Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Even voorstellen: de 6 nieuwe leden van ons boekverkoperspanel

door Daphne van Rijssel (crew) 14 reacties
Een aantal maanden geleden gingen we op Hebban van start met een nieuwe rubriek: Hot or Not. Vijf boekverkopers lazen al twee keer een nieuw te verschijnen boek om de temperatuur ervan te bepalen. Is het boek echt zo goed als de uitgevers beloven? Hot or Not bleek een 'hotte' rubriek en daarom besloten we het boekverkoperspanel uit te breiden. We stellen de nieuwe leden graag aan je voor!Hubert van Belois (Boekhandel Douwes, Den haag)

Hubert van Belois is sinds 1988 werkzaam in het boekenvak. Hij heeft verschillende functies gehad in de boekhandel, leiding gegeven aan een inkoopcombinatie van boekhandels en is (mede-) eigenaar van drie boekhandels geweest. Sinds 1 mei 2015 is hij, na vele jaren, weer werkzaam in zijn eigen stad Den Haag. Hubert mag leiding geven aan een nieuw gestarte boekhandel, Douwes.

Hoewel de boekhandel nieuw is, is de plek voor boekenkopend Den Haag zeer bekend. Sinds 1897 worden aan de Herengracht al boeken verkocht. De belangrijkste rubrieken zijn: literatuur, geschiedenis, politiek en filosofie. Daarnaast heeft de boekhandel een gespecialiseerde tak: de nieuwe juridische boekhandel. Na al die jaren blijft de basis: mooie boeken voor fijne klanten. Elke dag is Hubert nog steeds nieuwsgierig naar nieuwe boeken.

Bezoek ook eens de site van boekhandel Douwes.

Victoria Borsch (Van der Plas, Amsterdam)

Na haar studie Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam kwam Victoria Borsch min of meer toevallig in het boekenvak terecht. Eerst als verkoper, later als winkelmanager. Inmiddels is zij al achttien jaar werkzaam bij Boekhandel Van der Plas in Amsterdam-Noord, een middelgrote, algemene boekhandel met een gevarieerd assortiment die al sinds 1970 op het Buikslotermeerplein gevestigd is. Victoria houdt daarnaast wekelijks de website www.lezeninnoord.nl bij. Voor deze site schrijft zij niet alleen de nieuwsitems, maar ook de boekenreviews. Zelf leest ze het liefst Nederlandse literatuur en literaire non-fictie. In 2015 behaalde Victoria het diploma Boekondernemer van de Toekomst.

Bezoek ook eens de site van Boekhandel Van der Plas.

Fons Plukker (Ten Hoope, Uithoorn)

Fons Plukker is al meer dan dertig jaar actief in het boekenvak, hij komt uit een ‘winkeliers’gezin. Na de opleiding in het detailhandels- en boekverkopersonderwijs en na een stage in Amersfoort is hij altijd werkzaam geweest in boekhandels. Tot dertig jaar geleden was het bedrijfsleiderschap en daarna het ondernemerschap in de boekhandel van Weesp zijn ultieme droom. Die droom heeft hij niet kunnen voortzetten maar gelukkig is hij nu actief bij Boekhandel Ten Hoope in Uithoorn. Zijn passie en zijn enthousiasme voor het lezen en boeken zijn er niet minder om geworden. Boekhandel Ten Hoope is altijd een familiebedrijf gebleven met specialiteiten in luxe schrijfwaren en is groot in kinderboeken en literatuur.

Bezoek ook eens de site van Boekhandel Ten Hoope.

Stefanie Schulte (Het Leesteken, Purmerend)

Stefanie Schulte werkt bij Boekhandel het Leesteken in Purmerend.

Het Leesteken is gevestigd in het hartje van Purmerend en heeft als slogan ‘de boekhandel waar iets gebeurt’. Deze slogan wordt zeker waargemaakt, getuige de altijd goed gevulde agenda (zeer regelmatig lezingen, Literair Salon, Science Café). Het leesteken heeft een team van zeven medewerkers waarbij iedereen zijn natuurlijke specialiteit heeft. Stefanie richt zich graag op moderne literatuur, (liefst non-fictie) en houdt debutanten nauwlettend in de gaten. Daarnaast weet ze veel van de kinder- en jeugdliteratuur.

Stefanie heeft na haar studies Psychologie en Communicatiewetenschap, eerst een carrière gehad in de communicatie- en reclamebranche. Nadat ze op een dag, gedreven door haar passie voor boeken en mensen, spontaan Het Leesteken binnenliep en een open sollicitatie afleverde, heeft ze inmiddels haar draai in de boekenwereld helemaal gevonden.

Naast het werken bij de twee boekhandels, is Stefanie ook jurylid voor de Diorapthe Literatour Prijs (de prijs voor beste boek van het jaar voor de leeftijdscategorie 15-18 jaar).

Bezoek ook eens de site van Het Leesteken.

Bart Jansen (Verkaaik,Gouda)

Bart Jansen is eigenaar van Boekhandel Verkaaik in Gouda. Hij werkt 'in de boeken' vanaf zijn zestiende. Begon ooit als zaterdaghulp op de boekenafdeling van Vroom en Dreesmann, werd na zijn (niet afgemaakte) PABO-opleiding full-time boekverkoper bij datzelfde warenhuis en stapte na twee jaar op om bedrijfsleider te worden van Boekhandel Waldeck in Den Haag. Na een paar jaar werd Bart weer teruggehaald door het warenhuis, maar nu als verkoopleider van de afdeling boeken. Na negen jaar werd het warenhuis weer verruild voor het bedrijfsleiderschap van Boekhandel Edel in de Hoekse Waard. Daar is Bart in 2002 opgestapt en voor zichzelf begonnen door Boekhandel Verkaaik in Gouda over te nemen.

Bart is een alles-lezer. Met in zijn jonge jaren een stevige voorkeur van Science Fiction. Maar toen Asimov en Philip K. Dick werden opgevolgd door Fantasy-auteurs, verschoof zijn belangstelling naar de spanning van een Ludlum en een MacLean. Daar tussendoor leest hij (begrijpelijke) poëzie van bijvoorbeeld Jan Boerstoel, J.C. Bloem en Vasalis. Ook leest hij Literatuur met een grote 'L, bij voorkeur Hollandse klassiekers van W.F. Hermans, Couperus en Mulisch. Hij leest niet alleen veel van dode auteurs, maar ook van levende, zoals Connie Palmen, Peter Buwalda en Cees Nooteboom. De laatste tijd kan ook de non-fictie hem bekoren. Hij is bijvoorbeeld een fan van De Stamhouder van Alexander Munninghoff.

Bezoek ook eens de site van Boekhandel Verkaaik.


Christine Bosch (Bosch & de Jong, Rotterdam)

Christine Bosch runt samen met haar man Folco de Jong een eigenwijze zelfstandige boekhandel in Rotterdam. In een oude havenloods hebben ze zich aangesloten bij de Fenix Food Factory. Tussen de ambachtelijke culinaire ondernemers serveren zij voedsel voor de geest; hun persoonlijk gekozen assortiment literatuur, kinderboeken, kookboeken en eigenlijk alles wat je in een goede boekhandel zou kunnen verwachten. Hun klanten komen uit de buurt Katendrecht, voor goed advies en cadeautjes, en vanuit heel Rotterdam en de rest van de wereld om in vakantiestemming te neuzen tussen al het moois. Christine wordt heel gelukkig van een goed boek vinden voor mensen; 'Voor iedereen is wel iets moois te vinden. Niet iedereen vindt hetzelfde boek goed, ik geloof niet zo in bestsellers die iedereen gelezen zou moeten hebben. Ik geef liever advies op maat. Als ik kritisch ben over een boek breng ik dat net zo overtuigd onder woorden als wanneer ik enthousiast ben: het is allebei belangrijk.'

Bezoek ook eens de site van Bosch & de Jong boekverkopers.

Wij zijn erg blij met ons voltallige panel, dat nu bestaat uit 11 boekverkopers! Het volledige boekverkoperspanel vind je hier.

Derde aflevering Hot or Not

Aanstaande dinsdag 23 februari publiceren we de derde aflevering van Hot or Not. Vijf boekverkopers, samengesteld uit 'oude' en 'nieuwe' panelleden, lazen het veelbelovende debuut Winternabijheid van de Duitse Mirna Funk. Wij zijn benieuwd naar hun verdict: Hot or Not?

Hot or Not

Bekijk hier alle afleveringen van Hot or Not.

 

Oproep voor Vlaamse boekverkopers!

We willen heel graag een boekverkoperspanel met boekhandelaren in Vlaanderen opstarten. Interesse of ken je iemand die dat leuk vindt? Stuur een bericht naar redactie@hebban.nl.Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Even voorstellen: de 6 nieuwe leden van ons boekverkoperspanel

 

Gesponsorde boeken