Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Welke type lezer is jouw kind?

door Hebban Crew 29 reacties
Elk kind is anders en dat zie je ook terug in een aan- of afwezige liefde voor boeken. Je ziet het echter ook terug in de maníer van lezen. Welk type lezer is jouw kind?

Dit artikel is op geen enkel wetenschappelijk onderzoek gebaseerd.

1. De lenige hanger

Jouw kind ligt op zijn of haar kop in de stoel, met de benen over de leuning bengelend en een boek in gestrekte armen. Zo af en toe wordt er een bladzijde omgeslagen. Er is hier zeker sprake van leesplezier, alleen in een vorm die niet meer geschikt is voor oude botten als die van jou. Gun je kind deze lenige fase. Er is niets mis mee.

2. De verstrooide luiaard

Verwant aan lezerstype 1 en voor de leek moeilijk uit elkaar te houden. Toch is er een belangrijk verschil en als je goed oplet kun je het zien. De verstrooide luiaard bevindt zich namelijk wel in een (soort van) leeshouding, maar leest niet of in ieder geval niet veel. Een kenmerkend detail is het naar buiten turen en zonder een blik op de pagina's van het boek te werpen de bladzijden om te slaan. Meerdere, tegelijk, halve boeken ineens soms. Het kan voorkomen dat een boek niet in de juiste positie wordt vastgehouden en jawel, op de kop in de handen van je kind ligt. Hier kan enige sturing nodig zijn.

3. De heimelijke nachtlezer

Om acht uur moet het licht uit en je kind is gehoorzaam. Toch? Hij of zij heeft er geen idee van dat jij al maanden periodiek de batterijen van de zaklamp vervangt, zodat er doorgelezen kan worden, onder de dekens, ná bedtijd. Want als er één goede reden is om de verplichte bedtijd te breken, dan is het wel om een goed boek te lezen. Het soort ongehoorzaamheid van je kind dat je vol liefde aanmoedigt, maar dan in stilte, want je wilt dat rebelse lezen graag laten voortbestaan en je beseft dat met toestemming langer lezen een stuk minder spannend is voor je kind.

4. De kwistige kwebbelaar

Heerlijk, samen lezen. Op vakantie, zomers in de tuin, 's avonds op de bank of aan de eettafel. Jij met je roman, je kind met een leuk jeugdboek. Een actief leesuur volgt, maar jij bent geen bladzijde opgeschoten. Je weet wel álles wat er in het boek van je kind gebeurt, want er wordt lustig gekwebbeld, hardop meegelezen, geschaterd en er komen ook veel vragen uit het lezen van het boek voort. Advies: ga hier lekker in mee, dit is leesliefde.

5. De hongerige veelvraat

Elke week naar de bieb en elke keer een volle biebkaart, dát is jouw kind. De meeste boeken uit de kasten die bedoeld zijn voor de leeftijdsgroep van je kind zijn al uitgelezen, dus jij en de bibliothecaresse moeten steeds creatiever worden en knijpen soms een oogje dicht bij een categorie te ver, een kast naar links of een boek te veel. Enige paniek komt hierbij kijken, want dit kind heeft meer honger dan er boeken zijn, begin je te vrezen.

6. De verdwenen boekenworm

Wat een fijn weekend had je! Lekker uitslapen, lang ontbijten in ochtendjas, misschien wel stiekem een ochtend die nieuwe serie bingewatchen en een half boek uitgelezen. Maar stik! Je hebt een kind! Toch? Waar is ie dan? Je vliegt de trap op naar de slaapkamer van je kind, trekt de deurknop er bijkans af en treft tussen de restanten van een zelfstandig gescoord ontbijt een kind aan dat verstoord achterom kijkt en roept: 'ik lees, niet storen!'.

7. De niet-lezer

Oei, dit is een lastige. Pijnlijk ook voor een ouder die een leven zonder boeken ondenkbaar vindt. Jouw kind wil niet lezen, houdt er gewoon niet van, kan het misschien niet zo goed of vindt andere dingen gewoon leuker. Het kan een fase zijn, het kan een per ongeluk ontstane afkeer zijn, wie zal het zeggen.

Men zegt wel eens dat heel lang blijven voorlezen een goed effect kan geven. Ver voorbij de leeftijd dat je kind zelf ook al wel aardig of zelfs goed kan lezen. Het kan een interesse in boeken aanwakkeren, zonder de noodzaak om zelf al het werk te doen. Wellicht gaat je kind op een later moment dan tóch zelf (vrijwillig) lezen, zodra het wat beter vlot of als je kind graag wil weten hoe het verhaal verder gaat als jij even geen tijd hebt om voor te lezen. Samen lezen en voorlezen is een leuke activiteit om te doen, dus er is hoe dan ook geen man overboord als je dat doet.

Probeer breed te denken in leesmaterialen voor je kind en niet alleen in de bekende fictie die voorhanden is. Een strip wordt vaak niet als volwaardig gezien, maar er staan letters in, dus het ís lezen. Of zoek een boek bij de interesse van je kind, zoals een boek over de sport die hij of zij beoefent, een boek over dieren die ze leuk vinden of een verhaal over gamen als je kind daar helemaal weg van is.

Heb jij goede tips om een niet-lezend kind te enthousiasmeren voor boeken? Deel ze onder dit artikel!

Welk type lezer is jouw kind?



Over de auteur

Hebban Crew

2543 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Welke type lezer is jouw kind?