Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Winnaar van alle awards

Ann Leckie schreef korte verhalen. Toen de 49-jarige auteur in 2013 eindelijk haar debuutroman uitbracht, won het zo'n beetje alle awards die te winnen zijn.

Deze debuutroman heet Ancillary Justice. Het is het eerste deel van de Imperial Radch-trilogie en het is net verschenen in het Nederlands onder de titel Het recht van de Radch. Leckie won er de Hugo Award mee, de Nebula Award, de Arthur C. Clarke Award en de BSFA Award. Lang niet gek. Ze vervolgt deze triomftocht met alweer een BSFA Award en nominaties voor de Hugo en Nebula voor het tweede deel in de reeks: Ancillary Sword. In oktober 2015 verschijnt het derde deel van de trilogie: Ancillary Mercy. Daarnaast is vorige maand bekend gemaakt dat er nog twee romans van haar zijn aangekocht door uitgeverij Orbit. Een nieuwe ster aan het sf-firmament dus!

Terecht? Volgens de Sad Puppies zeker niet. Die houden niet van nieuwerwetse fratsen en mal gendergedoe in sciencefiction. Iets waar de boeken van Leckie vol mee zitten. George Martin schreef een blog (wie niet?) over 'Puppygate'.

Martijn Lindeboom las het boek en schreef er dit over: "Dat is een van de dingen die dit boek zo geweldig maakt: de volkomen andere hoofdpersoon. Want je merkt aan alle reacties, gedragingen, gezichtsuitdrukkingen en dialogen dat Breq geen normaal mens is. Dat maakt haar enorm interessant, zeker in combinatie met de vraag wat er tussen de twee verhaallijnen in is gebeurd."

Vorige week verscheen in drie delen een interview van Martijn Lindeboom met Ann Leckie op LonCon 2014:
Ann Leckie over de Radch en 'zij'
Ann Leckie over meerdere viewpoints en de rol van toeval
Ann Leckie over trilogieën en grote prijzenOver de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
407 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Winnaar van alle awards

 

Gerelateerd

Over

Ann Leckie

Ann Leckie

Ann Leckie is een Amerikaanse auteur en redacteur van sciencefiction en fantasy....

Gesponsorde boeken