Toch weer een nieuwe twist op het bekende recept

Iris Windmeijer Iris Windmeijer
21 mrt 2026

De Noorse dochter is het zevende deel van De Verloren Dochters-serie. De boeken werken volgens hetzelfde recept: een kleindochter ontvangt een kistje, en ontdekt een familiegeheim. En toch weet Soraya Lane in het verhaal in dit een-na-laatste deel De Noorse dochter weer een nieuwe twist te geven, waardoor het weer nét anders is!

Charlotte woont in Londen, maar als ze het kistje én een goede kans voor haar carrière krijgt, vertrekt ze tijdelijk terug naar Oslo. En daar ontmoet ze natuurlijk een man. Ze is niet meer close met haar vader na het vertrek van haar moeder, maar gelukkig wel met haar oma én overgrootmoeder. Dit zijn de personages over wie het kistje gaat, en daarmee is dit de eerste dochter die daadwerkelijk zelf het kistje in handen krijgt. In plaats van een enorme zoektocht, vertelt haar overgrootmoeder zelf het verhaal van haar verloren liefde.

In De Noorse dochter wordt er weer gewerkt met het perspectief in het heden en in het verleden, en zoals altijd zijn er ook parallellen tussen de verhaallijnen. In eerdere delen waren er vaak parallellen tussen de vrouwen, maar in dit geval herkent Charlotte zich juist in de mannelijke kant van het verhaal: ze hebben een gedeelde passie!

Het verhaal neemt je mee naar de wonderlijke fjorden, een prachtig familiehotel en het bruisende Oslo. Lane vertelt gedetailleerd en ik zie het setting zo voor me. Het helpt dat ik zelf in Noorwegen ben geweest en het een prachtig land vond: ik kon nu weer helemaal wegdromen naar de geweldige landschappen.

Sommige delen van het verhaal gingen snel: Charlotte vergeeft haar love interest wel heel snel, en de ontknoping van wat er bij haar overgrootmoeder is gebeurd is een minder spannende verhaallijn dan in de andere boeken waar ze echt fysiek op zoek gaan. Maar dat zorgt wel voor een nieuwe twist op de serie. Ik ben super benieuwd wat Lane in het laatste boek, over Hope zelf, in petto heeft!

Deze recensie verschijnt ook op https://www.readalicious.nl/recensies/de-noorse-dochter-de-verloren-dochters-7-soraya-lane/
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Meer recensies van Iris Windmeijer