Een stem voor de mythische Cleopatra
‘Ik zou altijd Medusa blijven. Een monster, geen persoon. Hoe had de wereld anders een vrouw kunnen bedenken met zoveel macht?’
Cleopatra, de vrouw, de mythe. In deze romantasy van Saara El-Arifi krijgt ze een stem, waarmee ze rechtstreeks tegen de lezer praat. Het verhaal begint op het moment dat Cleopatra farao wordt. Je leert haar kennen, haar verhaal.
In de geschiedenis wordt ze geschetst als een verleidster, zelfs een hoer of een heks, maar was ze niet gewoon machtiger dan we (of mannen) kunnen bevatten? Door breaking the fourth wall stelt Cleopatra zelf deze vragen rechtstreeks aan de lezer. Ze is zich heel bewust van haar plek in de geschienis en vertelt het verhaal zelf als een soort alwetende verteller.
Het boek leest super vlot, en ik werd helemaal meegesleept in het verhaal. El-Arafi heeft een hele levendige wereld gecreëerd, en schrijft zo beeldend dat ik het gevoel heb in Egypte te zijn. Ik zie Cleopatra, ik voel haar gevoelens. Ze is een krachtige vrouw, en heeft intens lief. Van haar familie: haar broers en zussen, tot haar geliefden, Julius Caesar en Marcus Antonius. En er is ook heel veel ruimte voor andere karakters in het verhaal. Van Cleopatra’s belangrijke metgezel en dienares Charmion, die ook als een volledig karakter voelt, tot de bijfiguren zoals de wever.
Haar verhaal is legendarisch, maar in Cleopatra leest het als haar leven. Ze heeft lief, ze lijdt verliezen, ze rouwt. El-Arifi heeft alle karakters in het boek zo scherp beschreven. Allen weten ze mij te betoveren, maar Cleopatra nog het meest. Haar krachtige karakter is super interessant. En met het interessante einde houdt Cleopatra de mythe over deze machtige vrouw alsnog in stand. Cleopatra is echt een super interessant boek vol interessante karakters, maar Cleopatra zelf nog het meest.
Deze recensie verschijnt ook op https://www.readalicious.nl/recensies/cleopatra-saara-el-arifi/