Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Waarom John Grisham zijn laatste thriller cadeau doet

Er komen geen advocaten of rechtbanken voor in The Tumor, de nieuwe thriller van John Grisham. Zelfs geen slechterik. Hoofdpersoon is de 35-jarige Paul, die een mooie vrouw heeft, drie prachtige kinderen en een tumor dat gestaag zwelt in zijn hersenen. Op een dag hoort zijn vrouw een luide bons in badkamer. 'Ze vindt haar man op de vloer', schrijft Grisham, 'hevig trillend.'

Zo begint The Tumor, het nieuwe boek van John Grisham. Tegen de zin van zijn literaire agent, redacteur en uitgever bracht de schathemelrijke schrijver onlangs een gratis boek uit, waarin de held geen mens van vlees en bloed is, maar een medische toepassing is en geconcentreerd ultrageluid heet. Grisham noemt het zijn belangrijkste boek uit zijn carrière. 

'Ik schrijf fictie om mensen te vermaken', zei de oud-advocaat in een interview. 'Het is puur geschreven voor mensen die even aan de dagelijkse werkelijkheid willen ontsnappen. Ik pretendeer niet literatuur te schrijven. Maar The Tumor heeft de potentie in zich om op een dag miljoenen levens te redden dan wel te verlengen.'

Geconcentreerd ultrageluid is een veilige behandeling tegen kanker en andere aandoeningen die doorgaans met straling bestreden worden. Hoe de methode de belangrijkste rol heeft gekregen in Grishams achtendertigste boek is een vraag die vele lezers zich hebben gesteld sinds het boek vorige maand op de markt verscheen. 

Een recensent schreef op Amazon: 'Ik hoop dat het boek gratis blijft. Als mensen dit boek kopen, zullen ze enorm teleurgesteld zijn.' Anderen waren wat milder gestemd. 'Persoonlijk ben ik John Grisham dankbaar dat hij zijn naam en faam inzet om onwetenden zoals ik te informeren. Dit is een prima voorbeeld van hoe kennis macht maakt.'

De nu 61-jarige Grisham woont in Charlottesville, niet ver van Neal Kassell, een vooraanstaande hersenchirurg verbonden aan de universiteit van Virginia. Kassell richtte tien jaar geleden de Focused Ultrasound Foundation op. Hij en Grisham werden vrienden, bezochten dezelfde feestjes en wijnproeverijen. Acht jaar geleden vroeg Kassell aan de schrijver om bestuurslid van het fonds te worden. 'Ik weet niets van de medische wetenschap', antwoordde Grisham, 'wat voor nut heeft het fonds aan mij als bestuurslid?' 'Je kunt je invloed als schrijver aanwenden om meer financiën los te krijgen voor onderzoek', reageerde Kassell.

Maar Grisham vertelde hem dat hij niet goed was in 'collecteren'. 'Het is mijn ervaring dat als ik iemand om geld vraag het niet lang duurt voordat hij er iets terug voor wil zien.' Enkele jaren geleden benaderde de auteur van The Firm en The Pelican Brief zijn vriend met een volgens hem beter idee: het schrijven van een boek over de technologie van geconcentreerd ultrageluid. 

Kassell vond het een prima voorstel, maar Grishams uitgeefhuis was bezorgd. 'Ze waren ongerust dat lezers zich met het boek bedrogen zouden voelen. Dat zou niet goed voor mijn 'merk' zijn.' Grisham vond dat hij dat risico maar moest nemen. Het boek telt 49 pagina's en is te verkrijgen via Amazon of de website van het fonds. 

Bron: The  Washington PostOver de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Waarom John Grisham zijn laatste thriller cadeau doet

 

Gerelateerd

Over

John Grisham

John Grisham

De Amerikaanse auteur John Grisham (1955) wordt algemeen beschouwd als de v...

Gesponsorde boeken