse Kinderjury is zo veel mogelijk kinderen kennis te laten nemen van nieuwe kinderboeken en hen aan te zetten tot meer én kritisch lezen. De Koninklijke Bibliotheek is partner van de Nederlandse Kinderjury.

Hebban Junior stelde de aanwezige winnaars elk drie vragen.

Geronimo Stilton
Nu al voor de vijfde keer de Prijs van de Nederlandse Kinderjury! Begint het al te wennen?
“Gi-ga-geitenkaas nee, absoluut niet! Je hoopt natuurlijk ieder jaar dat je boek er weer bij zit, maar er zijn zo veel fantastische kinderboekenschrijvers in Nederland, dat het elke keer weer muizenissig spannend is. En ook al heb ik de prijs al vier keer gewonnen, ik hoop natuurlijk toch dat ik zondag weer win, al ben ik er natuurlijk al erg trots op dat mijn boek weer genomineerd is.”

Hoe weet je als muis wat mensenkinderen zo aanspreekt?
“Wat een leuke vraag! Dat was inderdaad in het begin best wel lastig. Mijn boeken werden eerst alleen gelezen door mijn medeknagers op Muizeneiland en bij die doelgroep kon ik me natuurlijk alles voorstellen! Pas toen ik een keertje in een boekhandel in Nederland een van mijn boeken mocht voorlezen, ontmoette ik voor het eerst mensenkinderen. Gelukkig vielen mijn boeken ook bij hen vrijwel meteen in de smaak, maar ik luister ook goed naar ze als ik de kans krijg ze te ontmoeten. Het valt me op dat ze heel eerlijk zijn over wat ze wel en niet leuk vinden en daar doe ik ook echt wat mee. Ook krijg ik heel veel mails van kinderen. Dat is muizenissig leuk!”

Komt er nog een volgend Fantasia-deel?
“Jazeker! Sterker nog, ik ben er al aan begonnen! Ik heb op mijn tiende reis door Fantasia weer de meest ongelooflijke fantasiastische wezens ontmoet, zoals de Onzichtbare Spinnen, de Robijndraken en de Ssslissende Ssslangen. Bovendien word ik deze keer gezelschap gehouden door Palerientje, een scheet van een manteltje dat je niet kunt zien, maar wel kunt ruiken! Bah!”

Jeff Kinney
Kijk hier voor een interview met Jeff Kinney, die won in de categorie 9-12 jaar met Het leven van een loser. Gedumpt (uitgeverij De Fontein). Over de belevenissen van Bram Botermans komt een negende deel! De Engelse titel luidt Old school. We moeten nog wel even geduld hebben: het wordt verwacht in juni 2016.


Janneke Schotveld 

Je boeken over Superjuffie zijn niet alleen maar grappig, ze gaan ook over moeilijke dingen. Wat wil je kinderen in je boeken meegeven? 
“Allereerst wil ik dat de kinderen met plezier lezen! Ik kies geen onderwerpen uit speciaal om de kinderen wat te leren, ik kies vooral onderwerpen die mijzelf interesseren. Toen ik voor het eerst over de plastic soep las, dacht ik meteen: daar ga ik Superjuffie heen sturen. Ik vind het heftig wat ik er allemaal over las, en eigenlijk verwerk ik zoiets dan door erover te schrijven. Als ik écht iets zou willen veranderen, dan zou ik niet moeten schrijven, maar in actie moeten komen… (doe ik ook wel hoor, ik loop regelmatig met zakken vol met op de weg gevonden rotzooi als ik de hond uitlaat). Ik vind het leuk als het kinderen aan het denken zet, maar het is niet per se mijn doel. Het is misschien meer een bijwerking, en dat is natuurlijk helemaal prima!” 

Superjuffie wordt ook verfilmd. Hoe staat het daarmee? Wanneer kunnen we de film verwachten?
“De film staat nu gepland voor 2017. Voor een film heb je veeeeeel geduld nodig heb ik geleerd, vooral als het een dure film wordt, met veel special effects (vliegende juffen enzo:-)). Dus het is lang wachten, maar ik hoop dat het uiteindelijk beloond zal worden met een spetterende film!”

Er zijn nu vijf boeken over Superjuffie; haar allernieuwste avontuur ligt nu in de winkel: Superjuffie in de jungle. Heb je stof voor nog een volgend deel?
“Dat zou zomaar kunnen…”

Nikki Smit
Je boeken in de 100%-serie hebben verschillende hoofdpersonen. Aan Coco heb je nu twee boeken gewijd, is dat je lieveling?
“Ik ben zeker fan van Coco! Na het schrijven van het eerste deel was ik nog lang niet klaar met het verhaal, daarom maak ik nu een hele serie over Coco. Het is leuk dat je haar een lange tijd kunt volgen. Coco heeft haar eigen modeblog ‘TheStyleTiger’ en ik vind het mooi om te laten zien dat ze aan de ene kant enorm dapper en succesvol is maar aan de andere kant vol twijfels. Heel normaal ook, niemand is altijd vol zelfvertrouwen.”

De 100%-serie gaat over meisjes van dertien, die zijn ook jouw doelgroep. Wat spreekt hen zo aan in jou boeken?
“Ik vind deze meiden awesome, geestig, lief, stoer en dapper. Meisjes van dertien gaan naar de brugklas, het startsein van een nieuw leven. De middelbare school is vooral heel erg leuk maar soms ook wat doodeng. Met mijn boeken wil ik hun laten zien dat echt alle meiden dit nogal spannend vinden en ik vertel ze ook dat je het beste 100% jezelf kunt zijn, dan ben je op je leukst!”

Mogen we nog meer delen verwachten? Over al bekende hoofdpersonen of over weer anderen?
“100% Coco New York ligt rond april 2016 in de winkels, ik ben net begonnen. Coco gaat daar naar de Teen Vogue modeacademie. Ze maakt nieuwe vrienden, bijvoorbeeld met Apple Monroe. Coco is zwaar onder de indruk van Apple, maar het is nog even de vraag of Apple echt een goede vriendin is of danger.

Mijn nieuwe boek Project Prep ligt nu in de winkels! Een preppy boek over Isabel die zelf haar eigen mode-app ontwikkelt. Koningin Máxima heeft het eerste exemplaar van Project Prep in ontvangst genomen, omdat zij meisjes wil stimuleren te ondernemen en te kiezen voor technologie. Wij denken dat meiden alles kunnen! Project Prep is geschreven in dezelfde dagboekstijl als Coco, dus zeker jummie voor de fans!”  


Foto's (c) Julienne van den HeuvelOver de auteur

Julienne van den Heuvel

20 volgers
2 boeken
0 favorieten


Reacties op: Verslag Kinderboekenparade & uitreiking Nederlandse Kinderjury

 

Gerelateerd

Over

Geronimo Stilton

Geronimo Stilton

Geronimo Stilton is een man. Nou, een muis eigenlijk, een deftig warhoofd. Hij i...

Jeff Kinney

Jeff Kinney

Jeff Kinney is een Amerikaanse striptekenaar, ontwerper van computerspellen en s...

Janneke Schotveld

Janneke Schotveld

Janneke Schotveld werkte jarenlang als juf in het basisonderwijs. In 2007 begon ...

Niki Smit

Niki Smit

Niki Smit schrijft kinderboeken. Haar eerste boek 100% Nina verscheen in 20...

Gesponsorde boeken