Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Bob Mendes

Artikelen 5 Newsroom 1 beschrijving bewerken

Bob Mendes (1928-2021) was een Vlaamse schrijver van tientallen romans, thrillers, gedichten, verhalen en verhalenbundels. Hij was accountant en gradueerde in de boekhoudkunde. Ook was hij ere-accountant Lid van de Commissie Letteren SABAM, een Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers. In 2002 werd hij benoemd tot erevoorzitter van het in 2002 opgerichte GVM, het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs.

Hoewel hij vooral bekend was van zijn misdaadverhalen, debuteerde Mendes in 1984 met de dichtbundel Met rook geschreven. Zijn debuut als romanschrijver was Bestemming terreur, dat in 1986 verscheen. Zijn thrillers zijn bijzonder, omdat zij gebaseerd zijn op waargebeurde feiten die Mendes in een nieuwe, vaak verrassende context plaatst. Hij gaf dit genre zelf de veelzeggende naam ‘faction thriller’.

Mendes won tweemaal De Gouden Strop, de eerste keer voor Vergelding (1992) en de tweede maal voor De kracht van het vuur (1996). In 2004 ontving hij de prestigieuze De Diamanten Kogel voor zijn meeslepende thriller Medeschuldig  (2003). Ook een van zijn verhalenbundels, Dirty Dancing  (2003) viel in de prijzen. Mendes won hiermee de Crime Short Story Competition 'Atanas Mandadjiev'.

Op vijfentachtigjarige leeftijd pakte Mendes nog uit met een ware krachttoer. Met zijn spannende, epische roman Bloed, zweet en tranen (2013), vertelt hij het verhaal van de joodse Bart Meijer, die tijdens een herdenkingsbijeenkomst van de Holocaust in Israël in 2011 een van de aanwezigen uit zijn oorlogsverleden in het bezette België herkent. Mendes schreef het boek vanuit zijn persoonlijke oorlogsverleden zoals hij het als tiener heeft meegemaakt. Hij droeg het boek op aan zijn vader, Benjamin Mendes.

Mendes overleed op 1 oktober 2021 in Antwerpen.

Seriepersonage: Sam Keizer

1. Bloedrecht (2001) 
2. Scherprechter (2010) 
3. Top secret (2011)

Seriepersonage: Darius Razdi

1. De kracht van het vuur (1996) 
2. De kracht van het ijs (1998) 
3. De kracht van het bloed (2005)

Laatste bewerking door Marvin O. op 05/10/2021
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken