Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Community /

VIP-tips: waargebeurde boeken

door Hebban Crew 103 reacties
Het challengethema van de maand juli is 'Lees een waargebeurd boek'. Om jullie te helpen mooie en indrukwekkende boeken te vinden in deze categorie, hebben we de Hebban VIP Club gevraagd wat nou hun favoriete waargebeurde boek is.

Onno's tip: Bloedfraude van John Carreyrou

Bloedfraude gaat over de opkomst en ondergang van Theranos. In 2004 startte Elizabeth Holmes dit bedrijf in Silicon Valley. Ze was een charismatische twintiger die een blauwe maandag aan de befaamde Stanford University had gestudeerd. Ze kreeg het voor elkaar om honderden miljoenen dollars durfkapitaal bij elkaar te harken en een bedrijf op te zetten dat op zijn hoogtepunt zo'n negen miljard dollar waard was. Oud-ministers als Henry Kissinger, George Schulz en James Mattis wist ze in haar Raad van Bestuur zitting te laten nemen. Carreyrou, een onderzoeksjournalist van The Wall Street Journal, beschrijft haarfijn hoe Holmes te werk ging. Het eerste deel van het boek is ietwat medisch technisch; het tweede deel zit vol drama met intriges, misleiding, leugens en fraude. Het is nauwelijks te bevatten dat dit een waargebeurd verhaal is en geen fictie. Het verhaal is een geweldig staaltje onderzoeksjournalistiek en het is dan ook niet verwonderlijk dat dit boek verfilmd wordt.

Renate's tip: Een al te kort leven, Ronald Reng van Robert Enke

Het gaat over de Duitse keeper Robert Enke, die op 32 jarige leeftijd zelfmoord pleegde, na jaren last hebben gehad van depressies. Enke vertelt hierin het verhaal van Roberts hoogte- en dieptepunten, wat depressies met je kunnen doen, het is een aangrijpend verhaal wat je laat zien dat depressies echt heel veel impact op je kunnen hebben, waardoor je meer begrip krijgt voor mensen die er mee te maken hebben. Heb het gelezen nadat ik met zelfmoord te maken kreeg van heel dichtbij, dit boek heeft geholpen om dat een plekje te kunnen geven, ook al blijft het een open wond, maar door dit boek kreeg ik wel meer begrip voor de strijd die er aan vooraf ging.  

Mandy's tip: Het duivelskind van Maria Genova

Een van de heftigste boeken die ik ooit heb gelezen en tegelijkertijd een van de meest dappere boeken. Er is veel lef voor nodig om dit verhaal te vertellen en op papier te krijgen. Het verhaal gaat over Angel, een meisje dat door haar ouders wordt gezien als duivelskind en om die reden wordt mishandeld en misbruikt. School weet ervan, jeugdzorg weet ervan, maar er wordt niet ingegrepen en dus kan dit jarenlang doorgaan. Het verhaal vertelt niet alleen wat misbruik met je doet, maar ook hoe belangrijk het is dat instanties hun ogen niet sluiten, maar juist in moeten grijpen. Ontzettend indringend geschreven, ik werd elke keer weer misselijk als ik het boek oppakte.

De moordenaar, de advocaat en de schrijver van Casey N. Cep: Een schitterend boek. Het is een True Crime verhaal vanuit het oogpunt van de moordenaar en de advocaat met een biografie van Harper Lee. Ontzettend interessant en leerzaam, ook doordat er ook veel aandacht wordt besteed aan de tijd waarin het zich afspeelt. - Chantals tip

Marieke's tip: Opeens ganzenvader van Michael Quetting

Voor een Duits onderzoek worden een tiental ganzeneieren uitgebroed. Michael is dagelijks bij de eieren om ze aan zijn stem te laten wennen en aan motorgeluiden van zijn lichtgewicht vliegtuigje. De bedoeling is namelijk dat ze als ze groot zijn met hem mee gaan vliegen, waardoor ze informatie krijgen over het vliegen van ganzen. Maar voor ze groot zijn, zit hij eerst met een hele groep granzenkuikens in een stacaracan voor wie hij de moeder is. De ganzen hebben allen zo'n eigen karakter en het is een hele klus om ze mee de lucht in te krijgen. Het is zo'n liefdevol en grappig verhaal en het boek is aangevuld met geweldige foto's van de zwem- en vlieglessen. Echt een heerlijk waargebeurd verhaal.

Gigi's tips

In mijn leven heb ik heel wat (deels) waargebeurde boeken gelezen en op de een of andere manier raakten ze me op een andere wijze dan fictieve verhalen. Zo denk ik hierbij aan De vrouw die de honden te eten gaf. Een roman gebaseerd op bizarre maar waargebeurde feiten. Toch denk ik dat waargebeurde boeken nog harder binnenkomen als je zelf iets heftigs meemaakt. In het afgelopen jaar las ik twee boeken die me tot tranen roerden deels omdat mijn leven op dat moment hard aankwam maar deels ook omdat de twee bewuste auteurs het oneerlijke van de situatie waarin ze verkeerden zo mooi in beeld brachten. Allereerst Ik kan er nét niet bij van Sander Verheijen, die zo mooi zijn bijzondere zonen in het zonnetje zette met een luchtigheid die je soms doet glimlachen en op andere momenten een enorme brok in je keel veroorzaakt. Hij brengt zo helder in beeld hoe het je als ouder raakt als je kinderen niet vanzelf opgroeien maar extra steun en begeleiding nodig hebben en dat je daar ook door groeit als ouder. Primo Levi ging hier nog eens flink overheen met zijn verhaal over zijn periode in Auschwitz in de Tweede Wereldoorlog en hoe het hem lukte om dit te overleven. De roman Is dit een mens is eerlijk, openhartig, rauw en heftig. Het verhaal is heel eenvoudig en chronologisch opgebouwd en het is juist die eerlijke, open en ‘eenvoudige’ opbouw die maakt dat het relaas bij de lezer in slaat als een bom. De zinnen van Levi zorgen dat de lezer de honger voelt knagen, de angst beklemmen en dat de pijn tastbaar wordt.

De rechtvaardigen van Jan Brokken: Het ontroerende verhaal over een Nederlandse zakenman in Litouwen tijdens de tweede Wereldoorlog. Een geschiedenis van vastberadenheid en moed, van meerdere mensen die tegelijkertijd besloten dat ze moesten handelen in die barre tijd waarin menigeen zich liet gijzelen door machteloosheid. Een geschiedenis die ons tussen de regels door de overeenkomsten laat zien met de actualiteit. - Inge's tip

Cindy's tip: Onafscheidelijk - Juliet Butler

Dasha en Masha zijn geboren als siamese tweeling in de jaren vijftig in de Sovjet Unie. Ze leven niet bij hun ouders, maar worden apart gehouden in een medische faciliteit waar men experimenten op ze uitvoert. Gehandicapte kinderen horen namelijk niet te bestaan en hebben daardoor geen rechten. Alhoewel de meisjes met elkaar verbonden zijn, verschillen ze dag en nacht van elkaar. Hun karakters botsen regelmatig en er wordt gedroomd over een eigen leven opbouwen, maar hoe doe je dat als je veroordeeld bent tot elkaar? Een schrijnend en tegelijkertijd prachtig verhaal. Als je leest hoe er in de jaren vijftig met deze meisjes is omgegaan, lopen de rillingen over je rug. Vanaf het begin geeft Onafscheidelijk een ongemakkelijk gevoel. Het geeft een plaatsvervangend gevoel van schaamte en onmacht. Tegelijkertijd zijn er ook hoop en dromen. Ik heb Onafscheidelijk dichtgeslagen met kippenvel op mijn armen en een zwaar gevoel in mijn hart.

Drift van Bregje Hofstede: Ik las afgelopen jaar tweemaal een boek dat weliswaar onder fictie valt maar met veel autobiografische elementen. Veel gebeurtenissen in deze boeken zijn dus waargebeurd. Bij Drift van Bregje Hofstede – die het zelf autofictie noemt – zorgde dat in mijn geval wel eens voor plaatsvervangende schaamte. Een zelfhulpboek voor de schrijver waar je als lezer niet altijd een boodschap aan hebt. Anders was het bij Zondagskind van Judith Visser. Deze autobiografische roman geeft een kijkje in het hoofd van iemand met autisme waardoor je na het lezen bepaald gedrag van deze mensen beter begrijpt en de problemen die ermee gepaard kunnen gaan makkelijker erkent. - Joke's tip

Joyce's tip: De erfenis van Stieg Larsson van Jan Stocklassa

Wat moet Jan Stocklassa een gelukzalig gevoel hebben gehad toen hij eindelijk in het archief van de meester Stieg Larsson mocht duiken. Hij is erin geslaagd de meester op een voetstuk te zetten en tegelijk een heel boeiend en informatief boek te schrijven. Zo zonde dat Stieg Larsson zo vroeg is overleden, maar Jan Stocklassa heeft zijn onderzoek met ferme hand opgepakt en is tot een aantal interessante aannames genomen in het onderzoek naar de moord op premier Olof Palme. Het is heel interessant om zijn en Stiegs gedachtegang te lezen. Het doet je beseffen hoe ongelooflijk het is dat de moord van ruim dertig jaar geleden nog steeds niet is opgelost. Er zijn zeker 'fouten' gemaakt in de eerste fase van het onderzoek en hopelijk gaat de politie nu iets doen met het speurwerk van Jan Stocklassa. Stieg Larssons erfenis is een heel boeiend boek om te lezen. Jan Stocklassa heeft een mooie vorm voor het boek gevonden met beide oogpunten, stukken uit het archief en nieuw materiaal in allerlei vormen. Het werd geen moment saai.

Katy's tip: The lost city of Z (De verloren stad Z in Nederlandse vertaling) van David Grann

Dit boek vertelt het verhaal van één van de laatste echte ontdekkingsreizigers: de Britse kolonel Percy Fawcett. Hij trok samen met zijn zoon en diens beste vriend naar het Amazonegebied. Het drietal ging op expeditie naar de verloren gewaande en legendarische stad Z. Ze keerden echter niet terug en werden nooit gevonden. Journalist David Grann reconstrueerde het verhaal, ging zelf op ontdekkingstocht en probeerde de waarheid te achterhalen. Wat het boek zo geweldig maakt, is dat het leest als een avonturenroman. De obsessie van Fawcett met het Amazonewoud wordt sterk overgebracht. Het verveelt geen moment en er is een goede wisselwerking tussen heden en verleden. Zoals ik destijds in mijn recensie van het boek schreef, is The lost city of Z krachtig geschreven en houdt het er een stevig verteltempo op na. Hetzelfde is overigens waar voor Granns De Witte Duisternis waarin hij zowel vertelt over Ernest Shackleton, de man die als eerste de Zuidpool probeerde te bereiken, als Henry Worsley, de man die wou slagen waar Shackleton gefaald had. Beide zijn erg knappe biografische boeken met een journalistiek tintje.

Charing Cross Road 84 van Helene Hanff: In deze tijden van email en 'vandaag besteld morgen in huis' zorgt dit boek ervoor dat je heerlijk kunt 'vertragen' in de zomermaanden. Hoewel het boek al wat jaren oud is, zullen vele lezers zich in deze briefwisseling herkennen. - Harriets tip

Anne's tip: Peachez, een romance van Ilja Leonard Pfeijffer

In heel veel romans zitten waargebeurde elementen of gebeurtenissen die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden, zelfs als de auteur ze als fictie presenteert. Natuurlijk zijn er ook genoeg boeken waar wel het label 'waargebeurd' op geplakt wordt én dan is er nog een derde categorie; fictieve verhalen die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen. Deze laatste is interessant omdat het laat zien dat waargebeurd en fictie elkaar niet hoeven uit te sluiten en elkaar zelfs kunnen versterken. Een recent geslaagd voorbeeld hiervan is voor mij Peachez, een romance van Ilja Leonard Pfeijffer. Voor dit boek liet Pfeijffer zich inspireren door het verhaal van deeltjesfysicus Paul Frampton die verliefd werd op fotomodel Denise Milani. Het hoofdpersonage in Peachez, een romance, een professor klassieke talen, leert via de mail fotomodel Sarah Peachez kennen. Al snel wordt hij smoorverliefd en langzaam haalt die overheersende liefde zijn hele stabiele leven overhoop en doet deze hem terechtkomen in een gevangenis in Argentinië. Als lezer weet je wat er staat te gebeuren, maar Pfeijffer maakt zijn boek vooral literair spannend. De geloofwaardigheid zit hem in de registerwisselingen die de auteur hanteert in zijn taalgebruik. De Latijnse uitdrukkingen en didactische taal van het hoofdpersonage met zijn oneindige verwijzingen naar Romeinse dichters en mythologische verhalen staan in schril contrast met het platvloerse taalgebruik van Sarah. Peachez, een romance is een perfecte eerste kennismaking met het werk van Pfeijffer en vanwege de relatief geringe omvang en het waargebeurde verhaal prima te behappen, ondanks het ingewikkelde taalgebruik en de fantastische verwijzingen naar het Latijn.

Helma's tips: De naakte waarheid en Open en bloot

Waar ik nog steeds kippenvel van krijg zijn eigenlijk twee boeken: De naakte waarheid en Open en bloot. Allebei boeken met ervaringsverhalen van vrouwen met kanker in het eerste boek en van mannen met kanker in het tweede boek. De vrouwen en mannen zijn op een prachtige, kwetsbare maaar vooral respectvolle manier gefotografeerd door Marina Nieuwenhuijs. Hun heftige, kwetsbare en tegelijkertijd krachtige verhalen zijn opgetekend door Alice Bakker, Olga Hoekstra, Natasja Bijl, Lilian Schneider en Maria Genova. Openhartig vertellen ze wat deze ziekte met hun leven doet. Een ziekte die ook stevig ingrijpt in het leven van hun man of vrouw en kinderen en soms ook een wissel trekt op vriendschappen. Als je de interviews leest, spreekt uit alle verhalen de wil om zo goed en zo kwaad als het gaat positief en optimistisch in het leven te blijven staan. Wat bijna in alle verhalen voorkomt is dat de diagnose kanker ervoor heeft gezorgd dat er vriendschappen verloren zijn gegaan. Vrienden die het moeilijk vinden om met de ziekte om te gaan en daarom maar helemaal niets meer van zich laten horen. Gelukkig komen daar vaak ook nieuwe, hechtere, vriendschappen voor terug. Het zijn allebei bijzondere ervaringsboeken van mannen en vrouwen die ondanks hun vaak levensbedreigende ziekte vol van het leven genieten en daar nog midden in staan. Een levenshouding waar menigeen een voorbeeld aan kan nemen en waarvoor een diepe buiging op zijn plaats is.

Alive (Overleven in vertaling) van Piers Paul Read: Tranen met tuiten op het einde. En dan die foto's!! Ik leef elke keer zo mee. - Yvette's tip

Diana's tip: Wir Kinder von Bahnhof Zoo (Verslag van een junkie in vertaling) van Christiane F.

Er gaan verhalen dat het toch niet helemaal waargebeurd is, maar mijn ultiem waargebeurd verhaal is Christiane F - Wir Kinder von Bahnhof Zoo. Ik zag de film in de tweede klas van de mavo en ik moest dat boek lezen. Ik heb het boek toen van mijn toenmalig vriendje gehad en dat voelde als een van de mooiste cadeaus ever. Ik weet nog precies hoe blij ik was. Ik heb dat boek tig keer gelezen en raad het nog steeds iedereen aan. Het laat zien hoe gevaarlijk drugs is, hoe snel je verslaafd raakt en hoe moeilijk het is om eraf te komen en eraf te blijven. Voor mij het waargebeurd verhaal dat iedereen gelezen moet hebben. Leuk weetje, toen ik op stedentrip naar Berlijn was, moest ik even naar Bahnhof Zoo. Ondanks dat er niks herkenbaar was, moest ik die plek, waar ik met het boek vaak tijd heb doorgebracht, met eigen ogen zien.

De Hebban VIP Club is een exclusieve club voor leden met een roze Hebban-hart die het leuk vinden om Hebban te helpen de beste, fijnste en leukste plek te laten zijn en blijven voor liefhebbers van boeken. 

Download de Hebban VIP Club-brochure Tip jezelf of een ander voor de VIP Club



Over de auteur

Hebban Crew

2545 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: VIP-tips: waargebeurde boeken