Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

John Grisham

Artikelen 12 Newsroom 1 Spots 8 Topics 1 beschrijving bewerken

De Amerikaanse auteur John Grisham (1955) wordt algemeen beschouwd als de vader van het genre van de 'legal thriller'. Hij werd geboren in Jonesboro, Arkansas, en groeide op in een strenge gemeenschap van baptisten. Hij studeerde eerst boekhouden aan de Mississippi State University, en nadien rechten aan de University of Mississippi. Vanaf 1981 werkte hij gedurende tien jaar als jurist in Southaven. In 1983 werd hij verkozen voor het Huis van Afgevaardigden van de staat Mississippi, waarin hij zetelt tot 1990.

In het begin van de jaren tachtig begon Grisham in zijn vrije tijd aan een roman te schrijven. Hij werkte drie jaar aan De jury, maar het kostte hem veel moeite en tijd om het boek uitgegeven te krijgen. Dat lukte hem uiteindelijk in 1988. Grisham begon meteen daarna aan Advocaat van de duivel  (The Firm, 1991), en met deze thriller werd hij in één klap een bestsellerauteur. Vervolgens schreef Grisham elk jaar een boek. Zijn boeken worden in ruim veertig landen vertaald en er zijn wereldwijd tientallen miljoenen exemplaren van verkocht. Veel van zijn boeken werden ook verfilmd; bekendste verfilmingen zijn wellicht 'The Firm' met Tom Cruise en Gene Hackman, 'The Pelican Brief' met Julia Roberts, en 'Runaway Jury' met John Cusack, Gene Hackman en Dustin Hoffman.

In 1996 keerde Grisham kortstondig terug naar zijn oude vakgebied en verdedigde hij een familie van een man die omkwam bij een spoorwegongeluk. Hij is een overtuigd maar gematigd baptist, en werkte zelfs een tijdlang als zendeling in Brazilië.

Laatste bewerking door Gea Kuipers op 25/06/2023
Auteursfoto: Foto Michael Lionstar via site Uitgeverij A.W. Bruna
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Door lezers

Thriller Café / The firm
23 september 2018 8 reacties
Thriller Café / Evy's ontdekkingstocht - Advocaat van de duivel
21 september 2018 18 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken