Bruisend slot van trilogie
De Powerless-serie is sterk begonnen, met een vleugje Hunger Games, een beetje fantasiewereld en magische krachten.
Ik heb het tweede deel, Reckless, al besproken, dus als je nieuw bent in de serie: nu is het tijd voor het laatste deel, namelijk Fearless.
De omslag van Fearless is prachtig en sluit mooi aan bij de vorige twee delen. Een kroon met groene juwelen tussen roze rozen siert de cover, passend bij de sfeer van de serie. In dit laatste boek draait alles om grote problemen, liefde, toewijding en het heen en weer geslingerd worden tussen deze emoties.
Het verhaal pakt de draad op precies waar deel twee eindigde: in de troonzaal, op het moment dat Kitt Paedyn ten huwelijk vraagt. Een keuze die voor iedereen onverwacht en ongehoord is. Paedyn stemt toe om met de koning te trouwen… of eigenlijk: ze heeft weinig keuze, want het alternatief is sterven. In dit afsluitende deel spelen mentale worstelingen, loyaliteit en liefde een grote rol.
Hoewel Kitt koning en machtig is, is hij nu eenmaal niet Kai, en Paedyn is dan ook niet verliefd op hem. Toch ziet ze perspectief. Ze hoopt dat een huwelijk met de koning haar de macht geeft om het koninkrijk te verbeteren voor mensen zoals zij: de zogeheten ‘nulls’. Om te bewijzen dat zij, zonder magie, het waard is om koningin te worden, moet ze opnieuw een reeks beproevingen doorstaan.
Als derde deel verwacht je misschien dat het plot soepel in elkaar grijpt, maar dat is helaas niet altijd het geval. Er zitten wat gaten in het verhaal en de opbouw had sterker gekund. Toch kon ik niet stoppen met lezen. De aantrekkingskracht tussen Paedyn en Kai blijft onweerstaanbaar en hun dynamiek zorgde regelmatig voor een lach, zeker door de duistere humor.
Powerless vond ik fantastisch en ik las het in één ruk uit. Ja, ik zag vanaf het begin overeenkomsten met andere populaire series, maar dat stoorde me totaal niet; dat gebeurt wel vaker in romantasy.
Wat ik jammer vind, is dat ik in Reckless vragen had waarvan ik verwachtte dat ze in dit afsluitende deel zouden worden beantwoord, maar dat bleek helaas niet zo te zijn. Bovendien is Fearless vrij voorspelbaar en zijn sommige keuzes die personages maken ronduit vreemd. Daardoor is mijn beoordeling wat gedaald. Dit is zo’n trilogie die eigenlijk sterker was geweest als duologie. Er zit genoeg interessant materiaal in, maar het plot had strakker gekund en het was eerlijk gezegd te weinig om drie dikke delen te dragen.
Toch wil ik positief eindigen: Fearless wist me wel degelijk te ontroeren. Het voelde bijna als een eerbetoon aan Adena, een personage dat me dierbaar was. Ik moest zelfs bijna huilen toen ze eerder stierf.
Al met al heb ik toch genoten en vond ik het fijn om het af te lezen.
Al met al heb ik toch genoten en vond ik het fijn om het af te lezen.