Advertentie

Gunnar Staalesen

Spots 1 beschrijving bewerken

Gunnar Staalesen (Bergen, 1947) is een Noorse bestsellerauteur van tientallen thrillers. Ook schreef hij toneelstukken en hoorspelen, kinderboeken en romans. Hij studeerde aan de universiteit van Bergen. Vanaf 1987 richtte hij zich volledig op het schrijven. Hij is vooral bekend geworden door zijn detectives met privédetective Varg Veum, een serie die ook in Nederland op dvd werd uitgebracht.

Staalesen debuteerde in 1969 met de roman Uskyldstider. Zijn thrillerdebuut maakte hij in 1977 met Bukken til havresekken, het was de eerste van een lange reeks Varg Veum-thrillers, waarvan de eerste pas in 1996 in Nederland verscheen, De vrouw in de koelkast  (Kvinnen i kjøleskapet, 1981). Staalesens protagonist is de Marlowe van Noorwegen: een door geldzorgen geplaagde private eye die de politie steeds een stapje voor is. In 1975 en in 2002 werd de auteur met zijn thrillers Rygg i rand, to in spann  en Some i et speil   bekroond met de Rivertonpris ”Den Gylne Revolver” voor de beste Noorse thriller. Beide boeken werden niet in Nederland uitgegeven.

Van de vijftiendelige Varg Veum-serie zijn slechts vijf boeken naar het Nederlands vertaald. In de juiste volgorde van de serie: De vrouw in de koelkast  (1996), Het uur van de wolf  (1997),  Zwarte schapen  (1998), Gevallen engelen  (1992) en Bittere bloemen  (1999).

Laatste bewerking door Carola op 06/12/2018
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Buiten zijn de honden - Gunnar Staalesen Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken

Gesponsorde boeken