Hebban vandaag

Column /

Week van het Vergeten Boek #3 - Ik ben Pelgrim

door Soraya Vink 41 reacties
Iedere lezer heeft er wel een: dat ene boek dat al jaren in een hoek van je boekenkast ligt te verstoffen. Hebban daagt je uit om dit exemplaar in 2017 toch écht eens te lezen. Natuurlijk geeft de redactie het goede voorbeeld en deelt met jou haar goede leesvoornemen voor het nieuwe jaar. Vandaag het Vergeten Boek van redacteur Soraya Vink.

De enige thriller die je echt móét lezen!


De felrode sticker op de cover is niet te missen. Maar zelfs de twee accenten op het werkwoord die benadrukken dat ik deze thriller in kalenderjaar 2014 écht had moeten lezen, hebben uiteindelijk niet geholpen. Nieuwe thrillertalenten vechten om een voorrangspositie op mijn NTL-stapel sinds ik thrillerredacteur bij Hebban ben. Die stapel heeft trouwens soms wat weg van een toren uit het spel Jenga en alleen ik weet de geheime samenstelling zonder dat ik onder een boekenlawine verdwijn. En iedere keer dat ik deze dikke pil opnieuw in mijn handen heb en weer wegleg, besluit ik dat ik mezelf minstens een week moet opsluiten om het met volle overtuiging te gaan lezen. De jaren verstreken en zo komt het dat het 735 pagina tellende thrillerdebuut van Terry Hayes in een verdomhoekje van mijn boekenkast terechtkwam. Deze columnreeks heeft me ervan overtuigd dat het nu echt tijd wordt om Ik ben Pelgrim te lezen en dat het de aandacht krijgt die het verdient.  

De grap wordt weleens gemaakt dat ik thrillers 'adem'. Ik verdiep me graag in trends of hypes (dan wel terecht of onterecht) en thrillers die alle conventies van het genre overboord gooien, hebben direct mijn aandacht. De 'rise to fame' van dit debuut heeft mij altijd gefascineerd. Binnen de korste keren wist de Britse scenarist Terry Hayes de aandacht van uitgevers wereldwijd te vergaren en kocht A.W. Bruna Uitgevers het manuscript zelfs aan terwijl het nog niet volledig af was. Daarnaast intrigeert de combinatie van elementen uit de plot mij: een vermoorde jonge vrouw in een obscuur hotel in Manhattan, een vader die publiekelijk wordt onthoofd in Saoedi-Arabië, een man wiens ogen worden gestolen in een Syrisch laboratorium, een plan om een afgrijselijke misdaad tegen de menselijkheid uit te voeren. En tot slot één man die de reis zal maken om dit proberen tegen te gaan: Pelgrim.

Ik verheug me er enorm op dat Terry Hayes me eindelijk langs al die verschillende locaties en bizarre plotwendingen uit zijn boek gaat leiden, terwijl ik balanceer met die dikke pil op mijn schoot. 'Om eerlijk te zijn maakte ik me niet zo veel zorgen om het aantal bladzijden. Dat ik de lezer zou gaan vervelen, dat was mijn grootste angst,' zei Hayes eerder in een interview met Crimezone Magazine.

Nou meneer Hayes, u mag mij de komende tijd gaan overtuigen. En dan ben ik in ieder geval voorbereid om volgend jaar kennis te maken met het tweede werk uit de pen van Hayes, getiteld The Year of the Locust.

Heb jij Ik ben Pelgrim gelezen?

Plaats een recensie op de boekpagina. Onder alle inzenders van nieuwe recensies bij het betreffende 'vergeten boek' worden in januari mooie prijzen verloot. 

Wat is jouw #vergetenboek? Laat het ons hier weten!  Over de auteur

Soraya Vink

205 volgers
833 boeken
13 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Week van het Vergeten Boek #3 - Ik ben Pelgrim

 

Gerelateerd

Over

Terry Hayes

Terry Hayes

Terry Hayes (1951) is een Britse journalist, scriptschrijver en auteur. Hij begon zijn carrière als journalist in New York, later werkte hij als freelance onderzoeksjournalist, politiek co...