Christopher Isherwood

beschrijving bewerken

Christopher William Bradshaw Isherwood (Wyberslegh Hall (Cheshire), 26 augustus 1904 – Santa Monica, 4 januari 1986) was een Brits-Amerikaans schrijver. 

Jonge jaren en werk 

Christopher Isherwoods vader was luitenant-kolonel in het Britse leger, en werd regelmatig overgeplaatst naar een andere basis. Derhalve verhuisde Isherwoods familie geregeld. Zijn vader kwam om in de Eerste Wereldoorlog, waarna Isherwood met zijn moeder in Londen ging wonen. 

Isherwood volgde een opleiding aan het St. Edmund's, Surrey, waar hij kennismaakte met W.H. Auden. Op de Repton School ontmoette hij Edward Upward, met wie hij de rest van zijn leven goede vrienden bleef en samen de "Mortmere"-verhalen schreef. Na deze school te hebben afgemaakt ging hij studeren aan het Corpus Christi College in Cambridge, maar verliet in 1925 deze school zonder diploma. De jaren erop woonde hij samen met violist André Mangeot, voor wie hij werkte als secretaris. Tijdens deze periode schreef hij zijn eerste boek, een verzameling nonsenspoëzie getiteld People One Ought to Know. 

In 1925 werd hij Audens literaire mentor en partner. Via Auden leerde Isherwood Stephen Spender kennen, met wie hij later tijd doorbracht in Duitsland. Zijn eerste roman, All the Conspirators, verscheen in 1928. Van 1928 tot 1929 studeerde Isherwood medicijnen aan het King's College London, maar brak deze studie na zes maanden al af. 

Isherwood voelde zich aangetrokken tot mannen. Daarom vertrok hij in 1929 naar Berlijn daar die stad bekendstond om zijn seksuele vrijheid. Hij schreef de Amerikaanse uitgever van John Henry Mackays Der Puppenjunge een brief over zijn bevindingen. 

In 1931 ontmoette Isherwood Jean Ross, die als inspiratie diende voor zijn personage Sally Bowles. In september 1931 stelde de dichter William Plomer Isherwood voor aan E.M. Forster, die lange tijd Isherwoods mentor werd. In 1932 publiceerde Isherwood zijn tweede roman, The Memorial (1932). Dit verhaal was grotendeels gebaseerd op zijn eigen geschiedenis. Bij zijn terugkeer in Londen hielp hij regisseur Berthold Viertel met diens film Little Friend. Deze ervaring diende later als basis voor Isherwoods roman Prater Violet (1945). 

Isherwood werkte tussen 1935 en 1938 als privédocent in Berlijn en andere Europese steden waaronder Kopenhagen en Sintra. Ondertussen schreef hij achtereenvolgens de roman Mr. Norris Changes Trains (1935) en een reeks korte verhalen uitgebracht onder de titel Goodbye to Berlin (1939). Verder werkte hij mee aan drie toneelstukken; The Dog Beneath the Skin (1935), The Ascent of F6 (1936), en On the Frontier (1939). 

In 1938 vertrokken Isherwood en Auden naar China om informatie te verzamelen voor hun boek over de Tweede Chinees-Japanse Oorlog. 

Leven in de Verenigde Staten 

Op hun terugreis naar Engeland bezochten Auden en Isherwood de Verenigde Staten. In januari 1939 besloten ze zich hier te vestigen. Na enkele maanden samen met Auden in New York City te hebben gewoond, vestigde Isherwood zich in Hollywood. 

Toen Isherwood Gerald Heard leerde kennen, leerde die hem kennismaken met het Vedanta. Isherwood voegde zich bij een select gezelschap bestaande uit onder anderen Aldous Huxley, Bertrand Russell, Chris Wood, John Yale en J. Krishnamurti. Samen met Swami Prabhavananda schreef Isherwood een aantal vertalingen en hindoegeschriften, essays over Vedanta, een biografie over Ramakrishna, toneelstukken en romans. 

In 1946 werd Isherwood officieel ingeburgerd tot Amerikaan. Daarmee kwam hij ook in aanmerking voor de Amerikaanse dienstplicht. Daar hij reeds vrijwilligerswerk had gedaan in een Quakerhostel in 1941-42, kon hij echter met succes dienst weigeren. Hij ging samenwonen met de fotograaf William (Bill) Caskey, met wie hij in 1947 een reis door Zuid-Amerika maakte. Hierover schreef hij het boek The Condor and the Cows. 

In 1953 ontmoette Isherwood Don Bachardy, met wie hij de rest van zijn leven een relatie onderhield. Daar er meer dan 30 jaar leeftijdsverschil tussen hen beiden zat, was deze relatie echter vaak onderwerp van controverse. Desondanks werden de twee als koppel bekend in de Zuid-Californische gemeenschap. Isherwood en Bachardy woonden de laatste jaren van Isherwoods leven samen in Santa Monica. 

Isherwood stierf in 1986 in Santa Monica aan de gevolgen van prostaatkanker. Zijn leven en vooral zijn relatie met Bachardy dienden als basis voor de film Chris & Don: A Love Story.

Bron: Wikipedia

Nieuwste boek

Meneer Norris neemt de trein - Christopher Isherwood Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken