Alles wat je wil in een romantasy: draken, chemie & politiek complot

Iris Windmeijer 10 februari 2026
"So how can I be fire? If the only thing that makes me burn... is you."

Drakenromantasy is hot! En zeker in het geval van A Fate Forged in Fire, want Aemyra heeft vuurmagie gekregen van de godin Brigid. Ze is geboren om het land te regeren, maar recente koningen hebben het matriarchaat verlaten en een onderdrukkende religie heeft het land in haar macht. Aemyra wil haar gebied redden, maar prins Fiorean, een drakenrijder, is haar grootste vijand.. en degene die haar vuur van binnen laat branden.

Dit boek heeft alles wat je wil in een fijne romantasy: een sterke vrouwelijke hoofdpersoon, draken, een morally grey prins die toch ergens een klein hartje lijkt te hebben, met chemie die van de pagina's af spat (met spice), en een politiek complot.

Ik kon helemaal verdwijnen in de worldbuilding van A Fate Forged in Fire, die heel sterk is opgezet. Het boek start met een lijst hoe je de namen van karakters en plaatsen uitspreekt (echt heerlijk). De worldbuiling wordt duidelijk opgebouwd, met genoeg vaart in het verhaal om wel meteen meegesleept te worden.

Vooral het concept van het matriarchaat, hoe dit nu onderdrukt werd, en de kracht van vrouwen vond ik heel sterk. Ook als Aemyra spreekt met een andere vrouw over wat het doel van een vrouw moet zijn - is het kinderen baren? Ze zegt het volgende: "Women have the power to create life. [...] Therefore, the choice to use that power lies with them. And them alone." In een wereld die verhardt, waarbij de rechten van een vrouw nog steeds op veel plekken onder druk staat, geeft A Fate Forged in Fire een belangrijke boodschap mee.

Om haar recht op de troon te claimen, moet Aemyra tot het uiterste gaan. Ze wil met een draak bonden, en deze scènes zijn heel krachtig en spannend. Maar ook de chemie met haar enemies-to-lovers prins Fiorean is goed opgebouwd, waardoor het heel echt voelt. Het politieke complot zit vol twists waardoor ik op het puntje van m'n stoel zat.

A Fate Forged in Fire is alles wat je wil in een romantasy. Tijdens het lezen van de laatste pagina's kon ik alleen maar denken: néé... dit boek kan niet met zo'n cliffhanger eindigen! Ik kan meteen niet wachten op het vervolg A Queen Crowned in Flames.

Deze recensie verschijnt ook op https://www.readalicious.nl/recensies/a-fate-forged-in-fire-hazel-mcbride/

Meer recensies van Iris Windmeijer

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.