Advertentie

Arto Paasilinna

Artikelen 1 Newsroom 1 Spots 2 beschrijving bewerken

Arto Paasilinna (1942-2018) was een van de populairste auteurs van Finland. Hij werkte meer dan tien jaar als journalist voordat hij debuteerde als romanschrijver.

Hij maakte zijn debuut met Operaatio Finlandia  in 1972, maar brak pas echt door in 1975 toen hij grote indruk maakte met zijn roman Ulvova Mylläri  (in Nederland verschenen als Haas). Het boek won in 1994 de Italiaanse GiuseppeAcerbiprijs en de Franse Literatuurprijs. Ook werd het tot film bewerkt. Van Paasilinna's werk verscheen een klein deel in het Nederlands, zoals Helse eendjes  (Hirttämättömien lurjusten yrttitarha, 1998), De zomer van de vrolijke stieren  (Elämä lyhyt, Rytkönen pitkä, 1991) en De zelfmoordclub  (Hurmaava joukkoitsemurha, 1990).

Paasilinna schreef een groot aantal romans, maar ook enkele non-fictieboeken. Zijn werk werd in meer dan vijfenveertig talen vertaald en in vele landen gepubliceerd, waaronder Frankrijk, Italië, Duitsland, Japan, Portugal en Duitsland. Daarnaast zijn er tientallen toneelbewerkingen van zijn boeken gemaakt. Ook verschenen er stripverhalen die op zijn romans zijn gebaseerd. Naar schatting zijn er wereldwijd tussen de vier à zes miljoen exemplaren van zijn boeken in omloop. Paasilinna's romans kunnen worden gekenmerkt als literaire romans, voorzien van spanning, absurdisme, maatschappijkritiek en een flinke dosis humoristische proza. 

Laatste bewerking door Soraya Vink op 16/10/2018
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Meer over Arto Paasilinna

  Meer artikelen

Hebban Newsroom

Arto Paasilinna overleden (76)
16 oktober 2018 Wikipedia
  Meer artikelen

Door lezers

Literatuur uit het hoge Noorden / De favoriete romanauteurs van Greet
24 mei 2020 46 reacties
Literatuur uit het hoge Noorden / Arto Paasilinna
28 januari 2017 29 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken

Gesponsorde boeken