De Middernachtloper spannend en magisch

Linda de Jong 19 januari 2026
De Middernachtloper is alleen al vanwege het uiterlijk een boek dat je wilt hebben. De prachtige cover trekt meteen de aandacht. Voor mij was er nog een extra reden om dit boek te lezen: het is geschreven door Maren Stoffels. Ik lees alles van haar blind. Of het nu 27 dagen te leven is of 500 appjes die ik niet wil lezen, haar verhalen zijn altijd doordacht en ijzersterk geschreven.

Maren Stoffels is een veelzijdige auteur die zich moeiteloos beweegt tussen verschillende genres, zoals jeugdthrillers en indringende jeugdromans. De Middernachtloper is haar eerste fantasyverhaal en daar was ik ontzettend benieuwd naar. Wat zou ze met dit genre doen? Het antwoord is duidelijk: Maren weet overal haar eigen draai aan te geven en emoties te verwerken, waardoor het verhaal levensecht voelt.. Ze stelt nooit teleur. Integendeel, ook dit boek is een absolute aanrader.

“Helemaal aan het einde van Oakley Road zit een kleine patisserie. En er is niemand in het dorp die de eigenares Row en haar kleindochter Sunny niet kent. Behalve over de prachtige etalage met bijzondere taarten, raken de mensen niet uitgepraat over de stoel in de hoek van de winkel. Het lijkt een doodgewone stoel, maar volgens oude verhalen zou er een vreselijke vloek op rusten.”

Over het boek
Het verhaal begint meteen spannend. Nog voordat je Sunny en haar oma echt goed leert kennen, gebeurt er iets dat je onmiddellijk boos maakt, maar je tegelijkertijd ook bang laat zijn voor wat er nog komen gaat. De sfeer is mysterieus en dreigend, en maakt je zo nieuwsgierig dat je direct verder wilt lezen.

Sunny neemt een levensgevaarlijk besluit. Ze krijgt de kans om heen en weer te reizen tussen de wereld van de levenden en die van de doden . Het is haar enige mogelijkheid om antwoorden te krijgen op al haar vragen.
Mijn mening: dit is fantasy zoals je het wilt lezen: spannend, meeslepend, met meerdere lagen, en met een onverwachte ontknoping. Het tempo ligt vanaf het begin hoog. Als kind zou ik dit boek hebben verslonden en, eerlijk is eerlijk, ook als volwassene had ik het binnen een paar dagen uit. Ik kon niet stoppen met lezen. Het verhaal heeft een strak tempo, echte emoties en snelle plotwisselingen, wat het extra verslavend maakt..

Het verhaal wisselt tussen de bakkerij en het dodenrijk. Vooral dat laatste, met alle personages die daar huizen, is enorm nieuwsgierig makend. De radartjes blijven doordraaien en zelfs wanneer ik even niet lees, zijn mijn gedachten bij het boek. Stiekem ben ik jaloers: als beelddenker zie ik alles haarscherp voor me en zou ik zo mee willen reizen om alles met eigen ogen te zien. Ik denk dat ik dan helemaal niet meer zou slapen. ;)

Puntje van kritiek
Het einde vond ik iets minder sterk, en er had iets meer humor in gemogen, maar het is ook weer niet zo
storend. Het is een op zichzelf staand boek en er komt geen vervolg. Dat is helemaal prima, al had mijn hart Sunny stiekem nog wel wat langer willen volgen. De Middernachtloper is een echte aanrader voor de jeugd die van spanning houdt.

Op de prachtige cover zien we een klok die precies op twaalf uur staat. Dat is natuurlijk geen toeval, want om exact 00.00 uur begint het middernachtlopen.

Meer recensies van Linda de Jong