Hebban vandaag

Nieuws /

Vervolg 'Alleen maar nette mensen' in krant

Schrijver Robert Vuijsje heeft voor de Volkskrant de personages uit zijn bestseller 'Alleen maar nette mensen' weer tot leven gewekt. In de komende drie weken publiceert de krant dagelijks een deel uit het vijftiendelig feuilleton 'Alleen maar nette mensen vieren Sinterklaas'.

Wanneer komt er een vervolg op het boek? Dat is de vraag die Robert Vuijsje heel vaak gesteld werd tijdens lezingen over de bestseller Alleen maar nette mensen. Maar de auteur had daar helemaal geen plannen voor. Het verhaal was verteld in zijn eerste roman en om nog eens met dezelfde personages opnieuw op de proppen te komen, vond hij 'een beetje flauw'. Dat zegt Vuijsje vandaag in een interview in de Volkskrant.

Hij veranderde van gedachte toen een tv-producent hem benaderde voor een serie op basis van zijn boek. De schrijver begon na te denken over nieuwe verhaallijnen en bedacht dat de sinterklaastijd, en dan vooral de discussie over Zwarte Piet die sinds enkele jaren regelmatig de kop opsteekt, geschikt materiaal zou opleveren voor een nieuw verhaal. Een tv-serie werd het niet, wel een feuilleton dat met ingang van vandaag dagelijks is te volgen in de Volkskrant. Volgens Vuijsje lenen de personages uit Alleen maar nette mensen zich hier goed voor: de in Amsterdam-Zuid opgegroeide Joodse David Samuels kan lekker clashen met de Surinaamse Rowanda Pengel uit de Bijlmer. 

De schrijver wil met zijn verhalenreeks laten zien tot welke problemen en keuzen het ter discussie stellen van Zwarte Piet heeft geleid. Zo kreeg de HEMA die vorig jaar aankondigde Zwarte Piet te bannen, zo veel kritiek dat ze op dit plan terugkwam. Vuijsje: 'Het moest geen sociaal-wetenschappelijke verhandeling worden. Ik wilde het persoonlijk maken. Hoe gaan David en Rowanda in de praktijk met dit dilemma om?'

bron: de Volkskrant, foto: scène uit de film Alleen maar nette mensenOver de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Vervolg 'Alleen maar nette mensen' in krant

Gesponsorde boeken