Dracula: Bram Stokers klassieker in modern jasje
Wie is er bang voor Dracula?
Toen ik aan Dracula begon, wist ik natuurlijk dat ik een klassieker in handen had. Maar wat me verraste, was hoe meeslepend en gelaagd het verhaal nog altijd is, zelfs meer dan een eeuw na publicatie. Zeker in deze compacte Rainbow-uitgave, die het oorspronkelijke verhaal in modern en toegankelijk Nederlands presenteert. (Wel zo prettig)
Dracula is geen eenvoudig boek. De originele versie van Bram Stoker kan taai zijn, met ouderwetse zinnen en een wat traag tempo. Maar deze heruitgave maakt het verhaal overzichtelijker, zonder de sfeer en kracht van het origineel te verliezen. Elk hoofdstuk is helder, en doordat het boek is opgebouwd uit dagboekfragmenten, brieven en krantenartikelen, ontdek je samen met de personages het mysterie rondom de graaf stukje bij beetje .
Wat ik sterk vond, is dat we Dracula nooit écht leren kennen. Alles wat we over hem weten, komt via zijn slachtoffers en jagers. Hij blijft een schaduw, een dreiging, een angst. En misschien is dat nog altijd de grootste kracht van dit boek: dat Dracula het onbekende vertegenwoordigt, het gevaar van buitenaf en onze eigen angst voor de dood.
Het boek leest als een combinatie van horror, tragedie en gothic romantiek. Met staken, hosties, knoflook en bloed. Een klassiek kat-en-muisspel, dat begint in Transsylvanië en eindigt bij de poorten van Dracula’s kasteel.
Interessant was dat ik net daarvoor The Southern Book Club’s Guide to Slaying Vampires van Grady Hendrix had gelezen. Ook een vampierverhaal, maar met een totaal andere invalshoek: modern, maatschappijkritisch en vol bloederige ironie. Beide boeken gaan over dezelfde oerkracht, maar het contrast kon niet groter zijn. Stoker’s versie blijft ondanks alles tijdloos.
Tot slot: visueel is deze Rainbow-uitgave ook prachtig. De hardcover met subtiele zwarte uitsparingen (een raaf!) past perfect bij de duistere sfeer van het verhaal.
Een aanrader voor wie een klassieker wil (her)ontdekken, maar dan in een toegankelijk modern jasje.
⭐️⭐️⭐️⭐️☆ (4 sterren)
⭐️⭐️⭐️⭐️☆ (4 sterren)