Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Vuurwerkramp Enschede herdacht

Het is vijftien jaar geleden dat in de Enschedese wijk Roombeek de vuurwerkramp plaatsvond. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

Enschede, 13 mei 2000: het vuurwerkbedrijf SE Fireworks ontploft. Meer dan twintig mensen komen om, bijna duizend mensen raken gewond en een hele woonwijk wordt weggevaagd.
Het is vandaag vijftien jaar geleden dat Enschede, evenals de rest van Nederland, werd opgeschrikt door deze ramp die de boeken in zou gaan als de vuurwerkramp van Enschede. De ramp in de Enschedese wijk Roombeek zal op sobere wijze worden herdacht.

Om 15.15 zal waarnemend burgemeester De Graaf van Enschede samen met de voorzitter van Stichting Herdenking Vuurwerkramp bloemen leggen bij het monument. Om 15.30 wordt daar vervolgens een moment stilte in acht genomen, dat vooraf wordt gegaan door het luiden van de klokken, aldus NU.nl.
De vuurwerkramp is zo'n gebeurtenis die in ons gezamenlijk geheugen gegrift is, vooral omdat de nieuwsgeving indrukwekkend was. Het was zaterdagavond; Nederland keek naar het Eurosongfestival dat in Stockholm werd gehouden. Nederland werd door Linda Wagenmakers vertegenwoordigd met No goodbyes. Halverwege de uitzending werd het Eurosongfestival onderbroken vanwege de vuurwerkramp in Enschede, die eerder die dag had plaatsgehad. De uitzending is daarna niet meer hervat. 

Wat is er die dag precies gebeurd? Wie is ervoor verantwoordelijk? Lange tijd blijven deze vragen onbeantwoord. Criminoloog Simon Vuyk krijgt ruim een jaar na de ramp de beschikking over het complete, originele politiedossier. Tot zijn stomme verbazing stuit hij op diverse verdachte sporen die overduidelijk in de richting van concrete personen wezen, maar die om duistere redenen niet of nauwelijks bleken te zijn onderzocht door politie en justitie.

De waarheid achter de vuurwerkramp - Simon Vuyk

In De waarheid achter de vuurwerkramp legt Vuyk deze onbegrijpelijke blunders bloot en brengt hij een ontluisterende doofpotcultuur aan het licht.

Peter de Zwaan heeft de vuurwerkramp als aanleiding genomen en er een thriller van gemaakt.

Vuurwerkramp van Harmen Saliger - Peter de Zwaan

Op de dag dat zich in Enschede de vuurwerkramp voltrekt, besluit ondernemer Harmen Saliger zijn koffers te pakken en te verdwijnen. Zijn vrouw was die dag in de getroffen wijk Roombeek en is vrijwel zeker omgekomen. Niets weerhoudt Saliger ervan om zijn eigen dood te ensceneren en zijn leven ergens anders voort te zetten. De Kring van Enschedese Ondernemers gelooft echter niet dat Saliger bij de ramp de dood heeft gevonden. Hij is ze immers nog geld verschuldigd, veel geld. Maar niemand weet waar hij is. Saligers vrouw Alide, die de ramp tenauwernood overleefde, evenmin. Net als zijn zuster Vivian, die haar verzorgt. Wanneer een overlijdensverzekering opduikt op naam van Harmens onbekende zoon, hebben veel mensen een reden om hem te gaan zoeken. De jacht is geopend!
Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken. 


Over de auteur

Victoria Farkas

126 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Vuurwerkramp Enschede herdacht

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken