Bram Stoker

Spots 8 beschrijving bewerken

Abraham Stoker (Dublin, 8 november 1847 – Londen, 20 april 1912) werd geboren in Clontarf, een wijk van Dublin. Hij was bekend om zijn sensationele verhalen in het horrorgenre. Zijn naam is vooral verbonden aan zijn boek Dracula  uit 1897. Daarnaast schreef hij ook nog mysterieuze romantische verhalen.

Na een ziekelijke jeugd studeerde hij aan Trinity College geschiedenis, letteren, wis- en natuurkunde. Zijn daarop volgende baan als ambtenaar beviel hem niet en hij ging de journalistiek in. Als theatercriticus maakte hij kennis met de beroemde acteur Henry Irving, met wie hij vriendschap sloot en die hij begeleidde op binnen- en buitenlandse tournees. Ook was hij lange tijd manager van Irvings Lyceum-theater in Londen. Door zijn werk en reizen kwam hij in contact met diverse bekende artiesten en lieden uit de hogere kringen.

Stoker is vooral bekend geworden en gebleven als schrijver van het talloze malen verfilmde vampierverhaal Dracula  (1897). De inspiratie daarvoor deed hij op uit een reeds bestaand vampierverhaal van John Polidori. De legendes rond de wrede middeleeuwse Walachijse heerser Vlad Tepes, die als Dracula bekend is geworden, hebben er echter weinig mee te maken.

Laatste bewerking door hoid op 18/07/2018
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Zenuwschokken - Bram Stoker C.a. Smith ... Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie

Door lezers

Scifi & Fantasy Club / Happy St. Patricksday
17 maart 2019 31 reacties
Scifi & Fantasy Club / 7 x Klassieke monsters
07 augustus 2018 6 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken

Gesponsorde boeken