Blijft een interessante klassieker
											Het was meer dan 10 jaar geleden dat ik de klassieker Dracula voor het laatst las, maar met deze nieuwe hardcover editie van Rainbow kreeg ik meteen zin om 'm te herlezen. Dit keer las ik 'm in het Nederlands, en rond Halloween voor de ~vibes~.
Als je vooral bekend bent met het verhaal ván Dracula, dan is het boek van Bram Stoker even wennen. Het plot wordt verteld door middel van dagboekfragmenten en brieven. Deze zijn van verschillende personages en worden niet in chronologische volgorde verteld, wat bijdraagt aan de spanning.
Als lezer ben je vast wel bekend met de mythe van Dracula. Maar voor de karakters, zoals Jonathan Harker, is de graaf 'een zonderling mens', ondanks de duidelijke red flags. Al snel slaat de sfeer om. 'Wat is dit voor een schepsel in menselijke gedaante?', vraagt Harker. Dracula heeft een spannende, gothic sfeer en spreekt tot de verbeelding.
Maar in de andere verhaallijnen gaat het ook over andere, alledaagse dingen. Vriendschap, huwelijken, zorgen over familie: het verhaal is veel omvattender dan de mythes die je vaak in de films ziet. Als je bekend bent met de mythe, zal de naam 'Van Helsing' je ook wat zeggen - maar ook hij heeft een andere rol in Bram Stoker's Dracula dan in sommige adaptaties. Dit maakt het ook zo leuk: de klassieker heeft talloze hervertellingen, maar de brontekst zelf zit net wat anders in elkaar.
Dracula's verhaal blijft een klassieker, en ik kan alleen maar aanraden om het boek te lezen zodat je écht weet hoe het verhaal door Bram Stoker is verteld. Het boek is gehuld in mysterie en de interessante vertelmanier zorgt ervoor dat het van begin tot eind spannend en interessant blijft.
Deze recensie verscheen ook op https://www.readalicious.nl/recensies/dracula-bram-stoker/
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.