Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Wie van de drie?! Drie kookboeken voor beginnende koks

Wie in de eerste helft van de vorige eeuw wilde leren koken, kon dat doen uit kookboeken zoals Het kookboek van de Amsterdamse huishoudschool van Wannee of het Margriet-kookboek. Deze waren gericht op jonge vrouwen die voorbereid werden op het huishouden. Later kwamen er kookboeken speciaal voor studenten, waarbij zowel wat betreft uitvoering als recepten was gedacht aan het beperkte budget van studenten.
Afgelopen maand verschenen drie kookboeken, alle gericht op de beginnende kok. Marieke Pulles zette ze op een rijtje en gaf haar oordeel.


Terugdenkend aan mijn beginperiode in de keuken, zijn er veel recepten die ik doordeweeks geregeld nog maak. Na een hele dag werken of studeren wil je snel een maaltijd op tafel hebben. Een goed beginners-kookboek is daarbij onontbeerlijk, niet alleen voor inspiratie, maar ook voor basisvaardigheden en praktische informatie.
De kookboeken Gewoon wat een studentje 's avonds eet en Lekker & simpel zijn geschreven door hobbykoks, voor wie hun hobby (via internet) is uitgegroeid tot een kookboek. #HBSVK, wat staat voor handboek voor de studentenkok, ziet er zakelijker uit.

Gewoon wat een studentje 's avonds eet heeft een mooie, overzichtelijke inhoudsopgave, waarin je makkelijk iets naar je gading kunt vinden. Natuurlijk staan er snelle pasta’s in, onmisbaar voor een beginnende kok, maar ook stamppotten en zelfgemaakt junkfood. Leonie heeft d.m.v. icoontjes de moeilijkheidsgraad, bereidingstijd, afwas, prijs, vegetarisch of favoriet aangegeven bij de recepten, dit is erg handig. Bij sommige recepten heeft ze tips over ingrediënten of alternatieven geschreven, zo geeft ze een persoonlijk tintje aan het boek. Recepten voor cakes en koekjes ontbreken omdat Leonie, naar eigen zeggen, niet kan bakken, maar laten we eerlijk zijn, welke student/beginnende kok gaat zijn eigen koekjes bakken?

#HBSVK is verdeeld in hoofdstukken met grappige namen zoals 'happy hangover' en 'tentamenvoer & troosteten'. Er is een algemeen hoofdstuk over keukengereedschap en één over sauzen. Ieder hoofdstuk begint met een algemeen verhaal met handige informatie. Hier is echt aan de beginnende kok gedacht, want er staan bijvoorbeeld tijden voor het koken van een eitje in of hoe je pasta moet koken. Jammer genoeg staan er geen bereidingstijden bij de recepten. Dit is wel het meest veelzijdige kookboek waarin bijna alle continenten, maaltijden en stemmingen vertegenwoordigd zijn. Als ik kijk naar mijn eerste kookboek, stonden daar dingen in als pasta’s, soepen, nasi goreng en chili con carne. Dit alles is vertegenwoordigd, en nog veel meer. Je kunt dus met een gerust hart vrienden uitnodigen voor een snelle hap of een 3-gangen menu, ook al heb je nog niet zo veel ervaring in de keuken. 

Lekker & simpel is in gekleurde hoofdstukken verdeeld, de meeste recepten zijn hoofdgerechten. Jammer genoeg zijn die dan niet verder onderverdeeld, alles staat door elkaar waardoor het zoeken wat moeilijker wordt. De hoeveelheid en bereidingstijd staat bij ieder recept vermeld, samen met een tip over eventuele alternatieven of wijze van serveren. Net als in de andere twee boeken zijn ook hier de eenpansgerechten goed vertegenwoordigd, net als het zelfgemaakte junkfood. Het hoofdstuk bijgerechten snap ik niet helemaal, deze bevat namelijk voornamelijk snacks. Bij bijgerechten denk ik eerder aan aardappelgratin of iets dergelijks en dan aan een belegd pitabroodje. In dit boek is wel een hoofdstuk taarten aanwezig. Het zijn allen taarten die geen oven nodig hebben, maar een koelkast. Ze zien er heel smakelijk en makkelijk uit!

Voor het vergelijken van de drie boeken op detailniveau, zoek ik een recept uit. Spaghetti bolognese leek heel geschikt. In Lekker & Simpel ontbreekt het gerecht, dus wordt het een ander recept met tomaten: tomatensoep.

Tomatenavocadosoep uit Gewoon wat een studentje 's avonds eet
Bereiding van dit recept duurt 25 minuten is voor 2 personen, vegetarisch, betaalbaar en geeft weinig afwas, beloofd het boek. Alle ingrediënten zijn vers en het wordt geserveerd met een rozemarijnbrood. De tomaten gaan 20 min. in de oven om het vel eraf te krijgen, dit kan eventueel sneller met kokend water. De rozemarijnbroodjes behoeven wel wat extra werk, tenzij je een pak pizzabodem in de kast hebt staan. Anders zou ik er een broodje bij kopen. De avocado is een mooi alternatief om de soep romig te krijgen. De bereidingstijd klopt niet aangezien eerst de tomaten 20 minuten en daarna het brood 20 minuten de oven ingaan.

Verse Tomatensoep uit #HVDSK
Als eerste krijgen we de tip geen aluminiumpannen te gebruiken aangezien dat het zuur in de tomaten aantast, iets wat ik eigenlijk nooit heb geweten. De hoeveelheid soep is voor 4 kommen en we hebben een staafmixer nodig. Voor beide andere recepten is ook een staafmixer nodig, alleen staat dit niet apart vermeld. Dit recept is wat bewerkelijker aangezien het ook nog eens door een zeef gaat. Als alternatief staan bliktomaten genoemd, en voor zurig uitgevallen soep de tip om een schep suiker toe te voegen.

Supersnelle tomatensoep uit Lekker & Simpel
Het recept is voor 2-3 personen en duurt 15-20 minuten. Ook hier wordt er met verse tomaten gewerkt. Het is een simpel, snel recept. Op de foto zie je nog iets van peterselie als garnering, deze komt helaas niet terug in het recept.

Mijn eerste indruk van de drie boeken was dat #HSVDSK te zakelijk overkwam, maar de hoeveelheid praktische informatie en de indeling maken dit boek toch de winnaar. Niet alleen de beginnende maar ook de wat meer ervaren kok zal hier lang plezier van hebben. Een aanrader.
Een goede tweede is Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet. Hier vind ik de schrijfstijl heel leuk met de persoonlijke tips en de icoontjes zijn heel handig.
Lekker & simpel is voor mij de minste van de drie omdat alle gerechten zonder duidelijke ordening of structuur in het hoofdstuk hoofdgerechten staan. Het is niet duidelijk waarom er überhaupt een hoofdstukindeling is gemaakt.  Over de auteur

Marieke Pulles

6 volgers
97 boeken
8 favoriet


Reacties op: Wie van de drie?! Drie kookboeken voor beginnende koks

 

Gerelateerd