Advertentie

Hebban vandaag

Algemeen /

Wazzup! #49 - De Hebban community

Hebban is een dynamische omgeving waar je eindeloos bezig kunt zijn met je boeken. Schrijf een recensie of een blog, maak een lijst of een Page, win een boek, doe mee met een leesclub. Wazzup! bevat de beste, leukste en meest opvallende Hebbanactiviteit uit de community. Er zijn deze week 2015 lezerswaarderingen uitgedeeld, 393 favorieten op planken gezet, 173 leden bijgekomen en 349 lezersrecensies geschreven.

De community van Hebban telt ruim 94.000 geregistreerde leden. Jullie lezen onze artikelen, interviews, recensies en listmania's, maar willen zelf ook graag vertellen over de boeken die jullie gelezen hebben of nog heel graag willen lezen. In de Wazzup! plukken we elke week de krenten uit de community-pap. Zie je ineens de vreemde kreet Wazzup! onder je blog of recensie staan, dan vinden wij leuk wat je gedaan hebt. Dan ben je geWazzupt!

Samenwerking met peutergroep AZC
Gisteren plaatsten we een overzicht van de initiatieven die de boekenwereld opstart om vluchtelingen te helpen met taalboeken, leesboeken, prentenboeken en informatie. Bellefleur runt een huisbibliotheek en kreeg de vraag of ze boekjes had voor de peuters van het plaatselijke AZC. Kindjes die een moeilijke tijd achter de rug hebben en niet alleen wat ontspanning en vermaak verdienen, maar ook met een prentenboek al wat kunnen wennen aan de Nederlandse taal. Bellefleur zamelt nu boekjes in zodat de 23 kinderen in de AZC-peutergroep een boek krijgen met Sinterklaas en ze roept mensen op haar prentenboeken te brengen of sturen, zodat ze met Kerst weer een nieuwe stapel kan afleveren. Hartstikke goed, Bellefleur!

Bookhaul november
En daar hebben we Sanne weer, die zo enthousiast vertelt over de boeken die ze leest, koopt of leent. Ze laat ons weten welke boeken ze in november heeft aangeschaft, een echte 'bookhaul'. Ze was het niet van plan, maar door de schuld van een boekwinkel in de buurt die korting gaf, heeft ze ineens weer een partijtje nieuwe titels in het bezit. Ze wil graag van jou weten hoeveel boeken jij in november hebt gekocht.

#1 Gelezen: November
Ilja
zou het goed hebben gedaan in #Boektober. Ze plaatst een lijst van de boeken die ze in november las en die is lang!

Recensies

Recensie, geen blog
Voor het schrijven van goede recensies geeft de redactie zeven tips, die je hier kunt vinden. Ik voeg er nog een achtste aan toe: schrijf je recensie niet in de vorm van een blog, want dan is je recensie niet op de boekpagina te vinden en dat is doodzonde. De uitgever ziet hem dan niet, de auteur ziet hem niet, lezers die geinteresseerd zijn in dit boek, zien je recensie niet. Een blog is wel heel verleidelijk, omdat je zo'n makkelijke button naar je eigen website kunt plaatsen, maar je kunt in een recensie natuurlijk ook prima de link opnemen. Blogs zijn momentopnamen, recensies blijven tot in het einde der tijden te vinden via de boekpagina's op Hebban. En wie weet, word jij nog eens gequote door een uitgever in hun volgende brochure!

Jans las Stranders van Iris Stobbelaar, nadat haar zoon, die helemaal niet graag leest, woest enthousiast was over het boek: 'De schrijfster kwam bij mijn zoon op school en die middag wilde hij het boek meteen kopen. Ik was heel blij omdat mijn zoon geen snelle lezer is en toen ik zag hoe dik Stranders was, zonk de moed me in de schoenen. Maar… mijn zoon is diezelfde middag begonnen en wil niet meer stoppen! Hij vindt het verhaal heel erg spannend en doet ons elke keer verslag van wat hij nu weer heeft gelezen. Ik heb het boek zelf inmiddels uit en ik ben het met hem eens: het is een superboek!'

Een prachtig voorbeeld van een heel korte recensie, die toch uitstekend overbrengt wat de lezer van het boek vindt, is die van Amber over Vuur en as, het eerste deel van De heerschappij van de maskers van auteur Sabaa Tahir. Ik heb het vage vermoeden dat Amber het wel een aardig boekje vond. Wat denken jullie?

Een uitstekende recensie is die van Roosje over Helden zonder glorie van Norman Mailer. Goed onderbouwd, voors en tegens. Roosje geeft een goed idee van wat het boek kan betekenen voor een lezer: 'Dat rauwe in het boek, de spreektaal en het slang dat de mannen spreken en hoe zij met elkaar spreken, dat is allemaal zeer prijzenswaardig maar het boek is gewoon veel te lang. De psychologische diepte van de karakters ontbreekt. Dat is evenzeer een bewuste keuze geweest van Mailer. Wellicht wilde Mailer door de lengte van de roman benadrukken hoe verschrikkelijk die oorlog geweest is.'

Dit lezen onze nieuwste leden

  • Benterixt leest De paardenfluisteraar van Nicholas Evans
  • Joyce leest Vrijdag van Loes den Hollander
  • Stoep leest Zwaarden tegen draken van George R.R. Martin
  • Evy leest Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson
  • Jur leest Herzog van Saul BellowHeb je suggesties voor Wazzup! of ideëen of wensen voor een nieuwe Hebbanactiviteit, mail dan naar de redactie. Lees in de Most Wanted welke boeken, auteurs en artikelen jullie het meest bezochten deze week.Over de auteur

Debbie van der Zande

689 volgers
266 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Wazzup! #49 - De Hebban community