Advertentie

Cormac McCarthy

Artikelen 1 Spots 1 beschrijving bewerken

Cormac McCarthy (Providence, Rhode Island, 1933) is een Amerikaanse auteur. Hij studeerde aan de universiteit van Tennessee en volgde daar de richting ‘liberal arts’. Vanaf 1953 diende hij vier jaar bij de U.S. Air Force. In 1957 keerde hij terug naar de universiteit, waar hij twee verhalen publiceerde en de Ingram-Merrill Award won voor ‘Creative Writing’. Hij reisde vervolgens af naar Chicago en werkte daar tussen diverse banen door aan zijn eerste roman The orchard keeper  (1965).

De boeken van McCarthy zijn vooral ontwikkelingsromans die zich kenmerken door ambitieuze thema’s (trouw, noodlot, vrijheidsdrang, verlies van beschaving). Enkele hebben cowboys en outlaws als hoofdpersonen, zoals het western-epos Meridiaan van bloed  (Blood Meridian, 1985), maar Kind van God  (Child of God, 1974) gaat over een seriemoordenaar op het platteland. In zijn boek Geen land voor oude mannen  (No country for old Men, 2005) gaat, achter de verhaallijn van een mislukte drugsdeal in de Texaanse woestijn, een parabel over goed en kwaad, schuld en boete schuil. Het boek werd in 2007 succesvol verfilmd door de broers Joel en Ethan Coen.

Voor zijn roman De weg  (The road, 2006) werd McCarthy bekroond met de Pulitzerprijs 2007. Eerder won hij de National Book Award voor All the pretty horses (1992), het eerste deel van zijn The border-trilogie, naar het Nederlands vertaald als Al de mooie paarden. Overigens verscheen het meeste van zijn werk in Nederlandse vertaling.
 

Nieuwste boek

Door lezers

Scifi & Fantasy Club / Lees mee met de Klassieker Meeleesclub mei
21 april 2019 25 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken

Gesponsorde boeken