Had het meer diepgang gegund

deleestrein 23 november 2025
Opnieuw verteld John Grisham een stevig geconstrueerd verhaal
‘De weduwe’ is een juridische thriller met een vleugje psychologische spanning. Auteur John Grisham toont opnieuw zijn talent voor het neerzetten van een stevig geconstrueerd verhaal. De opbouw richting het plot is zorgvuldig uitgewerkt. Laag voor laag ontvouwt de waarheid zich, terwijl je als lezer steeds net genoeg nieuwe informatie krijgt om door te willen blijven lezen. De wendingen zijn precies goed gedoseerd—niet overdreven spectaculair, maar subtiel, slim en effectief. Het is die typische Grisham-spanning. Onopvallend opgebouwd, tot je ineens merkt dat je het boek niet meer wilt wegleggen.

Een gemiste kans
Wat me echter iets minder wist te overtuigen, is de uitwerking van sommige bij personages. Hoewel de hoofdpersonages ruim voldoende aandacht krijgen, voelen een paar nevenrollen wat vlak of slechts functioneel aan. Zeker in een verhaal waarin relaties en onderlinge verhoudingen een grote rol spelen, had iets meer diepgang bij deze personages de impact van de plotlijnen kunnen versterken. Het is geen groot gemis, maar wel een gemiste kans. Want juist dat had kunnen zorgen voor een nóg rijkere leeservaring. Doordat ik eerder werk van hem gelezen heb, weet ik namelijk wel dat hij dat heel goed kan.

Daarnaast blijft Grisham soms vasthouden aan het bekende patroon om advocaten neer te zetten als meedogenloze, carrièregerichte types, die vooral bezig zijn met zaken winnen, geld en/of macht veroveren. Hoewel dit past binnen het genre en binnen zijn kenmerkende stijl, voelt het hier en daar wat stereotiep. Deze nuance is in sommige van zijn eerdere werken sterker aanwezig.

Ondanks het juridische thema is het voor iedereen leesbaar
Toch is ‘De weduwe’ een solide thriller die precies doet wat je ervan mag verwachten. Grisham weet nog altijd hoe je een juridische puzzel spannend houdt, zonder te verzanden in complexe terminologie of eindeloze procedures. Het verhaal leest soepel, trekt je mee en blijft gedurende het hele boek interessant. Juist doordat hij de psychologische elementen subtiel verweeft met het juridische aspect, ontstaat een fijne balans die maakt dat dit boek ook voor niet-juristen prettig leesbaar en spannend blijft.

Voor fans van juridische thrillers en psychologische spanning is ‘De weduwe’ absoluut de moeite waard. En met de feestdagen in aantocht is het bovendien een uitstekende cadeautip. Een spannend, toegankelijk en betrouwbaar boek. Een verhaal dat je met plezier en voldoening uitleest—en dat is meer dan genoeg.

Meer recensies van deleestrein