Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Wat als? Serieus wetenschappelijke antwoorden op absurde hypothetische vragen.

Randall Munroe is momenteel een hit op internet met de website xkcd.com, 'a webcomic of romance, sarcasm, math, and language'. Op die site staat ook het onderdeel 'What if?', waar dit boek op gebaseerd is.

Domme vragen bestaan niet? Dit boek bewijst het tegendeel en geeft tegelijkertijd toch een antwoord. Het boek Wat als? Serieus wetenschappelijk vragen op absurde hypotische vragen  is een ontzettend grappig en leesbaar boek, met name voor jongeren. In begrijpelijk taal en antwoorden die worden versterkt door grappige striptekeningen, heeft Russel Munroe een boek geschreven dat wetenschap plotseling veel leuker maakt.

Weg met die saaie science-lessen op school, dit boek is vele malen leuker! Munroe probeert namelijk de meest bizarre vragen te beantwoorden, zoals: 'Hoe snel kun je alle vijftig Amerikaanse Staten bezoeken?' De auteur gaat dan aan de slag met berekeningen en logica, om zo tot een even bizar, maar wel kloppend antwoord te komen. De antwoorden zijn heel toegankelijk geschreven, waardoor je het als jongere prima kunt volgen en wetenschap ook nog eens leuk vindt. Plotseling is de wereld van de wetenschap niet meer zo saai en tijdens het lezen begin je zelf ook dingen te bedenken waar je eerder helemaal niet eens bij stil stond. 

Denk hierbij aan vragen zoals:

Wat gebeurt er als iedereen op aarde zo dicht mogelijk bij elkaar gaat staan en opspringt, waarna iedereen op hetzelfde moment neerkomt?
Munroe zet de gehele wereldbevolking op Rhode Island. En exact om 12.00 uur zet iedereen zich af voor de sprong. Het heeft weinig effect. “De aarde is meer dan tien biljoen keer zo zwaar als wij. Gemiddeld kunnen wij mensen op een goede dag misschien een halve meter in de hoogte springen. Zelfs als de aarde alleen uit stijve materie bestond en meteen reageerde, zou hij minder dan een atoom diep worden ingeduwd. Daarna komt iedereen op de grond neer. Technisch gezien brengt dit een hoop energie op de aarde over, maar de spreiding is zo groot dat die weinig meer doet dan wat voetafdrukken in tuinen achterlaten. Een lichte drukgolf gaat door de continentale korst van Noord-Amerika en vervliegt zonder veel effect.” Wat daarna gebeurt is in Murnoe’s ogen interessanter. Mensen gaan na deze weinig indrukwekkende sprong proberen om Rhode Island te verlaten. “De T.F. Green Airport van Warwick in Rhode Island handelt een paar duizend passagiers per dag af. Als we ervan uitgaan dat ze op alles voorbereid zijn (en bijvoorbeeld extra brandstof hebben ingeslagen) kunnen ze hun capaciteit jarenlang tot 500 procent opvoeren zonder dat de menigte zichtbaar afneemt. De inzet van nabijgelegen vliegvelden verandert daar niet veel aan. Het spoorwegstelsel in de regio evenmin.” Mensen die met de auto proberen weg te komen, komen in de langste files in de geschiedenis van de aarde terecht. Sommigen weten misschien naar New York of Boston te rijden, maar dan is de tank wel leeg. Pompstations zijn dicht (alle pompbedienden zaten ook op Rhode Island). “De buitenste rand van de menigte verspreidt zich over het zuiden van Massachusetts en Connecticut. De kans is klein dat twee mensen die elkaar ontmoeten dezelfde taal spreken en bijna niemand kent de streek. De staat wordt een chaotische mengelmoes van opkomende en instortende sociale hiërarchieën. Geweld komt algemeen voor. Iedereen heeft honger en dorst. De supermarkten worden leeggeroofd. Drinkwater is moeilijk te verkrijgen en er is geen efficiënt systeem om het te verdelen. Na een paar weken is Rhode Island één groot massagraf. Onze soort leeft voort, maar de bevolking is sterk gereduceerd. De baan van de aarde om de zon is onveranderd gebleven – en hij roteert nog net om zijn as als hij deed vóór onze sprong van de mensheid. Dat weten we nu tenminste.”

Voor jongeren die al een absurde wetenschappelijke vraag hebben of door dit boek op ideeën komen.  Je kunt zelf ook vragen indienen (Engelstalig).

Ben je benieuwd naar het boek, dan kun je dit natuurlijk in de boekenwinkel halen of bestellen via het internet. Begrijpelijk, want ondanks de absurditeit en het hoge humoreffect is dit met name een boek om met anderen te bespreken. Straks weet jij dingen, die anderen misschien wel gedacht hebben maar nooit hebben durven vragen Maar voor je oop je fiets of scooter stapt, maak eerst eens een kort uitstapje naar Hebban Mens & Wetenschap. Daar worden twee exemplaren van Wat als? weggegeve , in samenwerking met uitgeverij Unieboek / Het Spectrum.

Wil jij ook meedoen aan de winactie hiernaast en kans maken op één van de twee gratis boeken? Klik dan op de link hiernaast. En voor de gein: vertel ons die bizarre vraag die je naar xkcd hebt gemaild ook even.



Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Wat als? Serieus wetenschappelijke antwoorden op absurde hypothetische vragen.

 

Gerelateerd

Over

Randall Munroe

Randall Munroe

Randall Munroe (1984)  is een Amerikaanse auteur van webcomics. Hij is voo...