Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Gerben Hellinga

Artikelen 2

Gerben Hellinga (1937), geboren in Zwitserland, groeide op in Nederland en woonde in Brussel, Wenen, Berlijn, Parijs, New York, Amsterdam en Ruigoord. Hij schreef o.a. de toneelstukken Ajax-Feyenoord en Mensch Durf te Leven. Zijn meest succesvolle toneelstuk was Kees de Jongen, een bewerking van het boek van Theo Thijssen (1971).

Een gespeelde satirische documentaire over geluidshinder, het docudrama Rudy Schokker Huilt Niet Meer, over een jongetje dat niet huilde maar vliegtuiglawaai produceerde, is een van zijn bekendste werken. Toen de VPRO de film - die hij samen met Pieter Verhoeff maakte - in 1972  uitzond, geloofden vele duizenden mensen dat het echt was. Hij debuteerde met de Sid Stefan-serie, ook uitgegeven in De Hellinger Omnibus (1979). Bekende boeken van hem zijn Merg en Been (1985), Het Geheim van de Duim (1995) en De Stille (1999). Voor De Terugkeer van Sid Stefan werd Hellinga onderscheiden met De Gouden Strop (1989). Zijn laatste thriller is Oog om Oog (2004). 

Verder was Hellinga jarenlang toneelrecensent voor het weekblad Vrij Nederland. Ook schreef hij samen met mede Ruigoord-bewoner Hans Plomp een voorlichtingsboek over drugs, Uit je Bol, 1994, dat inmiddels de 13de druk heeft bereikt. En tenslotte schreef hij het autobiografische Wintervlinder, 1997, over zijn paranormale ervaringen, dat een cultstatus heeft gekregen.

Het nieuwste werk van zijn hand  is een hedendaagse bewerking van het Chinese wijsheidsboek De I Tjing (2016), dat hij uitgaf in eigen beheer.

Nieuwste boek

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken